Magnum és MacGyver kisöccse a képernyőn

Vágólapra másolva!
A felültetett topkémet kirakják Miamiban, ahol alkalmi melókból tartja el magát, közben pedig megpróbálja kideríteni, miért is meszelték el az ügynökségnél. A magyar címet (Minden lében négy kanál) nem értjük, de a Burn Notice kellemes kikapcsolódás egy fülledt nyári estére, laza, könnyed hangvételű akciósorozat a régi iskolából.
Vágólapra másolva!

Michael Westen (Jeffrey Donovan) igazi első ligás kém, a taktikai analízis és a közelharcok feketeöves nagymestere, sokéves rutinnal és éles bevetések tömkelegével a háta mögött - éppen egy szigorúan titkos nigériai küldetés kellős közepén ismerkedünk meg vele, amikor mobilon közlik vele, feketelistára rakták, egy burn notice-tacepao került az aktájába. A kifejezést a hírszerző ügynökségek akkor használják, amikor egy ügynök nemkívánatossá válik, ilyenkor megszakítanak vele minden kapcsolatot, elvágják a forrásait, befagyasztják a számláit - lényegében kiiktatják a rendszerből, felégetik a hozzá vezető nyomokat, menekülnie kell.

Westen személyazonosság, múlt és pénz nélkül, sajgó bordákkal ébred Miamiban, aminél mondjuk rosszabbat is el tudnánk képzelni, látva a vágóképnek bevágott bikinis csajokat, ő azonban nem nyugszik bele a helyzetbe. Miközben próbálja kideríteni, hogy ki és miért meszelte el odafent, afféle magánhekusként alkalmi melókat vállal és különféle szívességeket tesz, hogy valamiből fedezni tudja a lakbért - ezek a nyomozások adják a sorozat gerincét, de közben a burn notice-ügysem sikkad el. Annál is inkább, mert a jelek szerint valaki hősünk minden lépését figyeli.

A Burn Notice üde színfolt a nyomozós sorozatok igencsak sűrű mezőnyében, leginkább a 80-as évek kultikus, klasszikus akciósorozataira emlékeztet, melyekben különleges képességekkel és/vagy felszereléssel felvértezett főhősök a hivatalos szervek támogatása nélkül siettek az ártatlanok védelmére hétről-hétre - olyan oldschool alapvetésekre kell gondolni, mint a Knight Rider, a Magnum vagy éppen a MacGyver, a Burn Notice ezek leszármazottja, az egyetlen hírmondó az új évezredben. Mondjuk nőket elfektető bajusszal nem büszkélkedhet, de egy gemkapoccsal ő is csodákra képes bármikor. Hősünk folyamatosan adagolja a nézőknek a vicces-ironikus kommenteket és a hasznos tippeket, például hogyan hatástalanítsuk a kocsink aljára szerelt plasztikbombát, vagy, hogy miért kanalazzunk be egy joghurtot, amikor betörünk valahova - elsősorban ez a frappáns, idézhető szövegekkel sűrűn megszórt narráció felel a Burn Notice könnyed hangvételért.

Az alkotók nemcsak a humort és az akciót kombinálják ügyesen, de az önálló nyomozásokkal és az átívelő szállal is okosan bánnak, ami meglehetősen ritka, talán csak a Dexter ügyeskedik hasonlóan jól a két különböző formátummal. Szinte minden részben kapunk morzsákat a háttérben zajló összeesküvésről, a tét fokozatosan emelkedik: a Burn Notice azon kevés sorozatok egyike, ami folyamatosan javul, ahol a(z ezúttal másfélórás, dupla) finálé a legütősebb rész az egész évadból. Érdemes tehát a nem túl izmos első néhány epizód és az alibi esetek után is kitartani, főleg hogy a szereplőgárdának is kell pár rész, amíg összecsiszolódnak a tagok.