Klasszikus ifjúsági sorozat az MTV-n

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió július 13-tól újra leadja Az öreg bánya titka című, ma már klasszikusnak számító ifjúsági sorozatot.
Vágólapra másolva!

Berkes Péter azonos című regénye volt talán az első a magyar gyermekirodalomban, amely egy nyári vakációt, illetve egy az alatt megoldandó bűnügyet, rejtélyt állított a középpontba - ezt a vonalat folytatta aztán a Keménykalap és krumpliorr vagy A titokzatos padlás, hogy csak pár példát említsünk.

Az öreg bánya titká-ban a föld beomlása, és ezzel egyidejűleg egy régi bánya feltárulása mozgatja meg az unatkozó gyerekek fantáziáját. Míg a könyvben egy láda kincs után kutatnak a srácok, a sorozatban már egy embercsempészeti ügyet kell felgöngyölíteniük, valaki ugyanis kihasználja, hogy a bányának vannak határon átnyúló járatai.

A kaland elején ráadásul a főszereplő öccse, Kisvacak is eltűnik, akit a Hahó, Öcsi!-ből, a Barátom, Boncá-ból és még számos gyerekfilmből ismert Kovács Krisztián játszik. A felnőttek közül nem hiányozhat Bánhidi László, de például a fiatal Kern András is feltűnik a filmben.

Az 1973-as sorozat öt részből áll, így a Magyar Televízió egy hét alatt, hétfőtől péntekig adja le. A július 13-i, első rész még 9.10-kor kerül adásba, a további epizódokat 9.25-től láthatják az érdeklődők.