Kortörténeti dokumentum a Szomszédok - mesélnek a szereplők

Vágólapra másolva!
Újra ismétli a Szomszédok-at az MTV, noha 2005 őszén már vetítette. Kulka János tőlünk tudta meg, hogy megint adják, nem is örült, Horváth Ádám rendező és forgatókönyvíró pedig elmesélte, hogy 1987-ben hajszálon múlt a folytatás: hat részre szólt az első megrendelés, de csak az ötödik epizódnál mértek növekvő nézettséget és kedveltséget. Fehér Annának jóízű emlék a sorozat, nem bánna egy folytatást, Nemcsák Károly szerint nagyon szép volt, de immár lezárt fejezet. Ábel Anitát is kérdeztük, neki időbe telt, mire kinőtte Jucsi szerepét, de úgy látja, hogy a nézők már nem azonosítják a panelben felnőtt kislány karakterével.
Vágólapra másolva!

"Melyik lépcsőház?" - kérdi a fekete műbőrdzsekiben feszítő, fülbevalós, fiatal Vágási Feri Jutkától, miközben az új lakótelep már építéskor is szürke házai közt lépdelnek. Vegetációnak nyoma sincs, építkezési maradék még az utcákon, de új a lakás, még ha panel is. Energikus, tettre kész munkásemberek ugranak le egy teherautóról, bent pedig Bőhm bácsi állítja meg menten az első emeletre igyekvő, lelkes fiatalokat. "Hová, hová?" - kérdi, majd kéri a bordó személyit. "Az öreg azt hitte, hogy csövezni jövünk, kiszúrta a fülkarikát!" - ezt már Feri mondja a vadonatúj kégliben, vígan pöfékelve a szofit.

Kudlik Júlia - a sorozaton belül - a tévéből jelenti, hogy Onedin és Isaura után újabb sorozatot adnak: így kezdődik a magyar tévétörténetből kihagyhatatlan Szomszédok első része, egy csütörtök estén. A Takács, Vágási és Mágenheim családok, ha nem lettek is mindenkinek rokonai, szeretett kedvencei, kétségtelen, hogy a náluk zajló események 1987 és 1999 közt sokszor adtak témát munkahelyi, otthoni beszélgetésekhez, és jóformán mindenkinek, aki akkoriban itthon rendelkezett tévékészülékkel, van valamilyen sztorija egy Szomszédok-epizódról, a dauerolt, tupírozott hajakról, a márványdzsekiről, a válltöméses, női ruhákról - a korról.

A Szomszédok 1999. december 30-án, 331 epizód után ért véget, gyász volt Gazdagréten, befejeződött a magyar Dallas, a Kárpát-medence Dinasty-ja: Horváth Ádám rendező, forgatókönyvíró szerint mindvégig arra törekedtek, hogy úgy legyenek aktuálisak, hogy közben kerüljék a politikát. "A Szomszédok annyira rólunk és nekünk szólt, hogy nem is törekedtünk külföldi forgalmazásra. Tizenhárom nagyszerű év volt ez a közös munka. Az utolsó epizódban a szereplők visszakapták civil nevüket, úgy indultak el a fehér kisbuszon a furcsa szilveszteri összejövetelre. Nem lehet tudni, visszajönnek-e vagy sem" - mondta akkoriban.

1987 februárjára készült el a teleregény próbaadása, elsőre csak hat epizódra szólt a megrendelés. A műfaj itthon újnak számított, ebbe a furcsa kísérletbe tizenhárom alapszereplővel fogtak bele: Palócz László és Csűrös Karola később csatlakoztak. A kortörténeti dokumentumként is használható sorozatban közel kétezer színész és statiszta fordult meg.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Horváth Ádám az [origo]-nak elmondta, hogy akkoriban nézettséget és tetszésindexet telefonnal mértek, és az első négy adás után nem is volt túl biztató a helyzet. Az ötödik résznél jók lettek a számok, meglódult a szekér, így folytatást kért az MTV.

