Pap, rabbi, imám, szerzetes egy valóságshow-ban

Vágólapra másolva!
Végy egy muszlim, egy keresztény, egy zsidó és egy buddhista vallási vezetőt, valamint tíz ateistát, és máris kész az új reality.
Vágólapra másolva!

Egy török tévéadó, a Kanal T vezetői pontosan ezt fontolgatják: össze szeretnének zárni egy házba egy imámot, egy katolikus papot, egy rabbit és egy buddhista szerzetest, melléjük pedig tíz hitetlent. Aztán pedig kezdődhet is a mini vallásháború, hisz - a műsor célja szerint - a vezetők mindegyikének azon kell ügyködnie, hogy minél több ateistát térítsen meg a saját hitére.

Ahogy az a hasonló realityk, vetélkedők esetében lenni szokott, a nyertesek (vagyis a megtért játékosok) itt is stílusos jutalomban részesülnek: mindegyikük elutazhat választott hitének fő zarándokhelyére, vagyis Mekkába, a Vatikánba, Jeruzsálembe, illetve Tibetbe. Más kérdés, hogy a megtérés valódiságát miként fogják ellenőrizni, hisz egy tibeti útért cserébe bárki vallaná magát buddhistának.

Az alkotók azonban spirituális szemszögből nézik a dolgot: "A világon a legnagyobb jutalmat adjuk a nyerteseknek, mégpedig az Istenben való hitet" - mondta a Reutersnek a Kanal T egyik vezetője, Seyhan Soylu. Ennek ellenére a helyi muszlim közösség máris tiltakozik a műsor ellen, mondván, a vallás komoly dolog, nem illik egy ilyen játékos tévés formátumba.

Sőt a muszlimok vallási vezetősége kijelentette, nem fogja engedni, hogy egyetlen imám is részt vegyen a produkcióban, így elképzelhető, hogy a műsor más formában fog megvalósulni. Játékosnak mindenesetre már körülbelül kétszáz ateista jelentkezett, közülük választják ki azt a tízet, aki megjelenik majd a show-ban.