Filmszakmai szervezetek támadják a magyar tévéket

Vágólapra másolva!
Tizenegy filmszakmai szervezet elégelte meg, hogy a kereskedelmi tévék sok reklámmal szakítják meg a filmeket, és elcsúfítják a képernyőt más műsoraik népszerűsítésére szolgáló feliratokkal.
Vágólapra másolva!

A filmkép védelmének érdekében fordult az Országos Rádió és Televízió Testülethez tizenegy filmszakmai szervezet. Megkeresésükben kifogásolták, hogy a magyarországi televíziós társaságok beavatkoznak a filmművészeti alkotások képi struktúrájába és dramaturgiájába, következésképpen a műnek a nézőre gyakorolt hatásába. A képernyőn megjelenített ikonok megjelenítésével, a végefőcím levágásával, valamint a hosszú és gyakori reklámmegszakításokkal kapcsolatban felvetett szerzői jogi és médiajogi problémákról a testület konzultációt kezdeményez a filmes szervezetekkel és a televíziós társaságokkal.

"Mindenben a nemzetközi gyakorlat szerint járunk el, a reklámmegszakításokkal kapcsolatban pedig természetesen figyelembe vesszük a film dramaturgiai szempontjait, amennyire azt a törvényi korlátok lehetővé teszik. Mindezen viszont a jövőben sem tudunk, és nem is kívánunk változtatni" - nyilatkozta az [origo] megkeresésére Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója.

Magyar Rita, a TV2 szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a TV2 idén is több magyar filmet támogatott, a Képírók-ban pedig kifejezetten figyel a csatorna arra, hogy ne csonkítsa a művészeti alkotást. A TV2 nyitott bármiféle konzultációra, mondta a szóvivő.