A Star Trektől Shakespeare-ig

Vágólapra másolva!
Ahogy a színpadi színészek gyakran vállalnak tévés szerepeket, úgy a képernyőről ismert arcok is sűrűn tűnnek fel a színházban - legalábbis Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban biztosan. Legutóbb a Maffiózók főszereplőjét, James Gandolfinit láthatták a Broadway nézői, de például a Star Trek Picard kapitánya, Patrick Stewart is játszotta már Macbethet, az Ally McBeal-ből ismert Calista Flockhart pedig Médeiát. Karakteres angol és amerikai alakításokból válogattunk főképp.
Vágólapra másolva!

Egy Moliére-díjas francia írónő, Yasmina Reza jegyzi a God of Carnage című darabot, melynek egyik főszerepét James Gandolfini játssza. A Maffiózók színésze egy sima modorú, szelíd férjet alakít, akiből a darab során kijön az állat: ennek közvetett oka egy látszólag szokványos esemény, miszerint egy baráti házaspár gyerekét egy másik fiú megveri a játszótéren. Gandolfini darabbeli feleségét és a baráti házaspár tagjait is filmekből, tévéből jól ismert színészek jelenítik meg: a másik férfi főszerepet Jeff Daniels alakítja; az egyik feleséget Marcia Gay Harden (A hatalom hálójában), a másikat Hope Davis (Sírhant művek) játssza.

Bár a színpadi játék teljesen más megközelítést igényel, mint egy tévés szerep, a Chicago Tribune például így is dicsérte Gandolfini alakítását. Ugyanígy remek kritikákat kapott a 2008-2009-es évad egyik színházi szenzációja, a Royal Shakespeare Company Hamlet-je, melyben a címszerepet játszó David Tennantot az elmúlt évek legjobb Hamletjének tartotta a The Guardian. A színész leginkább a Doctor Who-ból (magyarul Ki vagy, Doki?) lehet ismerős, de a színpadon is számos szerepben bizonyított már: a Royal Shakespeare Company állandó tagjaként játszott már többek között a Rómeó és Júliá-ban, az Ahogy tetszik-ben, illetve a Szentivánéji álom-ban is.


A Royal Shakespeare Companynél sokat játszott Patrick Stewart is, akit a világ legnagyobb része csak Picard kapitányként ismer. Sőt Stewart a Tennant-féle Hamlet-ben is szerepet kapott, ő alakította Claudiust - a Daily Telegraph szerint a legijesztőbb változatot hozta ki a karakterből. A Broadwayn is egy legendás Shakespeare-darabbal, a Peter Brook rendezte Szentivánéji álom-mal debütált, a londoni Gielgud Theatre-ben pedig még egy őrült alakot, Macbethet játszott el.

Shakespeare-t a mégoly más karakterű és a színpadhoz kissé darabosnak tűnő Dominic Purcell is kedveli. A szökés idősebb szereplője feltűnt a Rómeó és Júlia, valamint az Antonius és Kleopátra színpadi változatában, de modernebb darabokban is láthatta a nagyközönség, hisz szerepelt például A társadalom támaszai című Ibsen-drámában vagy a Pulitzer-díjas Angyalok Amerikában című színműben.

Egy igazán őrült nő szerepében Calista Flockhartot is láthattuk 1999-ben, ami kész felüdülés (és persze meglepetés) volt az Ally McBeal csacska címszerepe után. A Szentek fecsegése egy három sötét darabból álló gyűjtemény, melyben mindennapi emberek követnek el egy-egy gyilkosságot. Flockhart itt, a Medea Redux-ban játssza a görög mitológiából ismert Médeia modern megfelelőjét, aki tizenhárom évesen összejön az angoltanárával, szenvedélyes szerelme aztán szenvedélyes gyűlöletbe csap át:


Az a tévéből, konkrétan a Doktor House-ból is látszik, hogy Robert Sean Leonard remek karakterszínész - igaz, erről korábbi filmszerepei, például a Holt költők társasága Neil Perryje is meggyőzött minket. Nincs ez másként a színpadon sem: Leonardot négyszer jelölték a rangos Tony-díjra, a Tom Stoppard által jegyzett A szerelem mint találmány-ért pedig meg is kapta. A darabban a színész egy költő, A. E. Housman fiatalkori énjét jeleníti meg, itt egy Stopparddal készült interjú közben látható pár jelenet:


Egy kis hazai

Noha más kategória, de magyar színészek közt is van olyan, aki felhagyott a televíziózással, és a színpad felé fordult. Igen ritkán esik meg, hogy valaki önszántából hagyja ott az országos ismertséget biztosító szappanoperákat: ilyen volt Erdélyi Tímea, a Barátok közt első Tildája (azóta már a második is távozott a produkciótól). Ő a Szegedi Nemzeti Színház látogatói számára lehet gyakran látott művész, játszott vagy játszik A kávéház című darabban, a Pornográfiá-ban, A diótörő-ben vagy a Tévedések vígjátéká-ban, a Mister A-ban, a Szabadság, szerelem-ben is.


Itthon talán a Ruttkai Éva színház profitál legtöbbet abból, hogy tévéképernyőn már nevet, ismertséget szerző színészeket alkalmaz. A csapatban ott található Babicsek Bernát, a Barátok közt-ból, Fésüs Nelly, kinek karaktere szintén Berényi Miklós körül kavart jó pár évvel ezelőtt. A szappanoperában ugyancsak látott Oszter Alexandra is a feltűnik a színészek közt, akárcsak a Jóban Rosszban Madár Veronikája, sőt, még a Cool tévéről és az RTL-ről ismert Valkó Eszter is kap néha szerepet.

Természetesen a két magyar szappanopera és az egyetlen heti sorozat színészei közül sokan játszanak színházban is, legtöbbjüknek amúgy is az a fő tevékenysége, a tévés szereplés sok esetben csak pénzkereset. A Tűzvonalban arcai közül Hollósi Frigyes, László Zsolt, Stohl András például a Nemzeti Színház művészei, de a szintén MTV-s Életképek is fel tud mutatni igazán ismert és elismert színészeket, ugyanebből az intézményből, mint Schell Judit, Kulka János vagy Garas Dezső.