Vágólapra másolva!
Múlt héten leforgatták a Kés/Alatt utolsó jeleneteit is, meglesz a száz rész, ami kábelsorozatoknál igen szép szám - annyira szép, hogy más szériának nem is sikerült a bravúr. Az egykoron sok botrányt kavart sorozat utolsó részeit csak 2011-ben láthatja az amerikai tévéző, a magyar nézőknek az ötödik évad ismétléseit július 21-től, az új epizódjait a Viasat vetíti idén ősztől.
Vágólapra másolva!

Az FX egykoron ragyogó sorozata, a Kés/Alatt már nem forog tovább, vége, felvették az utolsó részt is. A széria eléri ezzel a százas számot, épp az lesz az utolsó epizód, ami igen nagy szó, mert kábeltévéknél a fele is sok - az agyondicsért és világszerte nézett Szex és New York is csak 94 részig jutott, a Maffiózók-at szélnek eresztették 86 után. Ehhez képest igen szép az a kor, amit a szépségipar ronda, undorító részével is foglalkozó Kés/Alatt megélt, de még a legnagyobb hívek is beláthatják, hogy már nincs meg a varázs, ami eleinte izgalmas, merész, újító és pimasz volt, az mára már öncélú, jó esetben csak közepesen unalmas.

A sorozatot készítő stáb a show vezetőjével, Ryan Murphyvel már amúgy is másfelé tekintget, hiszen a régi csapat háttéremberei közül sokan mentek át a Glee-be. A Kés/Alatt - melyről a TV Guide második évadjában úgy írt, mint a tévés szezon legmenőbb sorozatáról - a negyedik évad végén akár le is pihenhetett volna örökre, vélik a tévés szakírók, hiszen akkoriban még első volt a kábeles sorozatok közt, a 18 és 49 éves kor közti nézőknél - ami ugye a reklámozók kedvenc célcsoportja. A fiatal nézőknél azóta már a Főnök is veri, de ettől persze nem lenne ok a pánikra. Annál fontosabb, hogy az eleinte teljes lakosságban 3,25 millió nézőt, majd átlagosan közel négymilliót érdeklő sorozat elfáradt, nem tud úgy sokkolni, mint korábban, hiszen egyfelől a nézők ingerküszöbe sem a régi, és a nagy ötleteket is ellőtték.

A két főszereplő, Sean McNamara (Dylan Walsh) és Christian Troy (Julian McMahon) figurája sem tudott már annyira megújulni, hiába költöztették át őket elméletben Miamiból Los Angelesbe az ötödik évad elején. A koncepció az volt, hogy Floridában már mindent elértek, de Kaliforniában újra kell kezdeni a karriert, s míg korábban nagyhalak voltak, Los Angelesben tudomásul kellett venniük, hogy csak ebihalak - miközben kong az ürességtől a klinika. Troy és McNamara már mindent láttak, mindenféle szexuális perverzióban részt vettek, megdöntöttek nőket tucatszám, de nyilván várják az új munkákat. McMahon egy interjúban úgy vélte, hogy senki nem tagadhatja a show jelentőségét a televíziózás történetében, ő pedig egy igazán különleges figurát alakíthatott (például olyan sem sokszor volt korábban tévésorozatban, hogy szex előtt papírzacskót húzzon egy férfi a partnere talán nem túl szép fejére - Troy doki megtette, megalázva így a nőt).

A két doki férfibarátsága, mely már-már egyfajta nemi vonzalom, sokszor volt téma a sorozatban. Walsh nem is véletlenül mondta, hogy hiányozni fog neki a közös munka. "Mi olyanok vagyunk, amilyennek Ryan szeretett volna látni minket. Szeretem őt. A legjobb, ami a show-ból megmarad, az ő" - jelezte, hogy a képernyőn látott, a kreátor Murpy által megkövetelt vonzalom a valóságba is áttüremkedett. Vannak persze a stábban, akiknek a tavasz nem csak munkát, vidám perceket, hanem sok szomorúságot is hozott. Joely Richardson, aki Juliát alakította a sorozatban, elveszítette 45 éves testvérét, Nataschát - Liam Neeson feleségének elsőre jelentéktelennek látszó balesetével, majd az azt követő tragédiával sokat foglalkozott a sajtó.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A sorozat végének alighanem a Parents Television Council örül, hiszen a konzervatív családi modellben gondolkodó szervezet többször is nekiugrott a Kés/Alatt-nak, felhíván a reklámozók figyelmét arra, hogy gyalázatos, istentagadó produkcióhoz társítja a néző a reklámblokk alatt prezentált márkát. Egy négyes orgia elég volt, hogy bojkottot hirdessen a PTC, aztán volt olyan, hogy nekrofília népszerűsítésével vádolták a stábot (mikor egy halott nő fejét kicserélik egy másikra, így alkotván meg az ideális nőt). Idén januárban egy öncsonkításos jelenet verte ki a biztosítékot, ugyanis január 27-én, este tízes kezdéssel egy olyan epizód ment, hol egy nő elektromos késsel saját mellét vágja le. A kétségkívül merész, sőt, bizarr sorozat készítőit sokszor támadták a brutális jelenetek miatt, hiszen a szex számos perverz formáját bemutatták már. Majdnem minden epizódban új páciens bukkan fel a történetnek hátteret adó plasztikai sebészeti klinikán, gyakran van közösülés amputált személlyel, transzszexuálissal, törpével, ikrekkel, de guminővel is, miközben a homoszexualitás ábrázolása vagy a drogfogyasztás teljesen természetes.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Minden támadás ellenére sok híres, elismert színész, zenész is feltűnt az alapgárda mellett, nem finnyáskodtak, hiszen a provokáció mellett sokszor mélyen megbúvó, titkolt igazságokra mutatott rá a sorozat. Szerepelt 3 részben Alanis Morissette, Brooke Shields is három epizódot kapott a negyedik évad vége felé. Rosie O'Donnell túl sokat is szerepelt, a Csillagközi romboló szőkesége, Katee Sackhoff pedig négy részben volt látható. Ezeknél is komolyabb szerepre bólintott rá John Schneider, a nálunk csak a Dallas Jockey-jaként ismert Larry Hagman, azaz nagy nevekből nem volt hiány.

Díjakból viszont hiány volt, mert hiába ismerte el a kritika, hogy a plasztikai sebészek munkáján keresztül sok létező, de kínos problémát is felvet a sorozat, nagyon ritkán ülhetett a trónra. Öt év alatt számos Emmy-jelölésből egyet váltott győzelemre (2004-ben, smink), és az öt Golden Globe-jelölésből is csak egyszer lett öröm - igaz, akkor, 2005-ben a legjobb drámai sorozatnak választották a most búcsúzó Kés/Alatt-ot.