Az első magyar sorozat a Spektrumon

Vágólapra másolva!
Az ismeretterjesztő csatorna eddig nem rukkolt elő saját tartalommal, de novemberben egy magyar gyártású, utazós sorozattal jelentkezik. Az On The Spot-ból várhatóan kilenc adás készül, az első a Gázai övezetbe visz, de később elvetődnek a magyarok Bolíviába, az Északi-sarkkörre, Afganisztánba vagy Iránba is.
Vágólapra másolva!

Két fiatal, Cseke Eszter és S. Takács András saját műsort kapott a Spektrumon: a csatorna eddig még nem jelentkezett saját gyártású sorozatokkal. A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatói a Spektrum vezetői szerint nem az elsők voltak, akik saját anyaggal próbáltak képernyőre kerülni, de szórakoztatónak, izgalmasnak ítélték útifilmjüket, és az sem mellékes szempont, hogy a régióban, ahol még fogható a csatorna, szintén vetíthető. Csehországban és Szlovákiában szinkronizálva nézhetik majd a nézők az On The Spot-ot, méghozzá ugyanakkor, amikor a magyar premier van.

A koncepció az, hogy a kétfős ministáb azon helyszínekre utazik, ahonnan a hírek jönnek, és ott igyekszik megmutatni az események sodrába került egyszerű kisembert, a - nyilván erősen viszontagságos - mindennapokat. Így az első anyagot a Gázai övezetben vették fel: két kis kézikamerával forgattak tengeren, halászokkal, az egyiptomi határ alatti alagutak egyikében, sötét, huzatos udvaron, ahol épp esküvői mulatság zajlott, nemek szerint gondosan elszeparált vendégekkel. A páros a teljes harci díszbe öltözött, eltakart arcú, géppisztolyos al Qassam-fegyveresek egy csoportját is meglátogatta: S. Takácsék szerint különösen érdekes volt, hogy a találkozóra civilben, ingben, fedetlen fővel érkeztek, s csak aztán lényegültek át - ráadásul úgy, hogy sokuk anyja sem tudja, hogy a gyerek a világ egy részének szemében terrorista, mások szerint szabadságharcos.

A vicces, színes, animációs főcímmel viszont kissé kontrasztban van a vágott anyag: egy-egy 48 perces epizód ugyanis jobbára komor, konfliktusoktól terhelt helyekről jelentkezik, sokszor nyomorult emberi sorosokról tudósít, megmutatván az embert a világ jelentős, híradókba is bekerülő eseményei mögött. A kiegyensúlyozottságra úgy ügyelnek, hogy Gáza után, a második részben Izraelbe látogatott a két fiatal. Szerintük az, hogy nem vittek külön operatőrt, világosítót, hangosítót, azaz nem nagy stábbal mozogtak, külön jól jött, mivel a legtöbb ember így barátságosan fogadta őket, nyitottabb volt - egy helyi al Qassam-parancsnok még a házába is elvitte őket, s bemutatta a gyerekeit.

Vitray Tamás - aki egy líbanoni anyagot látott tőlük először - az egyetemen tanára Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak, a csatorna sajtóvetítésén előbbit kifejezetten ambiciózus, megbízható lányként definiálta, aki nem csak a felszínt kapirgálja, utóbbit pedig egy kevésbé érett, de jó értelemben véve csapongó fiúnak írta le, s szerinte a kettős jó mixtúrát alkot. Hogy veszélyes helyekre utaznak, ahhoz Vitray szerint kell egyfajta szelíd téboly, némi őrültség, és külön jó, hogy nem tolják magukat a riportalanyok elé, de nem is vesznek el: így a néző nem csak tőle idegen, baljós képsorokat néz, idegen tájakról, hanem lát két magyar gyereket, akik ideiglenesen az adott közegben mozognak.

Forrás: [origo]

Az alkotók az [origo]-nak elmondták, hogy nem csak a Spektrum tévének küldték el az általuk felvett, szerkesztett és vágott pilotot, hanem több csatornának. "Nekem az a fontos, hogy minket nem talált ki senki, nem műsorvezetőnek hívtak egy sorozathoz, hanem minden feladatot magunk eszeltünk ki" - mondta a munkáról Cseke Eszter, S. Takács pedig hozzátette, hogy volt olyan, tévézésben is jártas tanáruk, aki hosszan hüledezett, nem hitte el, hogy az utcáról, ismeretlenként jelentkezve is be lehet futni egy tematikus csatornánál.

A páros kilenc adásra szerződött a Spektrummal, ebből három adást vettek fel, de mivel aktuálisak akarnak maradni, nincs megállás: kedden indulnak Etiópiába, ahol 12 napot forgatnak, közel negyven helyszínen. Az On The Spot, az első magyar készítésű sorozat tehát november 7-én rajtol, havonta egy új résszel és négy ismétléssel.