Vágólapra másolva!
Vasárnap este, magyar idő szerint hétfő hajnalban immár 66. alkalommal osztották ki a Golden Globe-díjakat: a tévés szekcióban győzött a papírforma (vagy a lustaság), szinte ugyanazok kapták az elismerést, akik tavaly az Emmyt. 
Vágólapra másolva!

A legjobb sorozatok egyes kategóriáiban semmi változás nem történt az Emmyhez képest: a drámai sorozatok közül ugyanúgy a Mad Men - Reklámőrültek került ki győztesen (ismét maga mögé utasítva a Doktor House-t és a Dexter-t), a vígjátékok közül pedig itt is az Alec Baldwin nevével fémjelzett 30 Rock-ot díjazták.

Az Egyesült Államok második elnökéről szóló, nálunk az HBO-n látható John Adams is bezsebelte a legjobb minisorozatnak járó díjat, és ennek Emmy-díjas főszereplői sem maradtak Golden Globe nélkül: Paul Giamatti és Laura Linney most is hazavitték a szobrocskát.

A vígjátéki kategóriánál sem erőltették meg magukat az ítészek, akárcsak az Emmyt, a Golden Globe-ot is a 30 Rock komikus párja, Alec Baldwin és Tina Fey kapta.

Egyedül a drámai kategóriában állt be változás, itt azonban olyannyira, hogy az Emmy tavalyi nyerteseit, Bryan Cranstont és Glenn Close-t még csak nem is jelölték. A férfi színészek közül végül Gabriel Byrne vihette haza a díjat, aki az In Treatment-ben játszik egy ellentmondásos pszichoterapeutát.

A színésznők közül Anna Paquin került ki győztesen, aki már 12 évesen elnyerte az Oscart (a Zongoralecké-ért), most pedig a True Blood (magyarul Inni és élni hagyni) című vámpíros szériában nyújtott alakításáért díjazták a kritikusok. A színésznő mással is felkeltette a nézők figyelmét, a Mr. Skin nevű honlap például 2008 legjobb meztelen jelenetei közé sorolja Paquin sorozatbeli vetkőzését.

A Golden Globe jelöltjeinek és a nyerteseinek teljes listája (a filmes szekcióval együtt) itt olvasható.