Három évet kaphatnak a patkányevő tévészereplők

Vágólapra másolva!
A Celeb vagyok, ments ki innen! brit kiadásából börtönbe mehet két versenyző, amiért megöltek és megettek egy patkányt. Az állatvédők dühe más műsorok alkalmával is fellángolt már, de ilyen komoly következményekkel még nem járt. A két férfi fejenként akár három évet is kaphat.
Vágólapra másolva!

A Celeb vagyok, ments ki innen! Nagy-Britanniában már a kilencedik évadját zárta december elején. A reality legújabb szériáját Ausztráliában forgatták, itt esett meg, hogy a versenyt egyébként megnyerő sztárszakács, Gino D'Acampo, és a jobbára szappanoperákból ismert színész, Stuart Manning közösen megöltek és megettek egy patkányt. Az akció igencsak felbőszítette a helyi állatvédőket, akik feljelentést is tettek a két férfi ellen.

Pontosabban az Új Dél-Wales-i rendőrség csak annyit közölt a médiával a hétvégén, hogy állatkínzás vádjával folytatnak nyomozást egy 30 és egy 33 éves férfi ellen, akik kapcsolatban állnak a produkcióval - az Associated Press ebből következtetett arra, hogy D'Acampo (33) és Manning (30) patkányos akciója verte ki a biztosítékot az ausztrál nézőknél. A párosnak februárban kell bíróság elé állnia: ha bűnösnek találják őket, akár három év börtönbüntetést is kaphatnak.

Egy angliai gyökerű állatvédő szervezet, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) ausztráliai tagozata részéről David O'Shannessy nyilatkozott a BBC-nek, aki elmondta, a fiúk tette azért különösen kegyetlen, mert pusztán a show kedvéért ették meg az állatot. "Egy patkány megölése nem elfogadható showelem. A legszomorúbb az egészben az, hogy pusztán a kamerák kedvéért történt" - mondta O'Shannessy.

Itthon is három év

Lapunk megkeresésére Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány sajtóreferense elmondta, szerinte itthon is kipattanhatott volna hasonló botrány, ha mondjuk a műsor hazai verziójában történik ilyen eset: "Nem is olyan régen volt magyar filmes körökben az eset a vízbefojtott kismacskával, ami elég nagy port kavart. Azóta az emberek itthon is jobban figyelnek az állatvédelemre és arra, hogy máskor ne történjen ilyen".

Ha a patkányevés egy hazai műsorban zajlott volna, és valaki perre is viszi a dolgot, a tettesek itt sem úsznák meg könnyebben, a kiszabható maximális börtönbüntetés ugyanis, nálunk is három év. Az állatkínzás esetén kiróható büntetést a Büntető Törvénykönyv 266/B. §-a szabályozza, amely szerint a tevékenység "két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő" - három év akkor járhat, ha a "bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz".

Nem ez az első eset

Láttunk már arra korábban is példát, hogy egy tévés produkció felbőszítette az állatvédőket: a legkirívóbb eset talán a provokatív műsorairól híres, Channel 4-hoz fűződik. A csatorna 2008-ban tűzte műsorára a Kill It, Skin It, Wear It (vagyis Öld meg, nyúzd meg és hordd!) című realityt, melyben egy tévés szakácsnő, Merrilees Parker látogatott el pár szőrmegyárba, majd egy vadász társaságában maga is lelőtt és megnyúzott egy hódot, hogy bundát készítsen belőle.

Más kérdés, hogy a műsor célja a sokkoló jelenetekkel éppen az volt, hogy a bundát viselő emberek érezzék át: az állatok számára mennyi szenvedéssel jár az, ha ők szép kabátot akarnak viselni. A film készítése során viszont így is több állat pusztult el, ami - érthető módon - nem igazán volt az állatvédők ínyére.

Ahogyan a gyerekeiket féltő szülők tanácsa, a Parents Television Council képes országos patáliát csapni egy kivillanó mellbimbó miatt, úgy természetesen az állatvédő szervezeteknél is előfordulnak túlkapások. Az Egyesült Államok legnagyobb, ilyen jellegű tömörülése, a People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) legutóbb például a Szezám utcá-nak ugrott neki, amikor az a tojásfogyasztást népszerűsítette.