Manapság a legértelmesebb telefonos vetélkedőkben is egyszerű szavakat kell összerakni (a leggagyibbakban hárombetűset), ráadásul mindegyik ugyanolyan, hisz gyakorlatilag majdnem az összes ilyen műsort egyetlen cég gyártja. Régen lényegesen sokszínűbb volt a kínálat: a Kapcsoltam, az Ötödölő vagy az Elektor kalandor mind más vonalat képviselt.

Hajlamosak vagyunk visszasírni minden olyan televíziós produkciót, mely régebben ment, egy ingerszegényebb világban, ahol egészen más szórakozási módok voltak, mint manapság - ez persze nem más, mint a gyerekkor, fiatalság utáni nosztalgia. A régiek sem voltak mindig épületesek, szellemesek, hosszabb távon lenyűgözők, de úgy érezzük, hogy a mostani tévés-betelefonálós kínálat összehasonlíthatatlanul gyérebb, szegényesebb, mint a húsz évvel ezelőtti, és ez akkor különösen fájó, ha figyelembe vesszük, hogy egy városi család 50-60 csatornát fog ma, míg korábban csak kettő ment - sőt, jó ideig csak egy, mert az MTV kettes csatornája is csak 1971-ben indult, akkor még próbaadásokkal.

rtl

A jelenlegi tévés, betelefonálós játékok egy részét már vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, az ORTT is, de ugyanúgy futnak, mint korábban - egy részükben szinte lehetetlen is nyerni.

Az RTL Klub Reggeli-jébe ékelt műsor nem pont ilyen, de itt is találkozhat a néző rettentő bénázással: a szegény Maranecz Fruzsina itt kapott munkát a napokban a pörgő nyelvű, nagydumás Valkó Eszter váltótársaként. A Barátok közt-ből kiírt lány a héten egyszer a "kukorica" szót próbálta kitaláltatni a nézővel (a képen), de két perc alatt legalább háromszor jelentette be, ideges hangon, hogy "ó, egészen összezavarodtam", majd hibázott a szám bemondásánál is, 06-30-cal kezdett, ami elég nagy gond, hiszen épp az a lényeg, hogy sokan hívjanak - és a pénzt (amit praktikus, ha lát a néző) is letette többször, mondván, "olyan nehéz." A csúcs mégis az volt, amikor roppant izgatottan elmondta, hogy a keresett tárgyat lehet sütni, főzni, pattogtatni, de "mindenki azt csinálhat vele, amit akar."

Mivel a jelen gyalázatos, menjünk hát a múltba egy kicsit, nézzünk körül, mi volt régen:

Kapcsoltam

A betelefonálós vetélkedők őse, melyet a magyar tévé nagy öregje, Vitray Tamás talált ki, sőt kezdetben ő is vezetett, csak később adta át a műsort Rózsa Györgynek. Az új házigazda kissé ripacskodó, negédeskedő stílusa - Vitray intellektuális megközelítésével szemben - egyből rá is nyomta a bélyegét az amúgy logikai feladványokkal operáló Kapcsoltam-ra, ami viszont Gálvölgyi klasszikus paródiájához adott remek alapot (aki nem emlékezne, itt azt is egy feladványból kellett kitalálni, hogy milyen telefonszámot hívjon a néző, ha játszani akar):


Rózsa állandó szomja (gyakori nyúlása a vizespohárért) és az akkor csúcsmodellnek számító, CB811-es típusú, sárga telefon ma már vicces elemei lennének egy hasonló műsornak, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben a mai műsorvezetők állandó ordítozása, a nézőkhöz intézett, kétségbeesett fohásza ugyanúgy nevetség tárgya lesz - ha már nem az ma is. A Kapcsoltam-ot a kétezres évek elején aztán felújította a TV2: kezdetben szintén Vitray volt a műsor vezetője, majd itt tűnt fel a ma már az RTL-nél dolgozó István Dániel, valamint Váczi Gergő, aki egy másik telefonos játékba, az Észbontó-ba is belekóstolt.

