Nézzük, ahogy mások végzik az aljamunkát

Vágólapra másolva!
A Discovery Channelön jelenleg is fut a Piszkos munkák című reality, amely a világ legótvarabb foglalkozásait mutatja be a nézőknek, az algatenyésztőtől a koponyatisztítóig. Amellett, hogy a produkció valóban érdekes, valamilyen szinten hasznos is lehet: ha mást nem, megtaníthatja a nézőket arra, hogy megbecsüljék saját munkájukat.
Vágólapra másolva!

Keddtől szombatig, napjában kétszer-háromszor is láthatjuk a Discoveryn a Piszkos munkák című produkciót, melyben a műsorvezető, Mike Rowe nemcsak bemutatja azokat az aljamelókat, amiket - úgy véljük - semmi pénzért nem vállalnánk el, de az adott szerepbe általában bele is helyezkedik. Vagyis ideig-óráig ő maga is beáll acélmunkásnak, szemétszállítónak vagy épp barlangbiológusnak, aki egy újonnan felfedezett bogárfaj miatt képes napokat a föld mélyén tölteni.

A sorozat célja persze korántsem az ilyen munkát végző emberek megszégyenítése, sokkal inkább felmagasztalása, amiért képesek az egyén számára kellemetlen, társadalmilag viszont annál hasznosabb feladatokat megcsinálni. Rowe így állandóan viccelődik saját helyzetén - amikor belecsöppen egy-egy új munkakörbe -, alkalmi kollégáin viszont sosem köszörüli a nyelvét, egész viszonyulásán érződik, hogy tiszteli azokat az embereket, akik a többség helyett elvégzik a "piszkos munkát".

Igaz, azon jócskán elgondolkodhatunk, hogy ki képviseli a többséget, hisz a sorozat áprilisban már a 109. epizódjánál tartott, ami azt jelenti, hogy ez idáig ennél is több ótvar foglalkozást mutatott be a nézőknek, hisz egy részben több szakma is terítékre kerül. A 2003-as tesztepizódok többek között bemutattak egy denevérekkel foglalkozó kutatót (aki persze begyűjti az általa megfigyelt állatok ürülékét is), egy kukacfarmon dolgozó tenyésztőt és egy olyan embert, aki az autópályán elgázolt állatok tetemeit gyűjti össze.

Mike Rowe aztán - hála a közönség érdeklődésének - számos más, szintúgy gyomorforgató munkát kipróbálhatott, a szeptember 1-jével kezdődő héten például olyan epizódokat nézhettünk meg, mint az Állathasznosítás, A szénbányász, A pataápoló vagy Az alpakanyíró. A műsorvezető máskor azt tanulta meg, hogyan kell az állati koponyákat megtisztítani, vagy hogy miért is kellemetlen bársonykagylók után kutatni - ehhez ugyanis derékig be kell merülni a jeges vízbe és iszapba, hisz ez a kagylófajta egy méter mélyre ássa be magát a talajba.

Discovery Channel

Mike Rowe mint szénbányász

Más kérdés, hogy az adásokat erősen megvágják, a koponyatisztítást is igyekeztek például úgy bemutatni, hogy mellőzzék a naturális részeket - ez a csatorna döntése volt, amit Rowe határozottan ellenzett: az epizód szerinte így olyan lett, mintha A muzsika hangjá-ból kivágták volna a dalokat.

Az amerikai show mindenesetre máshol is népszerű lett, létezik például ausztrál változata, az európai verzióban pedig a dán futballválogatott egykori csodakapusa, Peter Schmeichel a műsorvezető - aki visszavonulása óta egyébként rendszeresen vállal tévés szerepléseket, ő a házigazdája például az 1 a 100 ellen dán változatának is.

Mások is végeznek piszkos munkát

A Piszkos munkák nem az egyetlen a valóságshow-k sorában, amely kemény munkát végző embereket mutat be, sőt ennek már kisebbfajta divatja alakult ki az amerikai realitygyártásban. A Discovery másik nagy dobása például a Halálos fogás, amely az alaszkai rákhalászok életét mutatja be, de említhetnénk többek között az olajfúrókkal foglalkozó Black Gold-ot vagy a kanadai tundra kamionosai előtt tisztelgő Ice Road Truckers-t is.

A koponyatisztítás művészete:


A műfajnak persze létezik olyan változata is, amely hírességekkel végeztet el egy-egy piszkos munkát: ilyen a TV2-n a héten indult Celebműszak is, melyben Balázs Klári állatkerti gondozóként, Ganxsta Zolee pedig mentősként dolgozik néhány napig. Az amerikai hírességek közül például Paris Hilton is belekóstolt már pár hétköznapi melóba, a The Simple Life című reality keretében barátnőjével, Nicole Richie-vel együtt állt be takarítónak, farmernak, pincérnek.