72 éves a rekorder szappanopera

Vágólapra másolva!
Pislákol még, de elképzelhető, hogy hamarosan kihuny a Vezérlő fény, a Guiding Light, a leghosszabb ideje képernyőn lévő szappanopera, melyből epizódokat itthon is láthattak a nézők.
Vágólapra másolva!

A Guiding Light kiagyalói aligha gondolták, hogy ilyen sikersztoriba vágnak bele, mikor 1937 január 25-én a rádióban megszólalt első szereplőjük, és a sorozat. Különbség a magyar rádiójátékkal, a jóval később, csak 1952-ben rajtolt Szabó család-dal, hogy az amerikai ős addigra (1952-ben) már át is költözött a televízióra, a CBS-re. Az alapötlet Irna Phillipstől jött, akit amúgy is sokan a szappanoperák ősanyjának tartanak, mivel ott bábáskodott az As the World Turns és a Days of our Lives körül is - előbbi 1956-ban, utóbbi 1965-ben rajtolt, és máig fut. Phillips, aki színésznőként és írónőként volt ismert és elismert, 1973-ban elhunyt.

Sikersorozata, a Guiding Light 36 évvel élte túl az ötletgazdát, ugyanis a CBS április 1-jén, a bolondok napjára gondolva elég rosszul időzítve, bejelentette, hogy a romló nézettség miatt leveszik műsorról a szappanoperát. A szép tradíciókra büszke gyártó ugyanakkor nem adta fel teljesen a reményt, bízik benne, hogy egy kábelcsatorna lát fantáziát a szappanopera folytatásában, vagy ha más nem, az internetre költözhetnének a jelen hősei.

Szereplők pedig akadtak jócskán, számba venni is nehéz, hány színész, statiszta fordult meg hetvenkét év alatt a produkcióban. A Guiding Light-ban nem csak Magyarországon jóformán ismeretlen színészek játszottak, hanem olyanok is, akik épp a délutáni sávból kerültek idővel főműsoridőbe, nagy költségvetésű, heti sorozatba. A New York-i helyszínelők-ben Stella Bonasera néven vélhetően olasz felmenőkkel rendelkező nyomozót alakít az amúgy görög származású Melina Kanakaredes, ő 1991 és 1995 közt játszott a szappanoperában. Brittany Snow később a Kés/Alatt-ban tűnt fel, és most is tévézik, pilotot forgat.

A Lost-ban is látott, és szomorú módon elég hamar kinyírt Libby-t alakító Cynthia Watros is szerepelt 1994 és 1998 közt, de a Hősök Claire Bennetje, Hayden Panettiere is sokat szerepelt, Lizzie figuráját hozta 41 részben, még a kilencvenes évek vége felé. Ugyanazt a karaktert más is hozta, például Crystal Hunt, vagy Marcy Rylan, aki 2005 és 2009 közt több száz epizódban volt Lizzie Spaulding. De voltak ott még sokan, így Mira Sorvino 1991-ben, Billy Dee Williams (akit Landót alakította a Csillagok háborújá-ban) jó régen, 1966-ban, az Ally McBeal-ként is ismert Calista Flockhart is felbukkant, de még Kevin Bacon is szerepelt 1980-ban és 1981-ben.

A magyar nézők csak csekély töredékét láthatták a történetfolyamnak, ugyanis az MTV tavaly októberben kezdett bele a Vezérlő fény-be: ráadásul nem is egészen friss, hanem 2003-as részeket vetített a köztévé. A szappanopera amúgy két évvel ezelőtt lépte túl a 15 ezredik epizódot, azaz komoly bajban van az, aki kedvenc részt próbálna meg kiválasztani.

Itthon a Barátok közt tíz éve fut, ami szép eredmény, de - mint látjuk - vannak még csúcsok. A Szabó család 1959-tól 2007-ig, 48 éven át a Magyar Rádióban ment: 2500. adását, mely a történet befejezése volt, 2007. május 21-én adta le a Kossuth Rádió. Talán egy tévés feldolgozást, egy esélyt megérdemelt volna.