Az AXN elkezdte vetíteni az Internátus-t, amelyet a Globomedia gyártott az Antena 3 nevű spanyol csatornának. 2007 májusában rajtolt, azóta folyamatosan újabb évadok készülnek belőle, odakinn igen sikeres.

A nyitás megfelelően sötét, az X-akták-ra emlékeztetheti a nézőt, mikor kiírják még a főcím előtt, a bevezető történés mellé, hogy "Pszichiátriai Intézet, San Antonio". Egy formás nő szökik meg épp a komor intézetből, fehér köpenyes alakok szaladgálnak ide-oda, hogy elkapják. Sejtelmes zene szól, ahogy ilyenkor kell, a kényszergyógykezelés elől menekülő fiatalasszony pedig viszonylag hamar a sorozat központi helyszínéül szolgáló internátus fala közé kerül, ahol felveszik dolgozni, nyilván hamis referenciákkal.

El Internado az eredeti cím, a Globomedia gyártotta az Antena 3 nevű spanyol csatornának, és jól megy a bolt, hiszen a 2007 májusi rajt óta folyamatosan újabb évadok készülnek belőle. Az Antonio de Nebrija egyetem környékén vették fel, Madridtól nem messze. Az Antena 3 legkedveltebb fikciós sorozatáról van szó, hat rész ment négymillió fölötti nézettséggel, de három alá soha nem csökkent. A magyar premier április 5-én, este hatkor volt, és az AXN annyira bízik benne, hogy már a 2. évadot is megvette.

A helyszín a Laguna Negra, ahol egy erdőben, a világtól elzárva működik nagyjából négyszáz diákkal és tanárral az internátus, melyben nagy befolyású, gazdag családok gyerekei tanulnak. A történet kezdetén két diák érkezik, Marcos és a kis Paula, akik épp új életet kezdenek, szüleik elvesztése után. Az intézmény új takarítónőt is felvesz, María személyében - ő az, aki a pszichiátriáról szökött meg, azért érkezett oda, hogy fellelje eltűnt gyerekét.

Forrás: [origo]

Nem horror, inkább thriller, igényesen fényképezve, rendes színészi játékkal. A világtól elzárt intézetben elhangzik, hogy "mikor leesik a hó, ide semmi és senki nem jut be", amiről a Ragyogás jut az ember eszébe, amikor a kislányok arról suttognak, hogy szörny van az erdőben, ezért nem szabad elhagyni az épületet, akkor pedig a 2004-es The Village (A falu) és a Lost is felmerül, távoli rokonként. De még Az ördög háromszöge is felsejlik haloványan a háttérben, Sharon Stone nélkül, hiszen itt is egy magániskola áll a központban, de egy rész után látszik, hogy alakulni fog valami az igazgató és a diliház-szökevény közt. A direktornak, Héctor de la Vegának persze van szeretője, egy határozott és kemény nő, aki hamar féltékeny lesz a Született feleségek-ben látott Susannál is ügyetlenebb, csetlő-botló fiatal lányra. Nem minden helyszín, karakter és fordulat teljesen eredeti tehát, de ilyet amúgy is túlzás lett volna elvárni.

Forrás: [origo]

Nézhető sorozatnak ígérkezik Az internátus. Egyfelől nem amerikai krimi, annak minden paneljával, másfelől miközben az első részben óvatosan adagolja a horrort (12-es karikával megy), bevág néha egy-két mulatságos jelenetet is. Noha a dél-amerikai telenovellák klasszikus ellentétpárját látjuk viszont, mikor az igazgató jómódú, szigorú szeretője úrnőként förmed a szegény, csinos cselédre, ettől mégsem lesz bóvli az adott rész. Miközben gondosan épülnek a karakterek, és alakulnak a köztük lévő viszályok (persze Marcos is kap három ellenséges srácot, nem mintha szülei elvesztése nem volna elég baj), az erdő valami baljós titkot őriz - és nyilván ez az összekötő kapocs az epizódok közt.

Forrás: [origo]

Hogy thriller is legyen benne, az intézmény egy öreg tanára kutat valami kincs után az erődben, de nehezen leli a húsz évvel korábban lebontott remetelakot, hol elvileg dolga lenne. Miközben ott botladozik a gallyak közt, követi valami (vagy valami), ahogy az a rendes horrorfilmek forgatókönyveiben is meg van írva. Hogy aztán torz arcú pszichopata, számító, kíméletlen szervkereskedő, otromba ork vagy egy regiment kéjgyilkos bujkál-e a vadonban, azt mi sem tudjuk, és nem is mondanánk el - lényeg, hogy az új részeket épp a napokban kezdték forgatni, azaz a hispánoknak bejön ez a fajta borzongás.