A Milliomos rekordokat tart, de nyolc évig futott. Nem unták a gyártók?

- 1300 adás ment le itthon! Az, hogy a gyártók unták-e nem érdekes, nagyobb baj volt, hogy a nézők kezdték unni, de a világon sehol nem csináltak ebből ennyi részt. A formátum is jó, tudtuk előre, de nagyon passzolt Vágó személyiségéhez is: más is meg tudta volna csinálni, de ennyire jól nem. Több országban a mai napig működik, csak nem naponta, hanem heti egyszer-kétszer megy. A jogtulajdonos, a 2 Way Traffic nem véletlenül árulja még 2009-ben is, Cannes-ban, még mindig a korona ékköve. Erős brand, hasznosítható más platformon is, mobilon, neten. Ezért tette be az RTL ezt a nem túl sikeres műsort Fábryval, hogy ne veszítse el a jogokat a csatorna.

Említette Vágó személyiségét. Milyen a kamerák nélkül?

- Nem egy parodista, komédiás, standupos, mint Fábry. Ő Vágó, szarkasztikus, ironikus humorral, nem adhatott más személyiséget, mint amilyen neki van. Tényleg tanár bácsis néha. De nem mindig könnyű vele dolgozni: több mint 30 éve tévézik, jó szakember, és persze egygenerációs különbség is van köztünk. Hajlamos arra, hogy mindenhez értsen, rendezzen, szerkesszen, világosítson. Sokszor igaza van, de persze vannak viták, ezeket viszont mindig megoldjuk. Sok éve dolgozunk együtt, és hosszabb időtartamra szól a kontraktusa velünk.

A Kész átverés-t három évig gyártották. Emlékek?

- Volt négy adás az elején, ami nem volt sikeres. Reviczky volt a műsorvezető, melléfogás volt, hál' istennek mindenki elfelejtette a kezdeti botladozást. Utána Boros és Bochkor lett a műsorvezető, mi gyártottuk a szívatásokat, az összekötő részeket készítette az RTL. A nehezét tehát mi csináltuk, a lényeg az átveréseken van. Nagyon kemény műfaj! Üzletileg, gyártás-szervezésileg és minden szempontból is bonyolult, kiszámíthatatlan, hogy jól működjön. Külföldre is készítettünk rövid, néma gegeket, egy belga cég megrendelésére. Sokat forgattunk Budapest utcáin, és vicces volt, hogy egyszer a Malaysia Airlinesszal utaztam, és ott láttam a repülőn az általunk készített vicces szkeccseket, kisfilmeket. A műfajban amúgy a kanadaiak nagyon erősek, meglepően nagy üzlet, a légitársaságok is imádják a műfajt.

Volt szó arról, hogy az AXN gyártat Amazing Race-t az ön cégével, a Q-Art Entertainmenttel. Mi lett ezzel a tervvel?

- Úgy volt, hogy tizenegy pár utazik abból a hat közép-európai országból, hol van AXN, világkörüli vetélkedő lett volna, az amerikai mintájára. Végül szakmai viták miatt nem tudtunk megegyezni, kiszálltunk a projektből. Utána a Sváby-féle Interaktív vette át, de ők sem tudtak megegyezni, így az ötlet elhalt.

A Pókerarc jogai kinél vannak?

- Az RTL-nél voltak eredetileg. Nagy szívfájdalmam volt, hogy a második széria nem tudott úgy elkészülni, mint az első. Az hat hétig tartott, a második menet csak egy hétig. A nagyon drága Celeb vagyok sodorta el, mert az volt az RTL válaszlépése a Frei-féle, Afrikában felvett, utazós realityjére. 2008 borzasztó erős év volt, jó gazdasági környezetben, akkor még lehetett ennyit költeni.

Valóságshow nem készül?

- Vannak ötletek, bár a szó hallatán mindenki fintorog, azt mondja, hogy nem nézi, de mégis megy a műfaj. Mint amikor Győzike aratott, mindenki azzal jött, hogy "Láttad? Borzasztó volt tegnap is!" Celebes valóságshow, ez megy ma, mint a Vacsoracsata, a Hal a tortán. De van még munkánk a Párbaj-jal, készülnek az adások, vágások. Emellett új ötleteken is dolgozunk, fikciós sorozat gyártása is szóba került Cannes-ban, egy multi magyarországi csatornájával. Muszáj magyar tartalmat előállítani, mert egy bizonyos szint fölé csak akkor tud menni egy csatorna, ha saját műsorai és arcai vannak. Ráadásul a menő sorozatok egyre drágábbak, egy epizód már több tízezer euró is lehet, egy idő után nem éri meg ezeket megvásárolni.

Emberhez keresnek produkciót vagy műsorhoz arcot?

- Az a jó, ha van egy erős formátum, és ahhoz kell ember. A Milliomos egy gyengébb műsorvezetővel is működött volna, biztosan nem ilyen hosszan és sikeresen, de egy rossz formátumból Vágó sem csinálhat jót. A Cápák például érdekes alapötletre épült, műsorvezető és közönség nélkül - ám kiderült, hogy kell arc, akihez köthetik a nézők a műsort.