Öt ragyogó nő a világűrből

Vágólapra másolva!
A végtelen kozmosz még hidegebb, ridegebb hely lenne nők nélkül, tudják ezt a sci-fi írók is, ennek megfelelően számos tévésorozat fel tud mutatni bátor, erős, ugyanakkor mégis vonzó nőket, akik jelenlététől egyből megizzad a derék asztronauta a szkafander alatt.
Vágólapra másolva!

Egy teljes, mozis sci-fi produkciókra kiterjedő analízis során természetesen kihagyhatatlanok lennének olyan ragyogó karakterek, mint Leia Organa hercegnő a Csillagok háborújá-ból, Ellen Ripley az Alien-sorozatból, de itt szigorúan tévés szereplőkre fókuszálunk, olyan nőkre, akik olyan magabiztosan közlekednek a galaxisban, sok rejtélyt tartogató planéták közt, mint földi asszonyok a megszokott terepen, nagyvárosban, falun.

---------------------------------------------------------------

Starbuck

Forrás: [origo]

Első kiemeltünk a Katee Sackhoff alakította karakter a Csillagközi romboló-ból. Kara 'Starbuck' Thrace szerepében 71 részben láthattuk, nem esett kétségbe akkor sem, ha cylonokkal kellett megküzdenie, túlélte azt is, hogy lezuhant egy felettébb barátságtalan klímával rendelkező bolygóra, de a kártyapartik során is állta a férfiak támadásait. Belevaló, nagyszájú nő, pilótának pedig jobb volt, mint Anakin Skywalker, mondhat bárki bármit.

---------------------------------------------------------------

Aeryn Sun

Claudia Black alakította 88 részben a Csillagközi szökevények című sorozatban a kőkemény, céltudatos nőt. A meglehetősen kreatív, fordulatos, pár viccesre vett űrlény-karakter miatt mégis sokakat idegesítő Farscape 1999 és 2003 közt forgott, több kisebb díjat kapott, egy Emmy-jelölést is bezsebelt. A színésznő később maradt a sci-finél, a Csillagkapu hívei láthatták, aztán a vámpíros Moonlight-ban tűnt fel egy rész erejéig.

---------------------------------------------------------------

Samantha Carter

Tíz év a Csillagkapu-val, 211 epizód, Amanda Tappingnek tehát volt ideje megbarátkoznia karakterével. A színésznő reklámfilmekkel kezdett, majd egy női komédiás trióval lépett fel, utána jöttek csak kisebb epizódszerepek, viszont nem kisebb sorozatokban, mint a Millennium vagy az X-Akták. A Stargate-ben és a Sanctuary-ben látott alakításai miatt különféle díjakat is kapott.

---------------------------------------------------------------

Claire Bennet

A mindössze 19 éves Hayden Panettiere, a Hősök (Heroes) szépsége valójában nem a világűrben kalandozik, de a sorozat éppúgy sci-fi, mint a Csillagkapu, vagy a kozmoszban játszódó, űrhajós sorozatok. Képességei alapján azonban nyilvánvaló, hogy egy távoli galaktikából jöhetett, a szövetregenerálódás titkáért milliókat fizetnének a plasztikai sebészek is. A 2006-ban rajtolt Hősök idén ősszel folytatódik - a gyenge nézettségi számok ellenére - így a halhatatlan szőke is visszatér még párszor a képernyőre.

---------------------------------------------------------------

Mariel Underlay

Itthon is bizonyára sokan emlékeznek a Rejtélyek városa című sorozatra, mert - annak ellenére, hogy sci-fi volt, ami manapság már rétegműfaj itthon - igen jó nézettséggel ment. Ebben Kari Matchett, kanadai színésznő alakította a doktornőt, aki eleinte normálisan viselkedik, ám miután egy hurrikán következtében ufók zuhannak le egy közeli mocsárba, megváltozik ez a csinos asszony. Űrlény költözött a testbe? Sajnos az Invasion kint egy évad után elhasalt, és nem rendeltek belőle folytatást.