--------------------------------------

Ötödölő

Palik László és Héder Barna műsora abból az időből, amikor Palik még nem kiabált folyton a Forma-1-es versenyeken - gyakorlatilag az amőba számítógépes, tévés változata, ami a kilencvenes évek elején ment a Magyar Televízió kettes csatornáján. A legjobb az volt benne, hogy a nézők választhattak, a két műsorvezető, illetve a számítógép közül kivel akarnak ötödölni - ha az ember könnyű győzelemre vágyott, Palikot választotta, ha fifikásabb, kigondoltabb játékot akart, akkor Héder Barnát. A számítógépet ritkán győzte le bárki is, emlékeink szerint óriási volt az öröm a stúdióban, amikor egy matematikus a lólépéses taktikájával végre behúzta az öt gombócot a gép ellen.

--------------------------------------

Torpedó   

A nyolcvanas évek hasonlóan egyszerű, ám a maga idejében szintúgy élvezetes műsora volt a Torpedó, amely - akárcsak az Ötödölő - akár otthon, papíron is játszható. A húzónév itt Dévényi Tibor volt, aki őrült professzorként (a kamerát soha nem találó szemmel, óriási hajzattal, csokornyakkendőben) vezényelte le a játékot, a Rózsa Györgytől örökölt, ripacskodó stílusban. A Keravill által támogatott műsor hangulatát jól mutatja ez az 1988 szilveszterén készült felvétel, melyen egy kislány kis híján megnyeri a fődíjat, a Beijing márkájú színes tévét, de aztán kénytelen megelégedni Tibi bácsi újévi jókívánságaival:


--------------------------------------

Elektor kalandor

Dévényi másik érdekes vállalkozása volt az 1990 és 1993 között futott Elektor kalandor, amely a Nintendót hivatott népszerűsíteni hazánkban. A betelefonáló gyerekek a Super Marióval játszhattak egy sort, a telefon hatos gombjával jobbra, a négyessel balra mozgatva a központi figurát - mivel ekkor még a legtöbb háztartásban csak tárcsás készülék volt, a műsor készítői a nyomógombos telefont is biztosították a játékos kedvű (és a tévés küzdelemre kisorsolt) gyerekeknek. A fődíj itt már komolyabb volt, mint a Torpedó esetében, a három év legügyesebbje Miamiba juthatott el.


--------------------------------------

Hétről hatra

Igazából nagyon kevés emlékünk maradt erről, de mindenképp meg szeretnénk osztani olvasóinkkal, hiszen egy - picit kopott, fényét veszett - gyöngyszem. Rózsa Györgyöt azért lehetett szeretni az ilyenekben, mert egyfelől hihetően drukkolt a játékosnak, lelkesedése nem tűnt soha megjátszottnak, és a "nagyon kevés golyója maradt!" beszólása is kedves volt. "Kicsit adjon neki falsot! De ne nagyon!" - utasította a teljesen összezavarodott, telefonnal először játszó próbálkozót, majd bűntudata is kialakult (ez már kevésbé volt hihető) - holott 10 ezer forint nem volt kevés pénz akkoriban. Itt megtekinthető:

 

--------------------------------------

Bűvös hatos

Ebben is Rózsa Györgyöt látjuk, hat-hat videokazettát lehetett nyerni a helyes válasszal (van, aki ma postára menne sorban állni, és fizetne egy százast, hogy esélye legyen nyerni hat darab üres DVD-t?). Kellett hozzá némi figyelem, megfigyelőképesség, tehát picit nehezebb volt, mint a "milyen betű hiányzik a hóe.ber szóból?"-szintű játékok. Nem a néző lehúzása volt a cél (mivel levélben kérték a megfejtést), de megmosolyogtató, hogy a látszat kedvéért beültettek tíz nézőt a kis stúdióba, hogy ne gépről menjen a taps.