Kivonul Kaliforniából a tévéipar

Vágólapra másolva!
Kalifornia a filmgyártás mellett a tévéipar hazája is, de az adókedvezmények miatt sok produkció már korábban áttette a székhelyét más államba. A folyamatot valószínűleg a februárban hozott döntés sem fordítja meg, amely pedig ígér némi támogatást - igaz, csak egy bizonyos műfaj számára.
Vágólapra másolva!

Kalifornia állam egy ötszázmillió dolláros, öt évre szóló kedvezményrendszert dolgozott ki, amibe viszont csak azok az egyórás sorozatok esnek bele, amelyeknek legalább egymillió az epizódonkénti költségvetése. A realityk, tévés vetélkedők, talkshow-k, szappanoperák, hírműsorok és a hasonló műfajok így alapból kiszorulnak - az állam indoklása szerint azért, mert a sorozatok készítői azok, akik legnagyobb tömegben hagyják el Kaliforniát.

Valószínű azonban, hogy a sorozatok körében is túl későn született meg a szabályozás: az öt legnagyobb tévécsatorna, a Fox, az ABC, az NBC, a CBS és a CW összesen 39 pilotot rendelt meg erre az évadra, ebből körülbelül húszat már Kalifornián kívül forgatnak. Baltimore, Boston, Chicago és Pittsburgh - csak néhány azon városok közül, melyek kedvezményes adórendszerükkel magukhoz vonzották a produkciókat. Egyedül a Fox Masterwork-jének áthelyezése magyarázható más okkal, a stáb ugyanis itt egészen Prágáig ment a történet miatt, amely a Da Vinci-kód szellemében íródott.

A sorozatok visszaköltöztetése túl drága lenne, aminek így a friss kedvezmények ellenére sem látják értelmét a producerek. Az, hogy Kalifornia idáig kivárt az új adórendszer megalakításával, azért is furcsa, mert az állam kormányzója ugye Arnold Schwarzenegger, akinek jócskán van személyes tapasztalata is a film- és sorozatgyártásban. Rendelkezéseit azonban eddig is helytelenítették elegen, mit számít, ha még néhány tévés is csatlakozik az ellenzők táborához?

A távozók sorában az Ugly Betty (nálunk Címlapsztori) csapata volt az első, amely már tavaly májusban áttette a székhelyét Los Angelesből New Yorkba. A döntés oka az volt, hogy New York államban akkortájt vezettek be háromszoros adókedvezményt az ott forgatott filmek és sorozatok számára - igaz, nem pont Kalifornia, hanem inkább a szomszédos államok, New Jersey és Connecticut ellenében, melyek hasonló kedvezményekkel próbálták magukhoz csábítani a stábokat.

Az Ugly Betty székhelyváltása nagy port kavart Kaliforniában, elsősorban a pótolható helyi stábtagoknak köszönhetően, akik ezzel elvesztették a munkájukat. Körülbelül háromszáz munkavállalóról volt szó, akik egészoldalas közleményt jelentettek meg a Variety magazinban, ily módon próbálva felhívni a figyelmet a tarthatatlan helyzetre - mert az nyilvánvaló, hogy a váltás nemcsak ezt a háromszáz embert érintette, de a helyi gazdaság számára is okozott veszteségeket, hisz a stáb temérdek cuccot vásárolt a forgatáshoz, és annak ideje alatt rengeteg szolgáltatást vett igénybe, egyszóval elég sok pénzt hagyott Kaliforniában.

IMDb

Life on Mars: kicsit átírták a sztorit is

A sorozat stábját ráadásul több másik követte New Yorkba: a Life on Mars esetében például még a pilotot is újraforgatták, miután Los Angelesből áthelyezték a történetet. Más kérdés, hogy New York mára elvesztette vonzerejét, mert napvilágot látott, hogy - az állam többmilliárdos költségvetési hiánya miatt - az adókedvezmény megmaradása bizonytalan.

Van viszont még 48 másik állam, amely szívesen fogadja a filmeseket: ilyen többek között a Maffiózók történetének is helyet adó New Jersey, ahol jelenleg a Mercy-t és a 2001. szeptember 11-hez köthető Back-et forgatják. Sőt, a tévétársaságok nemcsak az Egyesült Államokon belül, de külföldön is keresgélnek: kézenfekvő és viszonylag olcsó helyszín például a szomszédos Kanada, melynek nagyobb városaiban, elsősorban Torontóban és Vancouverben most is több pilot (mondjuk a The Good Wife) készül.

A tévések elvándorlásának azért egyetlen nyertese biztosan van Kaliforniában: a környezet - a Kaliforniai Egyetem környezetvédelmi intézetének 2006-os tanulmánya szerint ugyanis a térségben a filmipar okozza a legnagyobb környezetszennyezést. Egyedül a Mátrix forgatásán 97 tonna fémhulladék keletkezett, de ennél is károsabb a munkálatok során a levegőbe kerülő szén-dioxid és más szennyező anyag.