Glenn Close szívós és kegyetlen

Vágólapra másolva!
Izgalmas, de nem klasszikus ügyvédes sorozat érkezik pénteken az RTL Klubra, Glenn Close főszereplésével. Nem kell tartani húszperces tárgyalótermi jelentektől, ellenben a néző évadon át átívelő sztorit kap, azaz nem vezet jóra, csak teljes zavarra, ha valaki csak minden harmadik epizódba pillant bele. Vagy végig, vagy sehogy.
Vágólapra másolva!

A Damages-t, azaz A hatalom hálójában-t nem merte megkockáztatni a kilences vagy a tízes sávban az RTL Klub, mivel korántsem annyira szájbarágós, könnyen követhető - értsd: gondolkodást különösebben nem igénylő -, mint a Miami helyszínelők vagy valamelyik kommerszebb sorozat.

Másfelől ügyvédes szériáról van szó, ezekből pedig igazán sikeres talán a Petrocelli volt itthon - egy olyan érában, mikor nem volt konkurencia, nem volt nyolcvan, magyar nyelvű csatorna. Azóta itthon nem kapkodnak a nézők az amerikai, ügyvédes sorozatok után, Shark sem döntöget rekordokat, Ally McBeal neve hallatán tízből nyolcan pedig értetlenül pislognak, Eli Stone esetében pedig ennél is sokkal rosszabb a helyzet.

Nem kell különösebben tartani attól, hogy hosszú tárgyalásokat kell végigülnünk, nem hallunk percenként "tiltakozom, bíró úr!" felkiáltásokat, mivel ez az ügyvédes sorozat inkább az utcákon, lakásokban, irodákban játszódik. A figyelmes követő (mert neveket, arcokat gyorsan jegyezni kell, hogy minden puzzle-darab a helyére kerüljön) fellélegezhet, nem kell tisztában lennie az USA-ban alkalmazott jogrenddel, nem baj, ha nem tudja, milyen az esküdtek kiválasztásának procedúrája. Azért nem ússzuk meg tárgyalóterem nélkül, de az még odébb van.

Erős kezdést kap a néző: egy nagykabátba bugyolált, de alatta semmit nem viselő, szinte teljesen véres, erősen zavarodott, talán sokkot kapott nő bolyong New Yorkban, egy taxi majdnem elüti. A hatásos nyitány során hiába faggatják a rendőrök, ki ő és miért viselkedett természetellenesen, a néző nem kap választ. A csali megvolt, a rejtély adott, lehet visszamenni a múltba. A pilot szinte végig hónapokkal korábban játszódik, hogy a néző lássa az előzményeket, melyek a fiatal nő összeomlásához vezettek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Glenn Close (itt Patty Hewes) persze a húzónév, őt olyan filmekben szerette meg a néző, mint a Veszedelmes viszonyok, a Végzetes vonzerő, a 101 kiskutya, vagy Az elnök különgépe. Itt egy szívós, már-már kegyetlen, célja elérése érdekében mindent bevető ügyvédnőt alakít, a könyörtelen, ugyanakkor fondorlatos figurát pedig rutinjával is megfelelően hozza. Ha szükséges, egy rosszul informált, hosszú évek óta nála dolgozó bizalmi embert is szemrebbenés nélkül kirúg (legalábbis úgy tesz), jelezvén, hogy nála hibázni nem lehet, ugyanakkor nővére esküvőjén, a vécében keresi fel a kiszemelt, tehetséges gyakornokot, hogy bizonyítsa, a fellegekből is alá lehet szállni, egy szakmájában rettegett, istenként tisztelt szaktekintély is vegyül alkalomadtán a köznéppel.

A pilotban kapunk rögvest csúnya végkifejletet, az odáig vezető bonyodalmak és problémák nagy részének ismerete nélkül, a Keresztapá-ban látott levágott lófejet ugyan nem, de igencsak pórul járt kiskutyát, ambiciózus, mindenkin átgázoló ügyvédnőt, egy kissé zavarodott, néha meghatott, frissen végzett jogászlányt (Rose Byrne) igen. Érdemes kis türelmet adni neki, mert Glenn Close sem bólint rá akármilyen zagyva vagy érdektelen forgatókönyvre, és a szériának otthont adó tévé sem egy ócska ismétlőadó.

A sorozatot az FX adja az USA-ban, ez a csatorna a hazája a Kés/Alatt-nak, a Felhőtlen Philadelphiá-nak, a Ments meg!-nek és a Kemény zsaruk-nak. 2007 júliusában mutatták be, a második évad idén január 9-én startolt, tehát nem vagyunk nagyon lemaradva. A csatorna időközben berendelte a harmadik évadot is, ami nem csoda, mert korábban már bezsákolt egy Golden Globe- és három Emmy-díjat.

Amiért itthon félthetik, az a nem lineáris sztorimesélés (a nézők szeretik, ha a karakterek nem ugrálnak ide-oda az időben, inkább az egymásra épülő jeleneteket kedvelik), illetve az évadon átívelő történeti szál, ami által a Damages inkább a Szökés-re hasonlít, semmint az egy-egy epizóddal teljes élményt adó NCIS-ra vagy Gyilkos elmék-re, hogy ne mindig a CSI-t vegyük elő. Az időpont mindenesetre szerfelett barátságtalan, talán majd a Cool ismétlésben leadja a tízes sávban is.