Rózsa György: Régen nem a gatyaletolás volt a nívó

Vágólapra másolva!
December 24-én egy gyerekműsorral jelentkezik a Duna televízióban, jövőre pedig folytatná a Magyar elsők-et. Az MTV jelenlegi helyzetét végtelenül elszomorítónak tartja, és szerinte a köztévé akár le is mondhat a szórakoztatásról, ha jelenleg az exhibicionista Benkőre meg társaira kíváncsiak a nézők.
Vágólapra másolva!

Rózsa György a Duna tévén tűnik fel legközelebb, december 24-én lesz képernyőn a Heted7ország című vetélkedővel, versennyel. "Azért fontos ez nekem, mert életemben először a lányommal vezetek műsort. A környező hét ország magyarlakta területeiről érkeznek 8-10 éves gyerekek, Benedek Elek írásaival készülnek, és a tájegységükre jellemző meséket is megosztják. A japán és amerikai animációs filmek ellensúlyozására jó lesz ez a műsor, hiszen a magyar népmesék csalafintasága, humora, nyelvezete, tanulságai közelebb állnak a magyar gyerekekhez" - véli Rózsa, aki két éve készített már Mese-játék címmel egy hétrészes sorozatot.

"Feleségem halála óta átértékeltem sok mindent, a tragédia átalakította a pályámat. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy 35 évig az ország egyik legismertebb tévése voltam, de már ez nem számít, a komolyabb témák felé fordultam. Ilyen volt az idén készített MTV Anno című ötrészes sorozat, vagy Az ősz 17 pillanata, mely 1956-ról szólt és a Duna tévén futott" - mesélte.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium is támogatta korábban a Magyar elsők című sorozatát, ám 2009-re már nem kapott rá pénzt. Ennek ellenére idén is felvettek pár adást, többek közt Gárdos Péterrel. "Igen rangos szerkesztői és rendezői csapattal rögzítettük az elmúlt években ezeket a 15 perces anyagokat, és örömmel láttam, hogy legalább négyszer minden részt leadtak a közszolgálati csatornák - volt olyan, amit tízszer is sugároztak. Független produceri irodám van, a Hálózat tévének, a Dunának és az MTV-nek gyártottunk műsorokat az elmúlt években" - magyarázta.

El is jutottunk az MTV-hez, mely jövőre finanszírozási gondokkal küzd, annak ellenére, hogy szerdán - harmadik nekifutásra - engedélyezte a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma, hogy a köztévé felvegye a már korábban kért 2,4 milliárd forintos fejlesztési hitelt. A régi MTV-s Rózsa szerint amióta nincs elnök, a televízió csak hányódik: ezt méltatlan helyzetnek, végtelenül elszomorítónak tartja, és úgy véli, hogy sok embernek és szervezetnek múlhatatlan bűnei vannak, hogy idáig jutott az MTV. Úgy látja, hogy nem televíziós szakember kell a csatorna élére, hanem egy gazdaságban jártas válságmenedzser.

"Rémülettel olvasom a székházról szóló híreket is. Nagyon szomorú ez, mert éveken át Európa élvonalában volt a Magyar Televízió, többek közt azzal, hogy irodalmi művekből évente akár 30-40 tévéjátékot is forgatott, számos műsort adott el külföldre. Negyvennél több telephelye volt, az Egri-Vitray-Vágó-Rózsa négyes évente több vetélkedőt, kvízt indított, és akkor nem a gatyaletolás számított, hanem az, hogy mennyire művelt a játékos, van-e logikai készsége" - emlékezett.

Rózsa szerint az is elgondolkodtató, hogy ennyire megnőtt az ismétlések aránya a köztévénél, jóllehet, anyagi okai vannak ennek. Úgy véli, hogy szórakoztatásban az MTV-nek nem is kellene megpróbálni felvenni a versenyt a kereskedelmi tévékkel. "Az sem bántana, ha nem készülne kifejezetten szórakoztató műsor a közszolgálati tévén - vagy ha mégis, akkor csak a legnívósabb fajtából" - fejezte be.