Egy fillér költségvetési céltámogatást sem kap jövőre a Magyar Televízió

Vágólapra másolva!
A 2010-es költségvetés módosító javaslatai között ma a parlament elfogadta Jánosi György (MSZP) a kormány által is támogatott javaslatát, amely elvonta az MTV 2,4 milliárd forintos, a közalapítványhoz rendelt támogatását, és azt a Hungária Televízió Közalapítványhoz, azaz a Duna Televízióhoz rendelte. Így az MTV jövőre nem kap egy fillér céltámogatást sem, mert az idei 9,4 milliárd forintos támogatással szemben a jövő évi büdzsé már csak ezt a 2,4 milliárdot tartalmazta.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés 190 igen, 151 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett fogadta fogadta el Jánosi javaslatát, melyről az SZDSZ és a KDNP külön szavazást kért. Az indítványt az MSZP-frakció mellett a fideszes Mádi László és nyolc, többségében volt MDF-es független képviselő támogatta; elutasította a Fidesz, a KDNP-frakció egy része, az SZDSZ és egy független képviselő mellett két szocialista is: Juhász Ferenc és Tóth József; tartózkodott a KDNP másik fele, Szijjártó Péter (Fidesz) és Karsai József (MSZP). (További hírünk a költségvetési módosítások elfogadásáról itt olvasható.)

A 9,4 milliárdos céltámogatás az MTV összes költségvetési támogatásának mintegy egyharmada volt 2009-ben. Medveczky Balázs ügyvezető alelnök a múlt héten arról nyilatkozott, hogy a megmaradó közel 20 milliárdos állami pénzből és a reklámbevételekből már nem fog tudni működni a köztelevízió. Medveczky szerint lehet, hogy a Magyar Televízió képernyője elsötétül, hiszen januárban vagy februárban nem tud a Magyar Televízió bért adni a dolgozóinak. Az alelnök viszonya szeptember vége, a Nap-kelte című műsor általa kezdeményezett megszüntetése óta rendkívül rossz a kormánypárt MSZP-vel. (Cikkeink a Nap-kelte sorsáról itt olvashatóak összegyűjtve.)

Medveczky szerint legfeljebb kétszáz embert tudnának nélkülözni, de az ő elküldésük is 1,5 milliárdos költséggel járna. Az alelnök szerint sok más mellett megszűnhetnek a regionális műsorok is. Számos megszorító intézkedés mellett az úszó Európa-bajnokság és a labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak eladása is szerepel az ősz folyamán készített intézkedési tervben, erről bővebben itt írtunk.

Alig készül külsős műsor

Az MTV szeptember végén már közölte, hogy felmondott 22 külsős, gyártási szerződést, megszüntetett tanácsadói, kutatási, elemzői, hírügynökségi szerződéseket és azok foglalkoztatását, akik próbaidősként, gyakornokként vagy nyugdíjasként dolgoznak. Ezért távozott Vitray Tamás és Szinetár Miklós is.

A hírigazgatóságot is elérte a válság, ezért az MTV felmondja a szerződést egyes külföldi tartalomszolgáltatókkal, köztük a CNN amerikai hírtelevízióval, vagy a Híradó előtt a világ több pontjáról élőképeket adó Earth Tv-vel. Várhatóan a hírműsorokat készítő igazgatóság felmondja több külsős újságíró szerződését is, és hazahívják New York-i tudósítójukat, Bombera Krisztinát.

Csökkent a nézettség is

Az MTV nézettségén már ősszel meglátszott, hogy gondok vannak a csatornánál. Míg korábban igen ritkán csökkent 10 százalékos közönségarány alá a heti eredmény, mostanában tartósan alatta van ennek: múlt héten például 8 százalékon állt a teljes lakosságnál (az RTL Klub 25, a Tv2 pedig 19 százalékot ért el). A fiatal nézők szinte teljesen elpártoltak az MTV-től: a kereskedelmi célcsoportban, az ötven alatti felnőtt nézőknél csak 3,7 százalékot jegyzett az M1 a múlt héten. Tavaly még 3-4 műsort is fel tudott mutatni az MTV a heti, top 30-as listán, de az elmúlt hetekben nem tudott ilyen eredményt elérni.