Mennyit tenne egy Berényi halálára?

Vágólapra másolva!
Az online póker mellett nagy sikerük van az internetes fogadásoknak is: ez nálunk még inkább a sportra korlátozódik, Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban viszont szinte bármire, így tévés eseményekre is lehet fogadni. A Soprano klán mely tagja hal meg először a Maffiózók-ban? Ki nyeri az amerikai Megasztár-t? - csak két kérdés a közelmúltból, aminek megválaszolásával jó pénzt szakíthattak a nézők.
Vágólapra másolva!

Amikor a Maffiózók elérkezett az utolsó évadjához, egy-két mellékszereplő rögtön az életét vesztette, így nem csoda, hogy megindultak a találgatások a többi karakter haláláról is - mert hát hogyan másként lehetne befejezni egy maffiasorozatot, mint egy nagy leszámolással? (Azóta láttuk, lehet másként.) Internetes fogadóirodáknál, például a bodog.com-nál abban az időben pénzt is lehetett tenni arra, hogy a Soprano klán mely tagja fog legelőször elpatkolni.

Az egyes karakterekhez - a korai halál valószínűsége szerint - persze szorzókat is rendelt az iroda, minden úgy zajlott, mint egy rendes sportfogadásnál. Természetesen azok markolhatták volna fel a nagy pénzt, akik a családfő, Tony Soprano halálára tippelnek, és sejtésük be is bizonyosodik, ennek az esélye ugyanis 15 az 1-hez volt - hisz ha Tony meghal is, bizonyára utolsóként.

A "kis" Anthony korai halála is jó pénzt hozhatott volna a konyhára, hisz a fiú 12:1-gyel loholt apja nyomában. Az önjelölt forgatókönyvírók többsége Silvio Dantét iktatta volna ki leghamarabb a sorozatból, arra ugyanis, hogy ő hal meg legelsőként, mindössze 3 az 1-hez fizetett a fogadóiroda.

HBO

Maffiózók: ki fog meghalni?

A sorozat fináléjával kapcsolatban ugyanitt arra is lehetett tippelni, hogy amennyiben Tony Soprano meghal, ki fogja megölni: a bukmékerek szerint erre a Paulie-Silvio párosnak volt a legkisebb esélye (12:1), Soprano neje és testvére (4:1-gyel, illetve 5:1-gyel) viszont elég előkelő helyen álltak a listán.

A Maffiózók végével egy időben zajlott egyébként A szökés-ben Tweenert játszó Lane Garrison pere, így a bodog.com-on - akármilyen morbidan hangzik is - a nézők arra is fogadhattak, hogy a színészt mennyi időre ítélik börtönre. (Itt azok markolhatták fel a nyereményt, akik negyven hónapra tippeltek, de azt már nem közlik a honlapon, hogy ez hányszoros pénzt hozott.)

Az amerikai Megasztár, vagyis az American Idol esetében minden fordulónál lehetett pénz tenni arra a versenyzőre, amelyik szerintünk továbbjut, de azt is megtippelhették a nézők, hogy fiú vagy lány lesz a tehetségkutató győztese. A nyeremény összegét tekintve mindegy volt amúgy, hogy mit válaszolunk, mert mindkét verzió 1,8-as szorzóval futott.

IMDb

Lane Garrison börtönbüntetése is fogadás tárgya volt

Mindenképp jól jártak viszont, akik kezdettől fogva bíztak a legutóbbi széria nyertesében, Kris Allenben: a verseny elején a fiú továbbjutásáért még tizenkétszeres pénzt fizettek az online bukmékerek, és a döntőben is őt tartották esélytelenebbnek. A szerencsejátékokkal, fogadásokkal foglalkozó gambling911.com-on igen nagy volt az érdeklődés, a finálé napján percenként átlag tizenöten kattintottak a versenyzők szorzóit tartalmazó táblázatra.

Ez is talán azt mutatja, hogy az emberek mindenfélére szeretnek fogadni: a legfurcsább jegyzett fogadás arra vonatkozott, hogy (a halott) Elvis Presley belovagol Londonba, és (az eltűnt) Lord Lucannel játszik egy teniszmeccset Wimbledonban - ha az esemény megvalósul, 20 milliószoros pénzt kap a fogadó.

Nagy-Britanniában amúgy is nagy keletje van az egyedi fogadásoknak: ha az ember bemegy az utcáról egy fogadóirodába, jóformán arra is tehet pénzt, hogy milyen színű kocsi megy el legközelebb az épület előtt. Minden év decemberében előjön például a kérdés, hogy karácsonykor lesz-e hó Londonban: 2007-ben például 5,5-szörös pénzt fizetett volna az "igen" válasz.

www.americanidol.com

Kris Allen sok pénzt hozhatott a nézőknek

A hazai fogadóirodák egyelőre maradnak a hagyományos sportkategóriáknál, igaz, ezek száma egyre bővül, van, ahol például krikettre vagy célba dobásra (dartsra) is tehetjük a pénzünket. Néhány helyen politikai témákban is lehet fogadni (Ki lesz az új német kancellár?), szórakoztatóiparhoz köthető fogadási eseményt viszont egyedül az expekt.com-nál találtunk magyar nyelven.

Más kérdés, hogy itt is külföldi átvételről van szó, hiszen a svéd Megasztár győztesének nemét lehet megtippelni - ahelyett, hogy mondjuk azt az évet kellene eltalálnunk, amikor Fábry Sándor nyugdíjba vonul, vagy akár ráhibázni, hogy következőleg melyik karakter fog távozni a Jóban Rosszban-ból.

Kérdésünkre a sportingbet.com ügyfélszolgálatán elmondták, korábban náluk is volt már rá példa, hogy az internetezők angol nyelvű műsorokra (például a Big Brother-re, a Stars On Ice-ra vagy a Megasztár-hoz hasonló The X Factor-ra) fogadhattak, de magyar eseményekre ez idáig nem volt kereslet. "Azonban az utóbbi időkben több helyről tapasztaltunk erre érdeklődést. Nyitottak vagyunk az ilyen jellegű újításokra" - kaptuk a választ az ügyfélszolgálaton keresztül.