Jávor Pálra emlékezik több csatorna

Vágólapra másolva!
Ötven éve halt meg az egyik legnagyobb magyar sármőr, a Magyar Televízió és a Duna TV is tematikus napot tart az emlékére.
Vágólapra másolva!

1959. augusztus 14-én halt meg az egyik legkedveltebb magyar színész, Jávor Pál: a Magyar Televízió négy hétvégén, a Duna TV augusztus 16-án, vasárnap emlékezik a művészre, filmekkel és beszélgetésekkel elevenítve fel munkásságát.

A Magyar Televízió vasárnaponként Jávor Pál négy, kevésbé ismert filmjét adja, augusztus 16-tól kezdve. Most hétvégén a Jókai Mór regényéből készült Fekete gyémántok kerül adásba, 23-án pedig a Tóparti látomás, melyben a színész partnere Tolnay Klári. 30-án az 1937-ben készült Lángokban című filmet láthatjuk, szeptember 6-án pedig a Bajor Gizivel forgatott Két fogoly-t tűzi műsorára a csatorna.

A Duna TV-n augusztus 16-án 13.30-tól az 1940-es Igen vagy nem? című játékfilmet láthatjuk, melyben Jávor Pált olyan színészeket támogatják, mint Muráti Lili, Szörényi Éva, Mály Gerő vagy Páger Antal. 14.45-től a Muzsikál a mozi című összeállításban a színész legismertebb filmjeiből válogat a Duna tévé. 20 órától a Heti Hírmondó is Jávor Pálra emlékezik: a műsorban a már említett Szörényi Éva, valamint Bárdy György mesél arról, milyen is volt együtt dolgozni "mindenki Jávor Palijával".

Jávor Pál 1902-ben született Aradon, színészként és emberként az elegancia és az udvariasság megtestesítője volt, sármjával rengeteg nőt elvarázsolt. Vele kezdődött a magyar hangosfilm-gyártás, 1929 és 1945 között több mint hetven filmben játszott. A fiatalabbak a Kiscsillag Jávor Pál című számából ismerhetik, melynek refrénje: "Szegény Jávor Pál, biztos sokat smároltál".