Kuka, vakrandi, öribari - béna tévés nyeremények

Vágólapra másolva!
Számtalan vetélkedő és reality fut manapság a televíziókban, és nem mindegyik teszi igazán boldoggá a nyertesét. Van, hogy valami ócskasággal szúrják ki a győztes szemét, van, hogy értékes, de haszontalan tárggyal lepik meg, máskor pedig olyan munka a fődíj, melyet sokan el sem vállalnának.
Vágólapra másolva!

Kétségkívül az egyik legnyomorultabb tévés fődíj, illetve annak hozadéka az 51 havi börtön, melyet Richard Hatchra mértek: a Magyarországon két saját évadot kapott, de világszerte nagyon népszerű Survivor első évadját nyerte meg az USA-ban, csak később elfelejtette bevallani az adóhatóságnak az egymillió dollárt, amit kapott, és a későbbi haknikért, fellépésekért, rádióműsorért kapott bevételeket - így Morgantownba került, egy nyugat-virginiai börtönbe, épp pár napja szabadult.

Hatch az egyik leghíresebb realityszereplő volt az USA-ban, a lapok szerint az emberek, a tévénézők "imádták utálni" őt. Először akkor figyelt rá fel a média, amikor ledobálta ruháit, és pucéran rohangált a szigeten, a kamerák előtt, ekkor kapta David Lettermantől a "Meztelen Kövér Fickó" becenevet. A műsorban egy igazi cselszövő volt, aki folyton áskálódott, az egymással nem rokonszenvező szigetlakókat egymásnak eresztette, lételeme volt az állandó perpatvar. Nem túl barátságos személyisége mégis nagy mennyiségű szavazatot hozott, így meg is nyerte az első túlélőshow-t - amiből azóta 18 sorozat ment le a CBS-en.

A szigetes reality pénzt hozott, de víznél maradva, furcsa fődíja volt korábban a Bullseye című vetélkedőnek is. Ebben egy motorcsónakot lehetett nyerni, ami önmagában szép és nagyszerű, de a nyerteseknek osztozni is kellett a díjon, így bizonyára jobban örültek volna egy álomútnak vagy zsáknyi pénznek. A motorcsónakot persze olyanok is elnyerték, akik messze laktak mindenféle nagyobb vízfelülettől vagy semmiféle kedvet nem éreztek vízi sportokhoz - arra már nem is gondolunk, mit tett a nyereménnyel az, aki víziszonyban szenvedett. Ugyanígy a nőkért vetélkedő férfiakat bemutató Man O Man fődíja is látványos volt, ám nem annyira praktikus: egy motor, amit akár olyan is hazavihetett, akinek nem volt jogosítványa sem.

Angliában a Crackerjack című műsor sem kényeztette a nyerteseket, ugyanis egy tollal lett gazdagabb a győztes. Ez a show 1955 és 1984 közt futott, annál frissebb viszont a Date My Mom című párkereső műsor, ezt 2006-ban láthatták a britek. Ebben fiatalemberek randizgattak anyukákkal, hogy meggyőzzék őket, hogy ők a megfelelő partnerek a lányuk számára. Kínos helyzetek, fárasztó forgatások után a kiválasztott egy vakrandit kapott - hiszen úgy kellett győzködni az anyukét, hogy a versenyző nem tudta, hogy néz ki a lány. A műsornak több variációja is futott, akadt olyan, ahol meleg fiú vagy leszbikus lány próbálta elhitetni a kedves mamával, hogy ő lesz a megfelelő partner.

Elitképző és barátkereső

Tévés berkekben az Australian Princess című vetélkedő fődíját sem tartják nagyra. Ebben Diana volt komornyikja, Paul Burrell 12 egyszerű ausztrál lányt tanított etikettre, protokollra, udvari viselkedésre. Az itthonról nézve rettentő unalmasnak tűnő reality fődíja pedig nem más volt, mint egy kézzel készített fejdísz és részvétel egy flancos partin. Ez persze semmi, ahhoz képest, hogy a 3-2-1 című show végén egy vicces kinézetű szemeteskukát lehetett nyerni, de a Jade's PA című show fődíja sem volt kutya, 2006 augusztusában: itt tíz lány vetélkedett azért, hogy a Nagy-Britanniában hamar celebbé lett Jade Goody - korábbi Big Brother-szereplő - lakája, titkárnője lehessen, napi 24 órában. Jade Goody 2009-ben elhunyt, Angliában jóformán minden lap foglalkozott vele, mivel igen ismert médiasztárrá nőtte ki magát pár év alatt.

