Vágólapra másolva!
A korlátokat nem ismerő felnőttrajzfilmek - melyek a Cartoon Network úgymond inverz éjszakai csatornáján, az Adult Swimen futnak - jórészt  ismeretlenek itthon. A Comedy Central hoz néha újat a magyar nézőknek, mint a Family Guy vagy viszonylag friss South Park-részek, de sok még a felfedezésre váró, néha bizony igen beteges termék. Nem mondjuk, hogy nem lehet teljes életet élni az alábbi animációs filmek nélkül: vizuális kirándulás saját felelősségre!
Vágólapra másolva!

Az Adult Swim gyakran klasszikus, a hosszú távú memóriánkban elraktározott Hanna-Barbera figurákat (Flinstones család, Scooby Doo, Johnny Quest) idéz meg kisebb-nagyobb szerepekben, azzal a különbséggel, hogy nem szégyellik a cenzúrát jól arcon csapni. A poénok azonban a 17-es korhatár megszorítás ellenére sem válnak obszcénné, az alkotók képesek elzárkózni a manapság olyannyira divatos és gusztustalan altesti humortól, miközben a morbid és pihent vicceket zseniális popkulturális utalásokkal tálalják. Következzen tehát az Adult Swim műsorából öt (nálunk alig ismert) sorozat.

----------------------------------------

Robot Chicken (2005 - )


A csirke kreátora maga Dr. Genya fia, azaz Seth Green, aki idétlen barátaival a filmtörténet, a politika, valamint a közélet eseményeit teszi meg vicceinek tárgyává. A Robot Chicken felépítése a legrégebbi Adult Swimes műsorokhoz hasonlóan meglehetősen epizodikus, pár másodperces gegekből és néhány perces szkeccsekből áll össze egy rész. Mivel összefüggő története sincs, állandó szereplőkről sem beszélhetünk, ám vannak gyakran visszatérő karakterek. Többek között Darth Vader, a Télapó, Schwarzenegger vagy éppen a Hupikék törpikék is megelevenednek gyurmafigurák, vagy műanyag bábuk formájában. E mellé az amúgy is illusztris társaság mellé csapódnak olyan celebek szinkronhangokként, mint Ashton Kutcher, Scarlett Johansson vagy a rég nem látott Macaulay Culkin. A szimpla évadokon felül a sorozat magáénak tudhat két Star Wars-különkiadást is, amelyekhez George Lucas nem szégyellte a nevét adni.

----------------------------------------

Harvey Birdman, Attorney at Law (2000-2007)


A sorozatban egy korábbi Hanna-Barbera rajzfilm (Birdman and the Galaxy Trio) szereplőinek poszt-hős életét követjük, ahol a címszereplő korábbi hivatását feladva rajzfilmfigurák védőügyvédjének áll. Irodájában megfordul a szervezett bűnözés kőkorszaki keresztapája, Flinstone Frédi, a füves Scooby Doo, vagy a terrorizmussal vádolt Bubu Maci is. Harvey főnöke a félszemű és féleszű Phil Ken Sebben, (aki a klasszikus rajzfilmben is a szuperhős felettese volt) társa pedig egy ügyesen gépelő nagy kék sas, de gyakran feltűnik a színen egy hatalmas medve, egy mentalista bíró és egy kicsinyítő fegyverrel rohangáló ügyész is. Az előbb említett show-val ellentétben a Harvey Birdman cselekménye összeszedettebb, a tízperces epizódok szintén banális viccek köré fonódnak, de immár következetes dramaturgiával dolgoznak, a történések koherens egésszé állnak össze.

----------------------------------------

Aqua Teen Hunger Force (2000 -)


Az Aqua Teen Hunger Force lassan tíz éve indult az Adult Swim korai műsorszórásának tagjaként, ám népszerűsége egy hangyányit sem csökkent, sőt, 2007-ben letudhatott egy meglehetősen sikeres mozifilmet is. A körszakállas, lebegő, a kontaktlencséiből energiát szóró sült krumpli, a szociopata óriás shake, és az alakváltó húsgombóc (többek között Wayne Gretzkyvé és eszkimó igluvá tud alakulni) brooklyn-i kalandjai rendkívül hűséges és népes rajongótábort szereztek az immár kultstátuszba emelkedett sorozatnak. A hosszú évek során a szürreális és morbid humorból felhalmozódott rengeteg ökörség egy része persze a popkultúra részévé vált.

----------------------------------------

Venture Bros (2003 -)


A Venture testvérek kalandjainak gyökerei egészen a kultikus, 60-as években vetített Johnny Quest című rajzfilmig nyúlnak vissza. Az akkoriban kifejezetten agresszívnak tűnő sorozatban két fiú került zűrös kalandokba tudós apjuk és testőrük társaságában, most ennek a négy archetípusnak a kvázi "leszármazottjai" fedezhetők fel a Venture Bros-ban. Az eszetlen tesók, és a lökött professzor oldalukon a világ legkeményebb titkos ügynökével Brock Samsonnal, többnyire a lepkének öltözött elmebeteg Monarch nevű főellenséggel veszik fel a harcot. Hozzá társul még az Adult Swim világ legdögösebb gonosztevője, Doctor Girlfriend is, akinek csupán egy baja van, hogy erőteljesen férfias a hangja. A sorozat összefüggő 20 perces epizódokból áll, és már az említett Brock Samson miatt megér egy próbát, ő talán még Jack Bauert is leverné.

----------------------------------------

Frisky Dingo (2006 - 2008)


Míg a Venture Bros a kémfilmek parodizálására specializálódott, válogatásunk legfrissebb tagja, a 2006-os Frisky Dingo a szuperhősök és a megalomán akciófilmek kifigurázását tekinti legfőbb prioritásának. A történet főszereplője Awesome X, az álruhás szuperhős, ő tulajdonképpen egy Batman/Bruce Wayne hasonmás, aki hatalmas cége vagyonának nagy részét különböző harci felszerelésekre és egyéb szórakoztató cikkekre (például örömlányok) herdálta el. Összes ellenfelét legyőzte már, ezért a cég részvényesei úgy döntenek, hogy ideje betörni a játékpiacra, Awesome X-bábukat gyártva, ám ezek mellé egy új ősellenség is kéne. Ekkor jön kapóra Killface, az óriás meztelen csontvázszerű lény, akinek az életcélja, hogy a Földet a Napba lövellje gonosz találmányával. Kettejük harca azonban nem merül ki ennyiben, később még az USA két elnökjelöltjeként is szembekerülnek egymással.

Többet itt!