Berényi Miki a trópusokon

Vágólapra másolva!
A TÁRKI közvélemény-kutatása szerint a legtöbb magyar a hazai csatornák közül az RTL Klubot választaná, ha egy lakatlan szigeten, valamilyen csoda folytán mégiscsak bejönne az adás. Nézettségéhez képest erősen szerepelt a Sport1, a Discovery és a Hír TV.
Vágólapra másolva!

1007 megkérdezettel, reprezentatív mintavétellel készült a TÁRKI kutatása: az első kérdésnél azt a csatornát kellett megnevezni, amit a válaszadó "magával vinne" egy lakatlan szigetre. Az eredmény annyiban mindenképp érdekes, hogy nem az AGB Nielsen által mért nézettségnek megfelelő adatok jöttek ki, így a valós választást főképp a csatornák imázsa, brandjének erőssége módosította.

A piacvezető RTL Klub itt is nyert, de sokkal nagyobb fölénnyel, mint a múlt heti tévés nézettségnél: 34,3 százalékával bőven lehagyta a 11,7 százalékot jegyző Tv2-t, azaz bő ezerből 345 ember egy lakatlan szigeten is követné a Barátok közt-et vagy a Csillag születik-et. Az MTV harmadik helye nem meglepő, annál inkább az, hogy a Viasat3 csak nyolcadik a sorban, miközben sokaknál harmadik-negyedik választás a kapcsolgatás közben.

Kifejezetten jól szerepelt a Sport1 (4,4%), illetve a Discovery (4,3%), ahol még esély is van arra, hogy a szigetlakó rábukkanjon egy műsorra, mely arról szól, hogyan építsünk minden vihart túlélő halászbárkát néhány kókadt pálmafából. A Hír TV 3,8 vagy a Duna tévé 3,2 százaléka is figyelemre méltó. Az első tízbe befért még a Spektrum tévé és a Cool, mindkettő 2 százalék fölötti eredménnyel.

Az RTL-t és a Tv2-t több nő favorizálta, mint férfi, az MTV-t viszont több férfi választotta. A kutatás szerint igen férfias csatorna a Sport1, a Discovery, a Spektrum, miközben a Duna tévét több nő választaná, a Viasatot pedig alig jelölte be férfi, szinte minden voksát nőktől kapta.

A 18 és 49 évesek közt, tehát a kereskedelmi célcsoportban hasonló eredmények jöttek ki, itt is az RTL Klub vezet erősen, második a Tv2, viszont a Discovery a harmadik, a Sport1 a negyedik. A fiatalabbaknál jobban szerepelt a Viasat3 (5%), de gyengébben az MTV (4%). Két százaléknál többet jegyzett a Cool, a Spektrum, a Film+, a VIVA és a Hír tévé. Az "egyik csatornát sem vinném magammal" opciót csak a válaszadók 8,4 százaléka jelölte be.