Havas Henrik beszólásait vizsgálta az ORTT

Vágólapra másolva!
Az Országos Rádió és Televízió Testület a romák médiaképével kapcsolatban marasztalta el a Story TV-t.
Vágólapra másolva!

Az ORTT állampolgári bejelentés kapcsán hivatalból vizsgálta a Story TV által idén, január 26-án sugárzott Havas című műsorszámot, ekkor került bemutatásra a Cigánykérdés címet viselő rész. A műsorvezető, Havas Henrik a cigányság három köztiszteletben álló képviselőjét hívta meg.

A testület álláspontja szerint a műsorvezető megszólalásai sértőek voltak a roma kisebbségre, azokat az előítéleteket jelenítették meg, amelyek a cigánysággal szemben rendszerint megfogalmazódnak. A testület véleménye szerint a műsorvezető által hiányolt őszinte beszéd nem lehet általánosító és előítéletes. A műsorvezető mondatai azonban ilyenek voltak, és ez ellentétes a médiatörvényben foglalt alkotmányos alapelvvel. A fentiek következtében a testület arra a megállapításra jutott, hogy a Story TV megsértette a médiatörvény azon rendelkezését, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség megsértésére, faji szempontokon alapuló bemutatására.

Volt már dolguk egymással

Nem először kerül az Országos Rádió és Televízió Testület elé a műsorvezető, 2006-ban a Mokká-ban is Havas Henrik mondatai zavarták az ORTT-t. "Ebben Dr. Szabad György személyére vonatkozóan indokolatlanul sértő, bántó, lealázó kijelentések hangzottak el, amelyek elsősorban burkoltan, utalásokkal, célzásokkal alkalmasak voltak a panaszos személyes lejáratására, becsülete, valamint jó hírneve megsértésére" - állapította meg akkor a bizottság.

2004 márciusában a Mokká-ban Havas "tahó vidéki művháznak" nevezte a tapolcai művelődési házat, amely profi bokszgálának adott helyet. Az akkori panaszbizottság eljáró tanácsa véleménye szerint a Havas Henrik által tett kijelentés pejoratív megkülönböztetést jelentett. A "vidéki" jelző bizonyos szövegkörnyezetbe helyezve önmagában is egyfajta minősítés, a "tahó" jelzővel pedig felerősíti a sértést - állt a közleményben.