Fakanállal harcolnak az új valósághősök

Vágólapra másolva!
A Vacsoracsata és a Hal a tortán mellett a Viasat3 és a TV Paprika is ad egy-egy gasztrorealityt. Előbbi adó a Mesterszakács-csal az ország legjobb szakácsát keresi, utóbbi már kicsit lejjebb adta, csupán a csatorna új arcát keresi a Casting segítségével. Itthon is nagy divat lett a főzéssel egybekötött vetélkedés, nemcsak a celebek körében.
Vágólapra másolva!

Főzőműsor nem csak azért van jóformán minden, vegyes profilú csatornán, mert viszonylag olcsó, könnyen befuttathat egy rokonszenves, jó dumájú, karakteres figurát, és nem kell hozzá sokat utazni: a gazdasági válság kezdete óta érezhetően csökkent a szórakozásra költött összeg, kevesebben járnak étterembe, moziba, és többen maradnak otthon, akár főzőcskézni, akár a tévét bambulni. Bő egy éve újabb lendülettel támadnak a gasztroműsorok, és jóformán nincs már olyan tévés személyiség, aki ne ütött volna össze egy rókagombás őzpörköltet egy show-ban, aki ne haknizott volna vaníliás muffinjával egy kereskedelmi tévén.

A Vacsoracsata az egyik bűnös: celebekkel indult, egy hét után civilekre váltott, az eredeti formátumnak megfelelően, ám az RTL Klub - a nem megfelelő nézettséget látva - hamar megint lokális sztárokra cserélte a versenyzőket. Ebből a szempontból a Viasat3 Mesterszakács-a üdítő kivétel, hisz csupa ismeretlen arccal forog, akik között jogászlány vagy politológus hallgató éppúgy megtalálható, mint autókereskedő, 22-től 59 éves korig. Igazi főzős vetélkedőről van tehát szó, míg a Vacsoracsata vagy a Hal a tortán inkább celebreality, melyben mellesleg rántást vagy eperhabot is készítenek.

A Mesterszakács eredetije, a Masterchef már 1990-ben elindult Nagy-Britanniában: 2001-ig ment, majd 2005-ben újra indították Masterchef Goes Large címmel - vagyis összesen tizenöt éve van képernyőn. Az eredeti formátum szerint minden adásban három-három amatőr szakácsnak kellett megfőznie egy háromfogásos vacsorát, majd az előfutamok után elődöntők és a döntő következett. A játékosoknak nem szabták meg, mit főzzenek, csak egy összeghatárt mondtak, ameddig vásárolhattak az alapanyagokból.

A magyar verzió már kicsit bonyolultabb szabályok szerint dolgozik: hétfőtől csütörtökig látható, minden nap más feladatokkal, és minden héten új tematika szerint. Hétfőnként megadott alapanyagokból kell ötletelni; keddenként mindenki maga választja ki, hogy mit főz, de le kell mondania a tematikus hétnek megfelelő egyik fő alapanyagról (olaszos héten például paradicsom nélkül kell összeütni valamit); szerdánként közönség előtt teszik magukat próbára a versenyzők; a csütörtök pedig a kiesés napja.

Amennyiben a formátum beválik, bizonyára itthon is lesz celebes kiadása, mint ahogy a brit eredetinek és az amerikai Top Chef-nek is van. A Masterchef-ben eddig itthon jobbára ismeretlen hírességek mérkőztek meg egymással (az első ilyen szériát például a visszavonult rögbijátékos, Matt Dawson nyerte), de volt a műsornak olyan változata is, amelyben profi séfek vagy éppen tizenhat éven aluli versenyzők mérettették meg magukat.

Ki lesz a TV Paprika új szakácsa?

A TV Paprika Casting című produkciója is egyfajta szakácsverseny, csak itt nem Magyarország legjobbját, hanem a csatorna új arcát keresik, aki a későbbiekben majd saját műsort vezethet - az ételek elkészítése mellett legalább annyira számít tehát az is, hogy kinek milyen a személyisége. A műsor jóval előrébb tart, mint a Mesterszakács, november 3-án már az ötödik párbajt láthattuk az első körben esedékes hatból.

