Magyar akcentussal Hollywoodban

Vágólapra másolva!
Senki nem gondolja, hogy könnyű befutni Hollywoodban. Knausz Tamara egyike azon magyaroknak, akik megpróbálják a lehetetlent. Egy éve költözött Los Angelesbe, a mérleg: számos jól fizető reklámfilm, hat adás a kinti Áll az alku-ban, pár kocka a Charlie Sheennel főszerepben felvett Két pasi - meg egy kicsi-ben, és egy rövidke jelenet az újak közt magasan favorit Mentalistá-ban, korábban szolid háttérmunka a Maffiózók-ban. Mire számíthat a kalandvágyó magyar fiatal, aki House prüszkölő páciense lenne vagy a Helyszínelők-ben alakítana egy gyanús alakot?
Vágólapra másolva!

Knausz Tamara 1999 augusztusában utazott ki az USA-ba, egyedül, 20 évesen. Au-pairként kezdte, aztán valahogy kinn ragadt. "Mindig is érdekelt a színi pálya, de igazából csak 2-3 éve kezdtem el komolyabban foglalkozni vele, előtte inkább modellkedtem" - mesélte.

Ügynök nélkül jóformán lehetetlen érvényesülni, ahogy ezt láttuk Joey (Jóbarátok) esetében is. "Nagyon ritka az, hogy valaki ügynök nélkül egy jó filmbe belekerüljön, de azért van néhány példa. A legtöbb casting director csak ügynökségen keresztül hív be színeszeket meghallgatásra. Ügynököt viszont elég nehéz szerezni, ha nem volt előtte sok munkád. Az ügynökök is csak akkor szerződtetnek le, ha úgy gondoljak, hogy fogsz melót kapni, es ezáltal keresnek rajtad keresztül pénzt. Úgyhogy a fiatal színészek általában egy-két kisebb független filmben, rövidfilmben próbálnak meg munkát kapni, es úgy nagyobb esélyük van egy jó ügynökre is. En szerencsés voltam ebből a szempontból, mert a modellügynökségemnek van reklám- és filmes részlege is, úgyhogy egy idő után felvettek minden egységhez" - emlékezett a kezdetekre.

Egy éve kezdett el reklámválogatásokra járni, amikor Los Angelesbe költözött. Több reklámban szerepelt: "A Coca-Cola energiaitalának, a Vaultnak a négynapos forgatása tetszett eddig nekem a legjobban. Persze óriási pénzeket költenek itt a cégek reklámokra: ebben a négy napban minden egyes forgatási óra 50 ezer dollárba került! Matthew Libatique - aki rendszeresen dolgozik Spike Lee-vel, és aki az Iron man-t is forgatta - készítette a reklámot. Egy wakeboard-bajnokság vicces feldolgozása volt a téma, ahol a főszereplő egy-két szaltó után kikap egy pisztrángot a folyóból es rádobja a grillre ugrás közben, majd megment egy kiskutyát az alligátor szájából. Persze mindezt jó pár speciális effekt segítségével. Nagyon sok színész a reklámokkal keres pénzt. Egy reklámmal, ha azt az egész országban leadják, kereshetsz 600-tól akar 100 ezer dollárig. Ugyanis minden alkalommal, amikor lejátsszák a tévében, a főszereplőknek fizetniük kell egy bizonyos összeget. Az egész egy lutri. Sosem lehet tudni, hogy a végén mennyit fogsz keresni vele" - mesélte.

A jelenleg itthon látható szituációs komédiák közt az egyik legjobb kétségkívül a Két pasi - meg egy kicsi (Two and a Half Men), ebben Tamara előbb vendégszerepet kapott, ami jónak számít, de a forgatás előtti napokon többször is megváltoztattak a forgatókönyvet, és amire a tévébe került, a szerep parányira zsugorodott. "De mégis nagy élmény volt számomra két napig a Charlie Sheennel forgatni a Warner Bros. stúdiójában. A jelenetem épp vele volt, úgyhogy csak vele beszélgettem. Nagyon rendes volt. Mesélte, hogy járt Budapesten még a nyolcvanas években. Mondtam neki, hogy megint vissza kéne látogatnia, mert azóta már nagyon sok minden megváltozott otthon. Amúgy ő általában a neki kijelölt lakókocsiban tartózkodott a szünetek alatt" - kommentálta első (nyúlfarknyi) sorozatszerepét.

A Mentalistá-ban is feltűnik röviden, de azt is három napig forgatták. "Nem akarok túl sok mindent elárulni a részről, de annyit elmondhatok, hogy egy kicsit kellemetlen volt, mert ez volt az első színészi alkalom, hogy valakivel csókolóznom kellett. Simon Baker (a főszereplő, a szerk.) nagyon aranyos es közvetlen. Amíg forgattam, otthagytam az iPhone-om egy asztalon, es mire visszamentem, látom, hogy zenét hallgat rajta. Neki is elég erős akcentusa van - csak neki ausztrál! A kinti munkában a legnehezebb dolog elveszíteni a magyar akcentust" - mondta.

Legalább nincs tél

Többször volt tűzközelben, nagy kiugrásra még vár. "Tavaly, New Yorkban forgattam egy a 9/11-es eseményekkel foglalkozó filmet, az Able Danger-t. Idén több fesztiválra bekerült. Ami bosszantó, hogy elég sokszor kerültem közel szerepekhez, amit végül másnak adtak. Mint például a Fast and the Furious új részében, itt végül az izraeli szépségkirálynő kapta meg" - morgolódott. Amiben korábban még szerepelhetett, az a Deal Or Not Deal, azaz magyarul Áll az alku, de az amerikai adás egészen más, mint amit megszokhattunk itthon Gundel Takács Gáborral: ott nincs bratyizás, haverkodás a szereplőkkel, kevesebb a poén, ott viszont modellek tartják a táskákat, melyek közül a játékos választhat. A Maffiózók-ban is látható volt röviden, pincérnőként.

Forrás: [origo]

Charlie Sheen mellett

Tamara úgy látja, hogy az akcentus legfőbb akadálya annak, hogy magyar befusson az Egyesült Államokban készült filmekben, sorozatokban. Nem véletlen, hogy Gáti Kati is gyakran orosz nőt kell, hogy alakítson, ugyanakkor Mariska Hargitaynak nincs ilyen problémája, mert igaz, hogy apja, Mickey Hargitay, aki Mr. Universe is volt, Magyarországon szültetett, de a lánya már Kalifornia, Santa Monica szülötte, így nem kellett akcentussal terhelve próbálkoznia. A magyar lány úgy látja, hogy a szokásos tényezők kellenek (szerencse, kitartás és kapcsolatok), amúgy tudja, hogy sokaknak tíz év, mire közepesen befutnak - már ha egyáltalán.

Jelenleg West Hollywoodban él férjével, egy éve költözött oda New Yorkból. Januárban a medencénél napozhat, nagyon élvezi, hogy nincs tél. Válogatásokra, meghallgatásokra jár, de tudja, hogy ahhoz is szerencse kell, hogy tízből egy munkát megkapjon. Családja itthon él, így megpróbál évente kétszer hazajönni látogatóba, karácsonyra mindig sikerül is. Ha kis szabadideje van, Dan Brown könyveit olvasgatja, és nem bánná, ha a Doktor House-ban szerepelhetne, elvégre a tévés arcok közül Hugh Laurie a kedvence.