Legfeljebb kétszáz embertől válna meg az MTV

Vágólapra másolva!
Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke Katona Béla házelnök személyes közbenjárását kérte, hogy ne lehetetlenítse el a politika a közszolgálati televíziót a 2010-re tervezett 7,2 milliárdos elvonással. Medveczky szerint legfeljebb kétszáz embert tudnának elküldeni, ha ennél több kiesik, nem tudják teljesíteni a közszolgálati feladatokat.
Vágólapra másolva!

A bérek kifizetésének elmaradását, a képernyő elsötétülését, 1650 dolgozó munkanélkülivé válását, családjuk szociális helyzetének romlását vizionálta Medveczky Balázs november 16-án, hétfőn összehívott sajtótájékoztatón. Az MTV ügyvezető alelnöke szerint nem gazdasági, hanem morális válságról van szó, és mivel "a kisebbségi kormánypárt" nem tudja az MTV felett befolyását megerősíteni, úgy döntött, hogy ellehetetleníti az intézményt.

A tervezett költségvetési elvonások okozta válsághelyzet következménye legrosszabb esetben az, hogy a Magyar Televízió képernyője elsötétül, hiszen januárban vagy februárban nem tud a Magyar Televízió bért adni a dolgozóinak - közölte. Az MTV idén ősztől átállt belső gyártásra, a jelenlegi 1650 dolgozó pedig szükséges a megfelelő számú és színvonalú hírműsorok, vallási, határon túli, kulturális, történelmi témájú műsorok előállításához, véli. Személyeken, béreken nemigen tudna spórolni a televízió, Medveczky szerint legfeljebb kétszáz embert tudnának nélkülözni, de az ő elküldésük is 1,5 milliárdos költséggel járna.

Az alelnök szerint a gyengébb nézettségi adatok nem befolyásolják a reklámbevételeket (éves szinten 3,5 milliárd forint), sőt, a Nap-kelte helyén indított Ma reggel elindításával szerinte egymillió forint fölötti bevételt érnek el naponta abban a sávban. Költségek ugyanakkor jócskán lesznek jövőre is, például az [origo] kérdésére elmondta, hogy legkevesebb 300 millió forint az, amiből televíziós szempontból kihozható a budapesti úszó-Eb - és akkor csak a fapados megoldással kalkulálnak, nem HD-ben, és nem az elvárt számú kamerával dolgozva.

Ugyancsak lapunk kérdésére az alelnök elmondta, hogy a futball-világbajnokság egymilliárd forintba kerülne a televíziónak: ebben az árban már benne van a jogdíj, a gyártási költség, a vonalbérlés. Amennyiben viszont a költségvetés nem biztosítja a működéshez szükséges összeget 2010-re, Medveczky szerint az MTV kész továbbadni a közvetítési jogokat is (erről bővebben itt írtunk).