A producer már akkor sem nagyon talált megfelelő írót, ha összehoztak valamit, akkor neki javítania kellett, így - akárcsak az Életképek-nél - a Szomszédok-nál is ő írta az összes cselekményt, dialógust, a komplett technikai könyvet, kameramozgással együtt.

"Nincs kedvenc időszakom vagy epizódom a 13 évből, de legkedvesebb emlékként az ünnepek, a karácsonyi részek maradtak meg. Olyan is volt, hogy egy színésznek születésnapja volt, összekötöttük, és a karakter is ünnepelhetett. Más munkám is volt akkoriban, rendeztem, tanítottam. Arra emlékszem, hogy sokat kínlódtam az írással akkoriban, indigóval, írógéppel dolgoztam, nem volt még szövegszerkesztőm. Nem tarom magam írónak, noha korábban is belefolytam szövegkönyvek írásába" - mesélte.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem kellemes emlék viszont, mikor az MTV megszüntette a Szomszédok-at, mondván, hogy nincs rá pénz, majd megrendelést adott egy Komédiások című sorozat elkészítésére, mely nagyobb összeget vitt el. Utóbbiból csak öt rész készült végül. Az Életképek, mely valahol a Szomszédok folytatásának is tekinthető, 2004-ben rajtolt (Horváth Ádám épp a forgatáson serénykedett, mikor hívtuk), akkoriban az volt a feladat, hogy a Családi kör-re emlékezető tévés produkció szülessen, drámai történetekkel, de nem didaktikus szándékkal. Ebből négy részt rendelt elsőre az MTV, Horváth Ádám pedig büszkén újságolta, hogy már a 107. epizódot rögzítik.

"Volt, aki a Szomszédok stábjából azért jött, mert én ragaszkodtam hozzá, más pedig azért, mert nagyon akarta, hogy itt legyen. Szacsvay Lászlót, Hegyi Barbarát láttam színházban, tudtam, mire képesek, velük az Életképek-ben dolgoztam először. Munkakapcsolatban voltam már korábban Garas Dezsővel, ő úgy jött, hogy minőségi csapatot ígértem neki, első osztályú színészekkel. Azt hiszem, ezt sikerült összehozni" - emlékezett. Hogy miért nem kap egy kétórás lezárást, tévéfilmet a Szomszédok, mikor többmilliós nézettsége lenne? "Családok történetét nehéz elmesélni a társadalmi események ábrázolása nélkül. Minden, ami ma társadalmi jelenség, az egyben politika is, ezzel pedig én nem szeretnék foglalkozni" - tette hozzá.

Minden évben összejárnak

Fehér Anna már ismert színésznő volt, mikor a sorozat indult, és ebben az évben, 1987-ben készült a Szamárköhögés is. "A sorozat forgatása közben ugyanúgy dolgoztam színházban, évente 2-3 bemutatóm is volt. Horváth Ádámmal dolgoztam már korábban, egy tévéjátékban, Molnár Ferenc Marsall-jában. Tudta, milyen karaktereket keres, szinte mindenkit ismert már, mai értelemben vett casting nem is volt" - mesélte az [origo]-nak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=of6CEYmHZRANgE2N


Balhé a Vágási családban

"Mind a 13 éve nagyon jóízű emlék, éppannyira szakmailag, mint emberileg. Az országban zajló események írták a történetet, a forgatással két hét héttel jártunk előrébb. Kedvenc epizódot vagy évet nem tudnék kiemelni, de nagyon sokat jelentettek nekem az öltözőbeli beszélgetések, mikor Komlós Juci és Zenthe Ferenc meséltek az életükről, a történelmi fordulókról és színházi eseményekről" - mondta.

Amennyiben összeállna a csapat még egy tévéfilmre, Fehér Anna habozás nélkül venne részt benne. A régi társakkal sokat dolgozik azóta is, hiszen a szakmában nincsenek olyan sokan. Karácsonykor régebben is összejárt a stáb, és ez a szokás nem szakadt meg, minden évben találkoznak a Szomszédok.