Jégmező Európában, sivatag az esőerdő helyén

Vágólapra másolva!
A Föld napjára néhány olyan sorozatot ajánlunk a gyerekeknek, amelyek központi témája a Föld múltja, jelene, jövője. A Vad jövő bolygónk lehetséges fejlődési fázisait mutatja be, látványosan és kreatív módon, a Pufóka kalandjai főképp a kihalás szélére sodródott állatok megmentésével foglalkozik, az Albert mondja pedig hazai termék, és szintén bolygónk megvédéséről szól, bemutatván a természet folyamatait.
Vágólapra másolva!

A Vad jövő (The future is wild) ötfős csapata a KidsCo csatornán látható, öt-, száz- és kétszázmillió éves időugrásokkal látogatja meg a Földet, bemutatván így a lehetséges fejlődési etapokat, melyek nem is annyira egy Mad Max-szerű, kilátástalan, kopár világba visznek, hanem egy olyan élettérre, amely ugyancsak veszélyes, csak másképp. Óriásdarázs, savköpő madár támad a főszerepőkre, miközben az antarktiszi esőerdőkben beszélő szárnyasok, okosan kommunikáló bogarak tevékenykedvek, a grupp érkeztéig meglehetős harmóniában, szimbiózisban.

Forrás: [origo]

A központi szereplő C. G., egy kislány, aki időszámítás szerint 10 000 körül hagyta el bolygóját, egy új jégkorszak miatt. Időgéppel került vissza a 21. századba, ott ismerkedett össze Luisszal, Emilyvel, a konok, fafejű Ethannel, de velük van Squibby is, aki olyan, mint egy gigászi pók és egy polip zöld szerelemgyereke. A kis barátokkal kiegészülvén kezdődnek a kalandok, melyek persze soha nem mennek át eszetlen rombolásba, értelmetlen pusztításba, a cél mindig az élet megőrzése, növények növekedésének megfigyelése, állatok életmódjának kifürkészése.


Az animációs film érdekes jövőbéli világokat mutat be a gyerekeknek, akik elképzelhetik így, milyenek lesznek ötmillió év múlva az Amazonas mai helyén elterülő búzamezők, milyen lesz a jégkorszak Európában. Érdekes képzeletbeli állatokat leshet meg a hétköznaponként 16.10-kor a készülék elé telepedő gyerek, így a képernyőn találkozhat a négyméteres lesőhallal, mely a bengáli mocsár zavaros vizeiben él majd, és érdeklődve lesheti a toraton fantázianévre hallgató lényt, mely a sorozat készítői szerint 120 tonnás, hét méter magas lesz, és a teknős késő leszármazottjaként a legnagyobb szárazföldi állatként él 100 millió év múlva.

Egy Földünk van

Természetesen számos más rajzfilm is akad, amely a Föld napjára ajánlható. Az állatok védelmével foglalkozik például a Pufóka kalandjai (Bibifoc), egy 24 évvel ezelőtt készült, 52 részes francia sorozat. Ebben a gonoszok természetesen az orvvadászok és segítőik, a jók pedig a központi szereplő bébifóka és társai, akik eleinte a fókák túléléséért küzdenek, de idővel több kihalófélben lévő állat megmentése kerül a képernyőre. A sorozatba igen könnyen belefuthatott már bármely gyanútlan tévéző, mert ment anno a Szív tévén, az MSaton, de vetítette a Duna TV, a Minimax, az m2 és a TV2 is.


Az Elsüllyedt világok szintúgy a Földdel foglalkozik, akárcsak a Vad jövő: előbbiben özönvíz söpör végig, ezért lesz a felszín lakhatatlan. Az Elsüllyedt világok nem a messzi jövőbe repít, hanem a múltba helyezi a cselekményt. A sztoriban Arkádia népe elzárkózva éli életét a Föld belsejében, és elődeik akarata szerint múltjuk minden töredékét kitöröltek emlékezetükből. Egy nap azonban a számukra életerőt adó mesterséges nap, a Shagma ereje fogyatkozni kezd. Ezért Arkádia gyermekei hírhozót küldenek a Föld felszínére.

A francia rajzfilmgyártás terméke az Egyszer volt az ember is, Albert Barillé rendezte több mint harminc évvel ezelőtt, 1978-ban. Szép és szórakoztató, de elsősorban ismeretterjesztő rajzfilm, bemutatja az emberiség történetét, a Földön megjelenő élet első formáitól kezdve egészen napjainkig. Kalandos időutazásban lehet részünk, amelyből elődeink tapasztalatai alapján megérthetjük jelenünket is, a gyerek pedig közben tanulhat történelmet úgy, hogy ne kelljen testi fenyítést kilátásba helyezni.


Az Albert mondja, a természet jobban tudja viszont magyar rajz-animáció, így nem hagynánk ki egy ilyen listáról: 1997-ben készült, Phil Kimmelmann, Dietmar Kramer, Nagy Lajos rendezték. Ebben Albert, aki egy kantáros nadrágot viselő, lila papagájszerű madár a természet világába kalauzolja el a nézőt, játékosan mutatja be a Föld élővilágát, megismerhetve a víz körforgását, a növények és állatok szerepét a mindennapokban. Az ember okozta természeti károk és azok következményei is szóba kerülnek - ezzel Albert figyelmeztet arra, hogy óvjuk és védjük bolygónkat.

A kilencvenes évek elején vetítettek még egy amerikai rajzfilmsorozatot, A bolygó kapitánya (eredeti címe: Captain Planet and the Planeteers) címmel, ebből az Egyesült Államokban 1990 és 1996 között három évad, 113 epizód készült, Magyarországon a kilencvenes évek második felében adták le a sorozatot. Erőteljesen épített a környezetvédelemre és a társadalmi problémákra, minden egyes rész egy ilyen téma körül forgott (lég- és vízszennyezés, túlnépesedés, erdők kiirtása, AIDS), amit a rész végén egyfajta társadalmi célú közleményben megerősítettek a nézőkkel.