Végleg elköltözött az MTV

Vágólapra másolva!
Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke átadta a Szabadság tér 17. kulcsát Michael Tippinnek, az ingatlan tulajdonosának, miután aláírták a hivatalos dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

A közszolgálati televízió befejezte átköltözését új székhelyére, és határidőre megtörtént a régi székház kiüríttetése is, amelyet a köztelevízió ma a tulajdonos Tippin Corporation rendelkezésére bocsátott. Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke és Michael Tippin, a Tippin Corporation elnök-vezérigazgatója reggel aláírták a záró jegyzőkönyvet. A főbejárat kulcsának szimbolikus átnyújtásával a Magyar Televízió végleg elhagyta az épületet.

Már tavaly decemberben bedobozolták és Óbudára szállíttatták a Filmarchívum Szabadság téri épületben tárolt 140 000 tekercsét. Az MTV tárai januárban kerültek végleges helyükre. 120 ezer jelmez és 60 ezer kellék, 1500 köbméternyi díszlet, 6 ezer darab bútor, 140 ezer filmtekercs talált új otthonra. Az archívum költöztetése során 3500 többféle méretű dobozt, 351 700 adathordozót és 77 speciális bútort, az irattárnál 3700 egységdobozt mozgattak meg.

Az intézmény könyvtárából több mint 1000 doboz könyvet, a régi óbudai irattárból 5 ezer doboznyi anyagot helyeztek el az új komplexumban. A tehergépkocsik közel kétezer fordulóval szállították ki a berendezési és felszerelési tárgyakat, a műszaki, illetve a műsorkészítéshez szükséges egyéb eszközöket, valamint a mintegy 12 ezer különféle méretű dobozt Óbudára. A köztévé régi és mai munkatársai 2009. július 23-án este közösen búcsúztak el több mint 52 év után a Szabadság téri székházuktól.

Az épület eredetileg Tőzsdepalotának épült. Több meghiúsult terv és néhány évtized után, az ezredfordulón az ÁPV Rt. megvásárolta a Tőzsdepalotát a Magyar Televíziótól, ekkor már tervezték az MTV Óbudára költöztetését. A belvárosi ingatlant végül 2006 januárjában egy műemlék épületek fejlesztésével foglalkozó cég, a Tippin Corporation vette meg az államtól. Az új, kifejezetten televíziózás céljára tervezett gyártóbázis kialakításának előkészületei 2007 tavaszán kezdődtek, modern központjába 2009 júliusában költözött át teljesen az MTV.