Jóban Rosszban: ünnep vérfürdő után

Vágólapra másolva!
A TV2 szappanoperája ezredik részéhez közeledik, ebből az alkalomból csütörtök estére összehívták a sajtót. Öt év alatt tízezer statisztát fogyasztott a Jóban Rosszban, melynek irányadó vonulata most távolodik a klinikától, azaz kevesebb sztori zajlik a kórházban. A büdzsét megnyirbálták, de bíznak Liptai Claudiában és újabb ezer epizódban.
Vágólapra másolva!

A TV2 szappanoperájának sikerét, nézettségét illetően mindig az RTL Klub jóval korábban indult Barátok közt-je a mérce. A rivális szappanopera továbbra is vezet, de a Jóban Rosszban tavasszal látványosan erőre kapott. Ehhez - a költséges reklámkampány mellett - az is kellett, hogy a vérfürdőt rendezzenek. A terrortámadással radikális változások következtek, számos szereplőt kiírtak a sztoriból, jöttek is újak, majd amikor anyagi problémákról kezdtek cikkezni a lapok, akkor szokatlanul hosszú, kéthónapos szünetet iktattak be.

A műsor ezredik részének megünneplésére szervezett partin Nagy Tamás producer azt mondta az [origo]-nak, hogy sajnálja több szereplő távozását, de sokuknál elfáradt a karakter. Létay Dóra két hónapja nem forgat már a stábbal, a producer szerint vele is rengeteg minden történt közel öt év alatt, így izgalmasabbnak találták, ha új karaktereket építenek be a történetbe. Liptai Claudia és Gesztesi Károly maradnak a szappanoperánál, és Gazdag Tiborral is sikerült megegyezni. A Pongrácz doktort alakító színészről azt írták a lapok, hogy távozóban van, de a produkció tisztázott vele minden vitás kérdést. Nagy Tamás nem tart attól, hogy sok néző leszokik a szappanoperáról, mert kedvenc karakterei távoztak: szerinte legalább ennyi tévézőt lehet nyerni, ha fordulatos, izgalmas a sztori. Tehát szerinte nem a figura, inkább a történés számít.

December környékén új család jelenik meg a színen, az apát Dózsa Zoltán, a fiút Baronics Gábor alakítja - ők is jelen voltak a sajtónak szervezett eseményen. A szereplők kombinéban, csíkos pizsamában, papucsban előadtak egy táncot, szónokoltak a vezetők, majd heves szóváltás alakult ki, két, csíkos pólós pincérrel üvöltöztek a főszereplők, Damu Roland úgy ordibált, hogy nyakán is kidagadtak az erek. Pohár borult, épp egy gyanútlan, utána zavarta nevetgélő újságírónőre, tört is egy üveg, s mire fizikai agresszióra került volna sor, mindenkinek leesett, hogy megrendezett, kitervelt jelenet forog - a két pimasz pincér nem más, mint a két új színész.

Mindenkinek arca lett

Kiss Péter, a csatorna új programigazgatója négy évig dolgozott a Jóban Rosszban producereként. "Öt éve kért fel a TV2, hogy dolgozzunk ki egy napi sorozatot. Megtisztelő volt a felkérés és igen komoly szakmai kihívás is, hiszen addig kevesen hittek abban, hogy két napi sorozat is elfér két vezető televízióban egymás mellett, s nemcsak , hogy elfér, hanem egyformán sikeres is lehet. Papírra írtuk a karaktereket, akik sorra háttértörténeteket kaptak, majd jött a casting. Damu Roland akkor még vékony, hosszú hajú fiú volt, majd jött egy veszprémi színész, Gazdag Tibor, s benne megtaláltuk egyik vezető karakterünket, a főorvost. Minden szereplőnknek arca lett, személyisége, dolgozni kezdünk, és nagyon büszke vagyok rá, hogy hétfőn az ezredik adáshoz érünk" - mondta. A programigazgató szerint a sorozat a csatorna struktúrájának egyik alappillére, és örült, hogy a sajtó is sokat foglalkozik a napi sorozattal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Több fotó itt!

A sajtótól szenved viszont Liptai Claudia, akit az [origo] is alig tudott megszólítani. Azt azért elmondta, hogy öröm újra színésznőként dolgozni. "Nagyon jó a hangulat, jó a csapat, otthon érzi magát az ember a forgatáson. Épp ezért nehéz néha drámai jeleneteket felvenni. A munka mennyisége változó, akadt olyan hetem, hogy hat nap forgattam a Jóban Rosszban-nal. Reggel négykor keltem, mentem be a stúdióba, a Mokka után pedig forgatásra siettem, ami este nyolcig is elhúzódott" - mondta. A leépített kollégákat sajnálja. "Furcsa, hogy már nincsenek a forgatókönyvben. De ez bárkivel megeshet. Én amúgy nem szólok bele abba, hogy mi történik a karakteremmel, ez az írók dolga. Én színésznőként teszem, amit mondanak, ilyen szempontból jó alkalmazott vagyok" - tette hozzá.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Több fotó itt!

Az [origo] Várdy Zoltán vezérigazgatót is megkérdezte, ő havonta 3-4 részt lát a Jóban Rosszban-ból, nincs ideje többre, inkább az NCIS-t vagy House-t választja, későbbi órákban. A szappanoperából Margit nővér a kedvence, és azt mondta, hogy a költségvetésen módosítani kellett tavaly óta, mert "nincs olyan televízió, mely annyit költhetne idén, mint tette azt 2008-ban".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Több fotó itt!

A sajtóeseményen levetítetek néhány bakit, amikor egy-egy színész elröhögi a jelenetet vagy elfelejti a szöveget. Nagy Tamás producer szerint ezek pont a leghumorosabb percek, amiket sajnos épp a néző nem lát. "Ezért jutott eszükbe, hogy az ezredik adás, szeptember 7-én, legyen különleges. Elképzeltük, mit álmodnak a szereplők, és mivel szabálytalan, rendhagyó epizód lesz, sok humorral, duplarészt készítettünk, majdnem egy órában" - mondta.