Rex felügyelő elköltözött

Vágólapra másolva!
A TV2 újra adja a Rex felügyelő legutóbbi, tizenegyedik évadját, ami az eltelt idő, az ismétlés ténye és a vasárnapi vetítési időpont ellenére is bekerült az elmúlt hét harminc legnézettebb műsora közé. Bizony, úgy látszik, a régi közhely, miszerint kutyával mindent el lehet adni, nagyon is működik. Az osztrákok ugyan ráuntak, de az olaszok átvették.
Vágólapra másolva!

A Rex felügyelő osztrák alkotói egy kocsmai ötletelés során a véletlenre bízták, ki legyen leendő sorozatuk főszereplője: azt lesték, milyen karakter lép be elsőként az ajtón - ekkor vágódott be az ivóba egy termetes németjuhász, maga után húzva a gazdáját. Állítólag így született meg Rex karaktere, akiből aztán nyomozókutya lett a történet szerint - ráadásul olyan profi, "aki" jó néhány emberi kollégáját is maga mögé utasítja.

Rex első alakítóját, a Reginald von Ravenhorst néven anyakönyvezett kutyát kétévesen szerződtette a sorozatra a producer, a kiképzést pedig attól a Teresa Ann Millertől kapta meg, aki Hollywoodban vezet rendhagyó kutyaiskolát, így tanítványait számos filmben alkalmazták már: az ő irányítása alatt bolondozott például a bernáthegyi is a Beethoven-ben. Kommissar Rexet tehát angolul tanították be a különböző trükkökre, de később persze már németül is elboldogult.

A tizenhét kiskutya közül kiválasztott főhős mindenféle helyzetben ügyesen helyt állt, de a veszélyesebb jeleneteket - akárcsak a színészek esetében - dublőrök hajtották végre helyette. Mindenesetre Reginald a tévénézőkkel is megkedveltette magát, olyannyira, hogy egyik rajongója egyszer 80 ezer márkát ajánlott érte. "Nyugdíjba vonulása" után ugyanilyen népszerű lett utóda, az Elfújta a szél férfikaraktere nyomán elnevezett Rhett Buttler, akit az alkotók az Egy kis felügyelő kalandjai című tévéfilmmel vezettek be.

Rhett Buttler a Rex, a kölyökfelügyelő című egészestés darabban is szerepelt, csak itt még a kölyök Rexet "játszotta el". Ugyanígy gyerekkori feladatnak, szárnypróbálgatásnak tekinthető a tévéfilm a rendező, Oliver Hirschbiegel részéről, aki a sorozathoz (sőt előtte a Tetthely-hez) is készített pár epizódot, hogy aztán olyan filmekkel váljon ismertté és keresetté, mint A kísérlet vagy A bukás - Hitler utolsó napjai.

komissar.rex-online.net

Persze a Rex felügyelő-nél nemcsak a kutya személye, hanem az emberszereplők is változtak, jóval többször. A sorozatban Rex első gazdája Richard Moser volt, akit aztán a negyedik évadban megöltek - őt Tobias Moretti alakította, aki (ha már az előbb szóba került Hitler, említsük meg) a Führert is eljátszotta a Speer és Hitler című minisorozatban. A kutya ezután egy jóval szelídebb nyomozóhoz, Alexander Brandtnerhez került: az őt játszó Gedeon Burkhard korábban is feltűnt már a Rex felügyelő-ben, de egy teljesen más szerepben, hisz akkor még egy bűnözőt jelenített meg.

Tulajdonképpen dr. Leo Graf, az igazságügyi orvosszakértő az egyetlen, aki végig jelen volt a sorozatban, hisz a rendőrkollégák is folyamatosan jöttek-mentek az őrsön. A Rextől kezdetben ódzkodó, nem éppen szimpatikus Stockinger (a Pénzhamisítók későbbi főszereplője, Karl Markovics) például csak két évadot töltött a képernyőn, és utána Salzburgba költözött (az eredeti történetek Bécsben játszódnak). Igaz, aztán saját sorozatot kapott Stockinger címmel, amit viszont - spin-offtól szokatlan módon - már nem Rex felügyelő stábja készített.


A kezdeti négyes Höllerere azért távozik a csapatból, mert édesanyja állandó ápolásra szorul, érkeznek viszont újak, a beépült (és ezért bűnözőnek nézett) Böck, valamint az alkatilag Höllererre hajazó Kunz, aztán egy szerelmespár, Marc Hoffmann és Niki Herzog. A kutya képtelen vagy humoros mutatványai mellett valószínűleg a nagy jövés-menésnek is köszönhető, hogy a sorozat ilyen népszerű tudott maradni, hisz a nézőknek nem volt idejük arra, hogy bármelyik karakterbe is beleunjanak.

A sorozat népszerűségét jól mutatja, hogy miután Ausztriában 2004-ben, a tizedik évaddal törölték a műsorról, tavaly Olaszországban élesztették fel, jórészt olasz színészekkel. A TV2-n vasárnaponként látható tizenegyedik szezon így már Rómában játszódik, mint ahogy az idén készülő tizenkettedik is - amit valószínűleg mi is hamarosan láthatunk.