40 éves a Szezám utca

Vágólapra másolva!
A héten ünnepli 40. születésnapját a világ leghosszabb ideje képernyőn lévő gyerekműsora.
Vágólapra másolva!

A száznál is több Emmy-díjat bezsebelt Szezám utca itthon is több gyerektévén tűnt fel az elmúlt években - mostanában a Minimaxon -, de ebben semmi meglepő nincs: 140 országban vetítették eddig a részeit. A céget 1968-ban alapították, a Szezám utca egy évre rá került képernyőre.

Újdonságot jelentett, mivel az első olyan, gyerekeknek szánt tévés produktum volt, amely a szórakoztatás mellett oktató funkciót is ellátott. A mostani évadban különösen sok ismert ember látogat el a műsorba, így bolondozott a gyerekekkel Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Kobe Bryant, de Michelle Obama is feltűnt Elmo mellett - korábban pedig olyanok vállalták a szereplést, mint Kofi Annan, Glenn Close, Jodie Foster, Robert De Niro, Danny DeVito, James Gandolfini vagy Mel Gibson.

A válság persze a gyártót sem kerülte el: idén tavasszal 355 dolgozójából 67-et volt kénytelen elküldeni a Sesame Workshop a gazdasági nehézségek miatt. A műsor történetéről, főbb karaktereiről, hatásáról, filozófiájáról korábban már írtunk kimerítően - a cikk itt olvasható.