Forrás: TV Paprika
Forrás: TV Paprika

A november 3-i párbaj résztvevői Nor-Soho Edrise és Papp Dániel voltak

Itt ugyanis tizenkét jelentkező méri össze tudását, az elején kettesével összesorsolva egy-egy párbajba, ami az elődöntőhöz, majd a döntőhöz vezető út első buktatója - vagy éppen ugródeszkája. Voltaképpen a tizenkét versenyző már így is nyert, hisz a műsorra összesen hatszázan jelentkeztek, ebből került ki a tucatnyi jelölt. Közülük többek között Szily Nóra és Váncsa István válogat, míg a Mesterszakács zsűrijét Gianni Annoni és a neves séf, Bíró Lajos alkotja.

Főzőműsor tényleg szinte minden csatornán van, így a Story TV sem akar lemaradni a saját gyártású anyagokkal. A csatornán Búza Sándor vezet egy műsort (A szomszéd főztje), délelőttönként, húsz percben, melybe ismert embereket hív: megfordult nála Kéri Kitty, Török Ádám, Selmeczi Tibor, de még Gáspárné Beát is bevetették, pedig őt eléggé elhasználta a Győzike-show és a Vacsoracsata. Csiszár is főz a TV Paprikán (a vele készült interjú itt olvasható), ahogy Hajós András is köténykét öltött a gasztrotévé kérésére, és heti rendszerességgel tréfálkozik a konyhában.

Már a harmincas években is főztek a tévében

A televízió egyébként a kezdetektől fogva érdeklődött a főzés iránt, az első séf már 1937-ben, a BBC kísérleti adása alatt megjelent a képernyőn: ő volt Marcel Boulestin, aki sokat tett a francia konyha brit földön való elterjesztéséért. Az első komplett főzőműsor azonban még váratott magára (Boulestin fellépése csak egyszeri alkalom volt), James Beard 1946-os megjelenéséig. Az amerikai szakács szintén a francia konyha híve volt, jobbára ezt népszerűsítette az NBC-n, I Love to Eat című műsorában - hogy milyen stílusban, arról kevés fogalmunk lehet, hisz a show-ról csak néhány hangfelvétel maradt fenn, képanyag semmi.

James Beard

Ugorjunk is egy nagyot: a Főzőcske, de okosan a múlt, de lassan a sajtó által kezdetben - első saját műsora címe alapján - pucér szakácsnak hívott Jamie Oliver is az, hiszen tíz éve, 1999-ben tűnt fel először a képernyőn. Az iskolai étkezetést is megreformálni szándékozó séf műsorait azóta legalább negyven országban vetítették, a mai napig népszerű.

Számos új gasztrosztár hódította meg a képernyőket a kétezres években. Nigella Lawson még 1998-ban startolt egy könyvvel, majd 2000-ben kezdte tévés pályafutását, olyan műsorokkal, mint Nigella falatozója, a Nigella lakomái, a Nigella karácsonyi konyhája vagy a Nigella expressz. Főképp férfi vetélytársai akadtak ezen a terepen, így a kifejezetten mutatós, jövőre már ötvenet betöltő angol nő sikere különösen értékes.

Keith Floyd vagy Gordon Ramsay neve még annak is beugrik, aki felületesen ismerkedik a főzőműsorokkal. Előbbi idén szeptemberben hunyt el, de előtte rengeteg műsort készített a BBC-nek: hívei kedvelték alkoholfogyasztási szokásait is, hiszen ő tényleg bőszen kortyolgatott főzőcske közben. Utóbbi itthon még népszerűbb, futballistának készült, a Glasgow Rangers támogatta, de sérülés miatt feladta a sportkarriert: tévézők örömére, mert laza stílusával sikert aratott a konyhákban, s számos követőre talált világszerte. Itthon a tévés séfek közül Benke Lászó, Stahl Judit neve említendő még, de az RTL-en sokáig Kovács Lázár és Kaszás Géza kavarta bőszen a fazék tartalmát.