Istent keresik az új tévéshow-ban

Vágólapra másolva!
Törökországban már képernyőre kerülés előtt támadják a tervezgetett valóságshow-t, amelyben Istent keresik a kiábrándult, vagy mindig is ateista jelentkezők.
Vágólapra másolva!

Muszlim vezetők támadják az egyik török tévécsatorna tervezett műsorát, melyben egy katolikus pap, egy rabbi, egy imám és egy buddhista szerzetes igyekszik meggyőzni 12 ateistát arról, hogy mely világvallást válassza. A tucatnyi jelentkező részt vesz négyszemközt történő beszélgetéseken, csoportban is vitázhatnak, ugyanakkor meglátogatnak templomokat, zsinagógákat, pagodákat, mecseteket. A műsor a tervek szerint szeptemberben indul, nyolc hétig tart, a nyertes pedig az lesz, aki feladja istentagadó létét, s elfogad egy vallást: a fődíj egy út az adott vallás szent városába.

Vallási vezetők már most támadják a merész kísérletet: van, aki fatális hibáról, a vallás szerepének lealacsonyításáról beszél, Isztambul főmuftija szerint pedig ez egy kísérletezés a mindenhatóval, ami csak feszültséghez vezethet. A műsor producere, Seyhan Soylu szerint pánikra semmi ok, ők csak abban segítenek, hogy hitetlenek rátaláljanak Istenre, tehát a világ legnagyobb díját ajánlják. "Mi nem akarunk vallásháborút kirobbantani. Isten nagyszerű. Mindegy is, mely vallásban hiszel. A lényeg, hogy legyen hited" - tette hozzá.