Engedéllyel gyilkol és vág a Viasat3

Vágólapra másolva!
Már délután négy előtt is elkaphatunk egy gyilkosságot a Viasat3-on. A csatornát megkérdeztük: állítólag a legkeményebb jeleneteket kivágják.
Vágólapra másolva!

Korábban CSI: Miami helyszínelők-szintű krimivel nemigen találkozott a délutáni tévéző, csak miután lement a nap, elsötétedett az utca, akkor merészkedtek a képernyőre a darabolós sorozatgyilkosok, a pszichopata emberrablók. A Viasat3 új műsorrendje szerint már délután kettőtől adja a Nyomtalanul-t, a CSI-franchise második darabját pedig négy előtt kezdi. Fél 3-tól már a Miami helyszínelők nyomoznak a Cool tévén is, azaz hétköznap, az iskolából hazatérő gyerek garantáltan nem unatkozik.

A hazai, szigorúbb, ORTT-s szabályozás szerint 16-os karikával nem is mehetne ekkor krimi, de a Cool Romániából sugároz, a Viasat3 pedig a brit OFCOM alá tartozik, ott pedig más a rendszer. Varró Balázs, utóbbi csatorna PR-vezetője szerint attól függetlenül, hogy az ORTT nem büntetheti a műsorszolgáltatót, nem kezelik ugyanúgy a műsorsávot, mint az este 11 órait.

"Természetesen a délutáni idősávban nem mutathatunk be olyan képsorokat, amelyek sokkolóan hathatnak az éppen akkor tévézőkre. A szóban forgó epizódokat a lehető legkisebb mértékben vágjuk meg, átlagosan 60-70 másodperc kerül ki belőlük, de olyan rész is van, amely megkurtítás nélkül is adásba mehet. Ezekben az esetekben nem veszünk el az úgynevezett élvezeti értékből, hiszen nem teljes jelenetek, maximum képkockák, vagy 1-2 másodperces részletek kerülnek ki" - magyarázta megkeresésünkre. Az iparági szerződések túlnyomó többsége 10 százalékban maximalizálja a kivágható mennyiséget, tehát a forgalmazó engedélyével csonkítanak a magyar tévék - ennek a 10 százaléknak a Viasat3 a közelében sem jár, véli Varró.

Az ORTT és a Viasat3 közt nem volt felhőtlen a viszony az elmúlt évben (többet erről itt), viszont 2009 májusa óta a csatorna már az OFCOM alá tartozik (ezért nem is kell a sárga karika a képernyőre). Akkor a váltást a vezetők költségtakarékossági és szervezeti szempontokkal indokolták.