Hazugságvizsgálat az RTL Klubon

Vágólapra másolva!
A poligráf ideje lejárt: a RTL Klub legújabb nyomozós sorozatában Tim Roth és csapata az emberi arc legkisebb rezdüléseiből képes megállapítani, hogy a vizsgált személy hazudik-e, avagy sem. A Hazudj, ha tudsz! a tengerentúlon mérsékelt siker volt, de immár a magyar tévénézők is letesztelhetik, jobb-e, mint A mentalista.
Vágólapra másolva!

Napjaink televíziózását és a nézettségi listákat döntően a CSI-kaptafájára készülő, különálló részekben, önálló eseteket feldolgozó nyomozós sorozatok uralják, az angol szakzsargon a procedural jelzővel illeti a formátumot. A mezőny rendkívül sűrű, a sokadik évadjukat taposó veteránok és különféle leágazásaik (CSI, Law & Order) közül csak markáns, különleges alapkoncepcióval lehet kitűnni, így a készítők mindent el is követnek, hogy a nyomozásra épülő egyen-narratívát szokatlan, extrém megközelítésben tálalják. A Nyom nélkül-ben eltűnt személyek után kutatnak, a Döglött akták-ban megoldatlan ügyeket vesznek elő, a Gyilkos számok-ban a matematikát hívják segítségül - az RTL Klubon a napokban debütált Hazudj, ha tudsz!-ban az arckifejezéseket és a testbeszédet dekódolják.

A Hazudj, ha tudsz! alapvetően sok tekintetben egy másik, vele egy időben startoló, már nálunk is látható újonc sorozat, A mentalista koncepciójára emlékeztet, a két főhős hasonló: míg a mentalista Patrick Jane ösztönösen olvassa az embereket, azok reakcióit, érzelmeit, legapróbb rezdüléseit (a Hazudj, ha tudsz! szereplői "natural"-nek, született tehetségnek tartanák), addig Dr. Cal Lightman a tudomány felől közelít, évtizedes kutatásokkal a háta mögött az emberi arc és test önkéntelen megnyilvánulásait elemzi, majd ebből következtet a megfigyelt személy érzelmi állapotára és állításainak valóságtartalmára. Felsőajak felhúzva, szemöldök összeráncolva? Megvetés, vágja rá csípőből. Féloldalas vállrándítás? Hoppá, egy hazugság. Bár a sorozatban többször kuruzslásnak, cirkuszi mutatványnak bélyegzik munkáját, Lightman módszere mögött valós kutatási eredmények állnak, magát a figurát Paul Ekman amerikai pszichológia-professzorról mintázták.

Forrás: [origo]

A sorozat honlapja

Ekman évtizedeken át tanulmányozta az emberi viselkedést és a különféle arckifejezéseket, kutatásai bebizonyították, hogy az olyan alapvető érzelmeket, mint az öröm, a félelem, a harag vagy a meglepődés, mindenhol a világon ugyanúgy fejezik ki, a hozzájuk köthető arcjáték és testbeszéd univerzális. Ekman a nyugati civilizációktól elzárt bennszülött törzsekhez is ellátogatott kutatásai során, ezt a motívumot egy az egyben beépítették Lightman karakterébe is. Ekman többször segítette az FBI és a rendőrség munkáját, de hívták különböző animációs filmekhez is, hogy segítsen a karakterek kidolgozásában. Legutóbb akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor az amerikai elnökválasztási kampányban Barack Obama, Hillary Clinton és John McCain mimikáját elemezte. Konzultánsként a Hazudj, ha tudsz! munkálataiban is részt vett.