A nyolcvanas évek legjobb sorozat-főcímei

Vágólapra másolva!
Klasszikus dallamok, emblematikus pillanatok, ismerős arcok - manapság rendszeresen lespórolják a sorozatok elejéről, a nyolcvanas években azonban mindegyik széria megkapta a magáét. Retro-válogatás az évtized legjobb sorozat-főcímeiből.
Vágólapra másolva!

Knight Rider


Emblematikus pillanat:
a jellegzetes kezdő taktikusok és a lilás színekben tobzódó nyitó beállítás, melyben K.I.T.T. egy kietlen sivatagban vészjóslóan száguld a kamera felé - ez a képsor egy egész generációt ültetett azonnali jelleggel a tévéképernyők elé.

Változások: az álló helyzetből történő ugratás mellett a negyedik évadtól kezdve K.I.T.T. két újabb "special skill"-jét is megcsodálhattuk a főcímben: a Cabrio-üzemmódot és az SPM-fokozatot.

Érdekesség: a hazai csatornák nem szinkronizálták le, de az eredeti főcímben egy narrátor dörgedelmes hangon közli a jámbor tévénézővel, hogy nagyjából mire is számíthat a következő 40 percben: az igazság bajnoka hű paripáján keresztes hadjáratot folytat a bűn ellen.

Zeneszerző: Stu Phillips, aki elismert tévés komponista, többek közt neki köszönhetjük a Battlestar Galactica eredeti főtémáját is.

Utóélet: a Knight Rider főcíme azóta vitathatatlanul az egyetemes popkultúra részévé vált, paródiák sokaságát szülte és feldolgozták számtalan zenei stílusban, az egyik legismertebb verziót Panjabi MC követte el, aki a jól ismert dallamokat indiai hangzásvilággal keverte. A 2008-as sorozat feltunningolt főcíme errefelé található.

------------------------------------

Magnum


Emblematikus pillanat:
nehéz választani az ikonikus szemöldökráncolás, Higgins felülése vagy a piros Ferrari között, mi mégis inkább a víz felszínén lebegő hölgyre és az őt tartó Magnumra szavazunk - ez az alig egy másodperc nagyjából mindent elmond a sorozatról és főhősünk életviteléről.

Érdekesség: kevesen tudják, de a széria annak idején nem a ma már klasszikusnak számító pörgős főcímzenével startolt el: az első néhány részben még egy jazzes-beütésű, kevésbé fülbemászó dallam szerepelt, de az alkotók nem sokkal később lecserélték a már ismert verzióra. A régi főcím itt elérhető.

Zeneszerző: az Emmy- és Grammy-díjas Mike Post, többek közt neki köszönhetjük az Szupercsapat, a Remington Steele, A fejvadász, a New York rendőrei és a különböző Esküdt ellenségek-variánsok főcímzenéit is.

------------------------------------

Dallas


Emblematikus pillanat:
Dallas madártávlatból: az autópályák, a tükröződő felhőkarcolók, az olajkutak, a Dallas Cowboys-stadion vagy éppen Southfork. Ezek a képek szűk egy évtizeden keresztül meghatározták Magyarország kollektív bioritmusát.

Változások: A Dallas-főcím jellegzetes osztott képmezői olyasfajta állandó védjegynek számítottak, mint az egyes részek végén kimerevített közelképek - a 12. évadtól kezdve elhagyták és ekkor az egész főcím kétségkívül vesztett valamit utánozhatatlan retro-jellegéből. Itt letesztelhető.

Zeneszerző: Jerrold Immel, a klasszikus iskola képviselője, sokat foglalkoztatott tévés zeneszerző (közreműködött többek közt a Walker, a texasi kopó néhány évadában is).

Utóélet: a Galla-paródiát talán senkinek nem kell bemutatni.

------------------------------------