Vágólapra másolva!
Jóval drágábbak a drámai sorozatok, mint a szituációs komédiák, és nem csak hosszuk miatt: eleve utóbbiakat nem értékeli minden tévés piac, így itthon is csak két-három szitkom tudott sikeres lenni. Olcsóbbak a piacon a realityk, a dokukat vagy animációs filmeket pedig még kedvezőbb áron mérik.
Vágólapra másolva!

Az USA legfőbb exportcikkei közt a tévésorozatokat is bátran említhetjük: a nyolcvannál is több hazai tévécsatorna évente sok száz amerikai szériát tűz műsorára. Miképp a futballklubok egy átigazolás kapcsán, a hazai tévék sem szívesen beszélnek árakról, a Hollywood Reporter leközölt azonban egy listát, irányadó árakkal, ezekből pedig kiderül, hogy a vételárat nem csak a sorozat frissessége (hogy a műsor fut-e még, vagy már kimúlt az Egyesült Államokban), műfaja határozza meg, hanem természetesen a vételi piac, illetve az adott ország gazdasági ereje, amellett, hogy kábeltévéről van-e szó, vagy földi sugárzású, jóformán minden háztartásba eljutó tévéről.

Egy átlagos drámai sorozat egy-egy része 400 ezer dollárba kerül az USA-ban, egy országos, német csatorna 300 ezerért veheti meg földi sugárzásra, egy francia 250 ezerért, egy olasz pedig ennek feléért. Ausztrália, bár nagy ország, viszonylag kevés lakosa miatt már 50 ezer dollárért hozzájuthat egy részhez, Mexikóban pedig hiába élnek sokkal többen, szociális jótékonyság következtében ott egy országos tévé már 35 ezerért vetíthet egy jó krimit vagy orvosos, ügyvédes darabot.

A komédiák ezeknél olcsóbbak, hiszen egy szitkom eleve kereskedelmi 30 perc, miközben a drámai szériák (House, Lost, CSI) epizódjai egyórásak. Mexikó vagy Brazília - ha ügyes - már 20 ezer dollárért átlagban megkap egy Két pasi - meg egy kicsi-részt vagy egy Így jártam anyátokkal-epizódot, ugyanez a nevetésmennyiség már kétszeresébe kerül egy országos, spanyol tévének. Egy nagy, francia csatorna 100 ezer dollárt szurkolhat le egy részért, egy kanadai tévé pedig ennek kétszeresét. A tévéfilmek ezeknél valamivel drágábbak.

A valóságshow is kelendő műfaj, persze itt is erős minőségi különbségek vannak, elég összehasonlítani egy Amazing race-t és egy Survivor-t bármely könnyed doku soappal, realityvel, amely az MTV-n vagy a HV1-on fut. Egy átlagos realityrész nagyjából fele annyiból megvan, mint egy drámai sorozatepizód: az olaszoknak 30, a spanyoloknak 40 ezerbe kerül, Hollandia megkapja 20 ezer dollár körül.

A művészfilmek, animációs anyagok, dokumentumfilmek még a valóságshow-knál is olcsóbbak, hiszen rétegízlést szolgálnak ki, vagy épp kis célcsoportnak szólnak, nem úgy, mint egy kommersz reality vagy akciósorozat. Nem túl tehetős országok csatornái már 10 ezer dollárért is vehetnek ilyet első sugárzásra, de Németországban például már ötszörös a szorzó.

140-150 ezer forint alatt nincs semmi

Itthon a csatornák nem csak azt titkolják jóformán a bemutatóig, hogy mit vettek, hanem azt is, hogy mennyiért. Az [origo] úgy tudja, hogy egy tematikus tévé 500 euróból már tud venni egyórányi realityt, de ezek persze évadban kaphatók, nem részenként, és mivel a magyar néző nem szeret olvasni, szinkronizálni is kell, azaz rögvest megugrik az összeg. A nevesebb valóságshow-k ennél többe kerülnek, a fikciós, nagyobb büdzsével felvett sorozatokért pedig még többet kell átutalni a jogtulajdonosnak. Természetesen más az ár egy országos csatorna vagy egy kisebb lefedettségű, virgonc kis tévé esetén - ezért (is) van, hogy az AXN előbb mutat be néha új sorozatokat, melyek csak később érkeznek a nagy csatornákra.

A TV2 a CBS Paramounttal, a Universallal és a Sonyval van szerződésben, az RTL Klub főképp a Warnertől, a Foxtól, Disneytől vásárol, tehát a nagy csatornáknak megvannak az állandó partnereik (legalábbis a sorozatgyártás fellegvárában, az USA-ban), így a kontraktusok alapján történik a vásárlás. Ezekben éves keretszámok vannak, így a tévék előre tervezhetnek, hány sorozatot, hány filmet vásárolnak az adott gyártótól. Előfordulhat, hogy egy magyar partner egy pilot vagy szinopszis után nem lát fantáziát egy sorozatban, nem él opciós jogával - majd épp egy riválisa nyúlja le a később talán sikeres szériát.