"A mentalistával kiadom magamból a frusztrációt"

Vágólapra másolva!
A Mentalista a 2008-2009-es televíziós évad egyik legnagyobb dobása, jó nézettséggel fut az USA-ban és itthon is. Teresa Lisbon karakterét Robin Tunney színésznő adja, vele készített interjút a formulatv.com - ebből szemezgetünk.
Vágólapra másolva!

Teresa Lisbon nem olyan ragyogó karakter, mint Patrick Jane, aki persze talán egymaga is elvinné a műsort, de nyomozós sorozatban praktikus csoportot ábrázolni (Gyilkos elmék, CSI-szériák, NCIS), hiszen a több különféle figura másképp éli meg ugyanazt a helyzetet, másképp reagál az eseményekre, ami jó vitákra, konfrontációkra adhat lehetőséget - és a menő nyomozónak így nem kell magában motyognia.

Teresa karaktere tehát nem nélkülözhetetlen, de eltalált, kiegyensúlyozza a sorozatot, a húsz éve a pályán lévő Robin Tunney színésznő alakítja. A formulatv.com-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Simon Bakerrel az első percektől fogva jól megvannak egymás mellett, hiszen Robin vőlegénye is ausztrál, akárcsak a Patrick Jane karakterét megformáló színész. Közös barátaik is voltak korábban, filmjeiben pedig látta, hogy tehetséges.

"Olyan benyomást kelt, mint egy ember, aki nem fél megvédeni magát. Szeret nevetni. Nagyon sok színészben nincs meg ez a lazaság, vidámság, mert a munka miatt visszahúzódnak, nem beszélnek, vagy egyszerűen nincs meg bennük a humorérzék, és szuper komolyak. Ha csak egy filmet készítesz vele, nem gond, de ha egy évben kilenc hónapig dolgozol ilyen emberrel, akkor az olyan, mint egy életfogytiglan" - magyarázta. Nem csak Bakert tartja viccesnek, hanem a forgatókönyvet is, szerinte érződik, hogy angol írja (Bruno Heller, aki a Rómá-t is jegyzi), mert sokszor olyan helyzetben jön egy cinikus beszólás, mikor az amerikaiaknak egyáltalán nem volna odavaló. Úgy véli, hogy ettől különleges is a sorozat, tehát hasznára válik az angol irónia, filmes nyelv.

Hogy hisz-e a különleges képességekben? "Nostradamus óta az emberek igénylik, hogy legyen valami különleges kapocs, hogy érezzék, valaminek a részei. Ami gond, hogy amikor valaki elmegy egy médiumhoz, jövőlátóhoz, akkor nem a legjobb szellemi-érzelmi állapotban van. Általában épp elveszített valakit, túl van egy traumát hozó elváláson, vagy válasz nélküli kérdései vannak: ilyenkor szükségük van valamiféle megoldásra. Vannak, akik kihasználják ezeket a helyzeteket, és ez sajnálatos. Ennek ellenére A mentalista egy sorozat, melyet megnézhetsz, és jól érezheted magad közben, attól függetlenül, hogy hiszel-e ezekben a dolgokban, vagy sem" - mondta.

A forgatást nagyon szereti, különösen, mikor verekedni, bunyózni, rugdosni lehet, frusztrációt is jól kiadja ilyenkor, és sokkal kedvesebb a barátjával, ha akcióval teli nap után hazamegy. Soha nem hitte volna korábban, hogy rendőr lesz fikciós sorozatban, mint a nagyapja a valóságban, de a sorozat kedvéért részt kellett venniük egy egyhetes oktatáson, mely során megtanulták a színészek, legalább alapfokon, hogyan kell átvizsgálni egy szobát, termet, hogyan kell nyúlni a fegyverekhez. A valóságban azért nem lenne FBI-ügynök mivel nagyon nehéz munkának tartja, életveszélyben sem szeret lenni, és szerinte nem is fizetik túl a rend őreit.

Forrás: [origo]

Ruházatával kibékült: "Karakterem minden nap ugyanúgy öltözködik, szeretem a stílusát, autentikus, bár egész nap magas sarkú cipőben és ilyesféle ruhában lenni nem túl kényelmes. A forgatás előtt persze sminkelni mis kell, hogy jól nézz ki, ez pedig azt jelenti, hogy reggelente kapsz még egy óra pihenést" - mesélte.

A mozis és a tévés munkák közt ő is látja a különbséget. "Szerintem a televíziós színészek sokkal többet dolgoznak. Nehéz dolog ám legjobb formádat nyújtani naponta több órán keresztül. Mikor szombat reggel felébredek, mindig fájnak a csontjaim, és ilyenkor arra gondolok, hogy istenem, ezt akkor érzi valaki, ha növésben van. Rájöttem, hogy úgy jutottam el eddig a korig (Robin Tunney 1972-es születésű - a szerk.), hogy nem kellett túl keményen dolgoznom soha. Korábban filmeztem, akkor hat hétig sok munka volt, de aztán hét hónapos pihenők következtek" - emlékezett.