Vágólapra másolva!
Az amerikai színészeket tömörítő szakszervezet, a Screen Actors Guild (SAG) vasárnap elfogadta a szerződéstervet, amit a producerek szövetsége ajánlott.
Vágólapra másolva!

2007/2008 fordulóján a forgatókönyvírók sztrájkja igencsak betett az amerikai sorozatgyártásnak (összefoglaló cikkünk erről itt olvasható), arról nem is beszélve, hogy körülbelül hárommilliárd dolláros bevételkiesést jelentett Los Angeles gazdaságának.

Ezután sokan tartottak a színészek sztrájkjától is, akiknek kollektív szerződése tavaly nyáron járt le, és akik az új megállapodáshoz szintén szerettek volna előnyösebb feltételeket kicsikarni: elsősorban azt, hogy ne csak a DVD-eladások, de az interneten, mobiltelefonon forgalmazott filmjeik után is részesedést kapjanak.

A színészszakszervezet és a producereket tömörítő társaság kilenchónapos huzavona után tett pontot az ügy végére: a producerek pénteken álltak elő az új szerződéstervezettel, az SAG 120 ezres tagsága pedig vasárnap szavazott annak elfogadásáról. A sztrájkot végül épphogy megúsztuk, hisz a szakszervezet tagsága csupán 53%-os többséggel fogadta el az új megállapodást.

Az ellenzők nagy száma (a maradék 47%) valószínűleg annak tudható be, hogy a mostani szerződés nem sokban különbözött attól, amit a producerek tavaly ajánlottak - de 3,5%-kal emelték a minimális béreket, és mostantól az internetes szereplésekért is külön fizetnek. A vasárnap elfogadott szerződés két évre szól, 2011. június 30-án jár le.