Már nem sokáig keménykednek a zsaruk a sorozatban

Vágólapra másolva!
Július 2-án indul az AXN-en a Kemény zsaruk hetedik, vagyis befejező évadja, amely egy korszakalkotó krimisorozatot zár le. A produkciót annak idején az összetett karakterek és a naturális ábrázolásmód távolította el a klasszikus nyomozós szériáktól, ami aztán több más tévéműsor számára is utat nyitott.
Vágólapra másolva!

A Kemény zsaruk nemcsak a kezdetekkor, de később is újító szándékú maradt, így a záró évad is szolgál pár meglepetéssel. A jó és a rossz közti határvonal még jobban elmosódik, amin igazából nincs mit csodálkozni, tekintve, hogy a széria eleve egy olyan rendőrségi körzetről szól, amely a törvénnyel gyakran szembemenve, a saját szabályai szerint működik. Az itt dolgozók néhány tette így erősen megkérdőjelezhető, és ez a jelleg a hetedik évadban egyre erősödik, főként, ha azt nézzük, hogy a főszereplő Vic miket művel.

A záró képsor, vagyis a történet abszolút vége is eléggé megüt és elgondolkodtat, de ezt mindenki csekkolja le maga. A befejező szezont július 2-től adja az AXN, csütörtökönként 22 órai kezdettel, majd éjszakai ismétléssel - ez így tizenhárom hetet jelent, hisz ennyi epizódból áll az évad. Az RTL Klubon egyébként ugyanazon a napon 23.20-kor kezdődik a negyedik szezon, így egy korábbi szinten is bekapcsolódhatunk a történetbe.

A Kemény zsaruk amúgy 2002-ben indult el az FX-en, és a csatorna saját gyártású programjai közül elsőként vált sikeressé, már a bemutatkozó epizódot rekordszámú néző követte figyelemmel. A sorozat aztán a kritikusok elismerését is elnyerte, olyannyira, hogy a két legfontosabb tévés díjat, a Golden Globe-ot és az Emmyt is elnyerte. Népszerűségével ráadásul az FX más produkcióinak, például a Kés/Alatt-nak vagy a Ments meg!-nek is kijárta az utat.

Miután a Kemény zsaruk a rendőrségi munka visszásságaira, többek között a korrupcióra is rávilágít, eredetileg a Rampart címet kapta - utalva a valóban létező, azonos nevű egységre, amelyről a sorozatbeli csapatot mintázták. Vic Mackey figurája kétségkívül a húzóereje a szériának, bár minden karakternek megvan a maga sajátos problémája, Julian Lowe például a Bibliában való hite és saját homoszexualitása között vívódik. Hangsúlyosak emellett a környezeti elemek is, Los Angeles zűrös környéke, illetve a templomból átalakított rendőrőrs.

A sorozat különleges hangulata aztán bevonzott olyan neves vendégszereplőket is, akik korábban nemigen tűntek fel tévés produkciókban. Pár egyepizódos megjelenés (Will és Grace, Az elnök emberei) után itt vállalt először komolyabb tévés szerepet Glenn Close: tizenhárom epizódban játszott, hogy aztán A hatalom hálójában című ügyvédes sorozat főszerepében láthassuk. Az ötödik és hatodik évadra Forest Whitaker is benézett, aki az Alkonyzóna házigazdai szerepe és egy hatrészes Vészhelyzet-szereplés után szintén itt kóstolt bele komolyabban a tévézésbe.

FX

A világhírű színészek mellett alig ismert "civilek" is megjelennek a sorozatban: Vic nejét például Cathy Cahlin Ryan játssza, aki a valóságban a széria alkotójának, Shawn Ryannek a felesége - Vic lánya, Cassidy viszont igazából is a kemény zsaru megszemélyesítőjének, Michael Chiklisnek a gyermeke. Világos, hogy egyikük sem saját jogon került a produkcióba, az azóta több sorozatban (Amynek ítélve, Monk, a flúgos nyomozó) feltűnt Cahlin Ryannek például ez volt az első szerepe.

A Kemény zsaruk-ból aztán lövöldözős videojáték is készült, amely a harmadik és a negyedik évad között támadt űrt hivatott kitölteni, de jobbára negatív kritikákat kapott. Shawn Ryan a sorozat végeztével már kicsit könnyedebb témát boncolgat, a magánnyomozókról szóló, komikus hangvételű Terriers-t pár hete rendelte meg az FX, ősszel jön belőle a sorozat.