Forrás: [origo]

A jelenleg is itthon látható Paris Hilton - Öribari kerestetik már a címével is nyomasztó. A valóságshow győztese elvileg a botrányhősnő barátnője lehet, persze kérdés, meddig, mikor dobja őt a médiasztár. Sokféle feladatot kell elvégezniük a lányoknak A jelölteknek például bizonyítaniuk kellett, hogy nagyon tudnak bulizni, hosszú órákon át, majd a meggyötört versenyzőknek hajnalban egy köszöntőt kellett megírniuk a kiszemelt legjobb barátnőnek, Parisnak, majd ő és édesanyja zsűrizték a gyűrött lányok produkcióját.


A show nyertese nem biztos, hogy jól járt, de a kiesők sokszor megalázva távoztak, gyakran elővettek a szerkesztők a lányok múltjából valami ocsmányat, kínosat. Cikis eset pedig mindenkivel előfordult - de nem derül ki, nem röhög rajta az MTV célcsoportja.

Forrás: [origo]

Egy igaz trash-reality, szilikonmellekkel: egy webes szavazáson, az msnbc.msn.com oldalán 9 ezer voks után az I Love New York című reality fődíja bizonyult legszánalmasabbnak. Ebben a VH1-on futott valósághow-ban a Flavor of Love-ban is látott Tiffany Pollard elméleti szerelme volt az elérhető csúcs. A show becsapós címmel bírt, hiszen New York az maga a főszereplő álneve volt. A szavazáson a második legkínosabb fődíjat az A Shot at Love with Tila Tequila című valóságshow kínálta, ebben a 2007-es Nagy Ő-szerű képződményben 16 férfi és 16 leszbikus nő vetélkedett a szingapúri születésű, eredetileg Thien Thanh Thi Nguyennek hívott médiasztár rokonszenvéért.

Na, de itt van egy hangszóró!

A magyar lista természetesebb jóval rövidebb, itthon a legtöbbször pénzt adnak, a furcsa, néha teljesen haszontalan, szponzorok által összedobott díjakat inkább rádiós játékokban lehet nyerni. Persze a tévé is okozott megdöbbentő pillanatokat: a Való Világ második szériájának győztese, bizonyos Laci, úgy vágott neki a valóságshow-nak, hogy pénzt, kocsit és kertes házat ígért neki az RTL Klub. Előbbi kettőt megkapta, tehát nem járt nagyon rosszul a Serényfalváról származó volt hajópincér, de a könnyűszerkezetes, az elképzeltnél jóval kisebb házikó hónapokkal a játék után készült el, ráadásul vagy ötven kilométerre a fővárostól, a nagy semmi közepén, egy réten, távol minden civilizációtól. De drága az ingatlan, tudjuk, és ez abból is kiderül, hogy korábban a Megasztár győztesei legalább egy öröklakást kaptak - legutóbb viszont Király Viktornak meg kellett elégednie egy bérleménnyel, hiszen a budapesti lakás csak 12 hónapos használatra szól.

A mai tiniknek már semmit nem mond Egri János neve, de a hetvenes években ő rendszeresen vezetett vetélkedőket Vitray vagy Rózsa György mellett. Legelső műsora - a Játék a betűkkel - 1972-ben indult, ezt követte a Lehet egy kérdéssel több?, az Elmebajnokság. Színes televíziót lehetett nyerni, akkoriban ez nagy dolog volt. A vigaszdíjként adott tárgy pedig bevonult a szlengbe is: "ezért kapsz egy hangszórót!" - mondták a suliban a haverok a nyolcvanas évek elején, ha valaki jó választ nyögött be. Ezzel természetesen nem hozzuk egy szintre a régi idők gondolkodást igénylő, tudásalapú kvízeit a mai, csajozós-berúgós valóságshow-kkal, csak jelezzük: a hangszóró sem volt optimális nyeremény annak, aki recsegős bakelitlejátszóval sem rendelkezett akkoriban.