Amikor a Showder Klub leveri a nagyokat

Vágólapra másolva!
A hazai torrentoldalakon a Showder Klub olyan népszerű, mint a legfelkapottabb amerikai sorozatok. Az USA-ból összesített lista is érkezett, ott 2009-ben a Hősök, a Lost és A szökés volt a három legtöbbet letöltött széria.
Vágólapra másolva!

A bitHUmen a legrégebbi magyar fájlcserélő közösség: itt a magyar és angol nyelvű sorozatok letöltésénél azt látjuk, hogy A szökés, a Hősök és a Showder Klub áll a dobogón, ebben a sorrendben, tehát felfért egy magyar gyártású tartalom is a három legkeresettebb közé. Az akciósorozat és a sci-fi különféle részei foglalják el a lista élmezőnyét, utána találjuk Doktor House-t a negyedik, az Így jártam anyátokkal-t az ötödik helyen, ezeket pedig a Két pasi meg egy kicsi követi. House egy orvosi dráma, a másik kettő könnyed, epizódonként 20-22 perces vígjáték.

Ha sorozatonként csak a legkeresettebb epizódot számítjuk, akkor a tíz között megtalálható még a Stargate: Universe, a Csillagkapu-franchise újabb szériája, a Lost, a Dexter és a Flash Forward. Érdekesség, hogy előbbiről az átlagos magyar tévéző jóformán nem is tud semmit, 2009 októberében indult az USA-ban, hazai premierről még nem sikerült beszámolni.

A csak magyar nyelven letöltött sorozatoknál a Showder Klub erős fölényét látjuk, majd House és a már említett két komédia mellett megjelenik a Született feleségek, a régen véget ért Jóbarátok, a Spangli és a Barátok közt.

Az nCore szintén nagyon látogatott torrent tracker, itt a magyar nyelvű sorozatoknál a Showder Klub és a Doktor House fölényét látjuk, új elemként megjelenik a Family Guy című animációs sorozat (mely a Comedy Centralon látható a tévében), de erős számokat ért el A szökés, a Jóbarátok és a Született feleségek is. Eredeti nyelven A szökés a király, bizonyított a Terminator: Sarah Connor krónikái is, továbbá népszerű a Dexter, a South Park és az Odaát is, utóbbi három fiatalos rétegsorozat, melyek a tévében csekély közönségarányt hoztak.

A tévében más a helyzet

Érdemes megvizsgálni, hogy a magyar letöltők ízlése mennyiben hasonló a nagyközönség preferenciájához - nos, igen nagy eltérések vannak. A weben borzasztóan erős A szökés eleinte tényleg izgalmas történetvezetésével jól tartotta magát, de az utolsó évadot már bágyadtabb érdeklődés követte az RTL Klubon. A Hősök még a csatornát is meglepő, ragyogó számokkal nyitott a Tv2-n, de a lelkesedés már a harmadik-negyedik résztől megcsappant, zuhant a nézettség, és jelenleg nem is megy a csatornán, csak a Viasat3 ismételgeti, este 11 után.

Forrás: [origo]

Látható tehát, hogy a neten vezető két sorozat a tévében korántsem volt itthon nagy durranás. House igen, de a Jóbarátok utódjának tartott Így jártam anyátokkal-t nagy csatorna be sem merte hozni, az egy százalék alatt lévő Comedy Centralon fut, a Két pasi meg egy kicsi-t pedig szintén nem merte megkockáztatni a szituációs komédiák hazai bukásában hívő, azoknak jóformán esélyt sem adó Tv2 és RTL Klub.

Hősök mindenhol

A torrentreak.com összesítette az amerikai letöltési adatokat, és kiderült, hogy volt olyan Hősök-epizód, melyet többen kaparintottak meg fájlcserélőn keresztül, mint amennyi a sorozat átlagos nézőszáma. A szuperemberes sorozat 6,5 millióval nyert, utána a Lost és A szökés következik, ahogy a lenti listán is látható. A Dexter ugyan csak negyedik lett, de átlagos (kábel) tévés nézettségéhez képest ez a másik olyan sorozat, mely weben legalább egy részével megelőzte a tévézők számát. A tízes listán további ismerősökbe botlunk (Doktor House, 24, Grace klinika), jó jel, hogy nincs ismeretlen, itthon még nem bemutatott szereplő. 2008-ban különben ugyanezen szériák voltak dobogón, csak akkor a Lost nyert, a Hősök pedig második lett.

Forrás: [origo]