Lehetnek tematikus csatornái az RTL Klubnak

2009.06.04. 14:46

A médiahatóság elvben beleegyezett, hogy tematikus tévécsatornái legyenek az RTL Klubot működtető társaságnak.

Több tag közlése szerint saját hivatalának adott felhatalmazást az Országos Rádió és Televízió Testület arra, hogy a kereskedelmi televíziós csatorna műsorszolgáltatási szerződésének kezdődő újratárgyalásakor fogadják el a cég ilyen irányú kérését. Az információ szerint a megbeszéléseken - amelyeket a médiahatóság a hónap végéig le kíván zárni - az ORTT el kívánja érni, hogy a hétvégi reggeleken, 7 és 11 óra között csak korhatár nélküli produkciók kerülhessenek a csatorna műsorába, ugyanakkor nem kapott többségi támogatást az a felvetés, hogy a délutáni időszakból soroltassák későbbre (a főműsoridőbe vagy a késő esti sávba) a "kibeszélőshow-kat".

Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére csütörtökön azt közölte: értesültek ugyan a médiahatóság szakosított adók engedélyezéséről szóló döntéséről, de írásban még nem kapták meg azt, így érdemben nem tudják kommentálni, ám üdvözlik a fejleményt. A kereskedelmi csatorna menedzsmentjének egyik tagja arra emlékeztetett: nem a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény, hanem a csatornát működtető társaság műsorszolgáltatási szerződése gátolta eddig a csatornacsalád kiépítését. A médiatörvény szerint az a szakosított műsorszolgáltatás, ahol az adásidő négyötödét - szerződéses vállalás vagy előzetes bejelentés alapján - azonos műfajú műsorszámokból szerkesztik meg.

A jogszabály egy másik passzusa szerint "földfelszíni műsorszórással működő országos televízió szakosított műsorszolgáltatóként nem működhet", ugyanakkor "az országos műsorszolgáltatásra jogosult és az abban befolyásoló részesedéssel rendelkező nem szerezhet befolyásoló részesedést más műsorszolgáltatást vagy műsorelosztást végző vállalkozásban"; ez utóbbi passzus alól csupán a tematikus csatornák jelentenek kivételt.

Az RTL Klubot működtető társasággal tulajdonosi kapcsolatban álló IKO Kábeltévé Kft. egyébként ma is üzemeltet tíz tematikus televíziós csatornát, ilyenek a Cool, a Poén!, a Reflektor, a DoQ, a Sport Klub vagy a Sorozat +.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK