Magyar kalandor az új sorozatban

Vágólapra másolva!
Új sorozatában a híres magyar utazó, Benyovszky Móric nyomába ered a Magyar Televízió.
Vágólapra másolva!

A február 19-én induló Benyovszky Móric és a malgasok földje tulajdonképpen Cséke Zsolt egyszemélyes vállalkozása, aki íróként, rendezőként és operatőrként is jegyzi a produkciót. Sorozatával az egyik leghíresebb magyar utazó madagaszkári útjait rekonstruálja, és a gróf nyomait kutatja - amikből még ma is akad bőven a szigeten.

Benyovszky a tizennyolcadik században járta be a fél világot, igaz, nem kalandvágyból, hanem a történelem szeszélyei folytán. Különféle háborús kalandok után francia megbízásra alapított kolóniát Madagaszkáron, gyakorlatilag ő gyarmatosította az addig független szigetet.

Életéről 1975-ben egy magyar-csehszlovák játékfilmsorozat is készült Vivát Benyovszky! címmel: az m1 által adott ismeretterjesztő széria jó húsz évvel későbbre, 1996-ra datálható. Az első részben Madagaszkár fővárosával, Antananarivóval ismerkedhetnek meg a nézők, majd eljuthatnak az Egészség Mezejére is, ahol Benyovszky kórháza állott. Cséke a szigeten lakó egyetlen magyart is felkutatta, hogy elbeszélgessen vele a helyi élet sajátosságairól.

A sorozat első részét csütörtökön 11.25-kor, második részét pénteken ugyanebben az időpontban küldi adásba a Magyar Televízió, a további epizódok keddtől péntekig kerülnek képernyőre.