Ördög Nóra és Stohl András esélyes az X-Faktorra

Vágólapra másolva!
Ősszel indul az RTL Klubon a több országban is sikerrel futott tehetségkutató műsor, az X-Factor hazai változata, melyre a csatorna e héttől várja a jelentkezőket. A vállalkozásról a kreatív producert, Herman Pétert kérdeztük, aki korábbi munkáiról is mesélt nekünk: az RTL Klubnál a Mónika-show-val kezdett, ma pedig már ő a kreatív osztály vezetője, így gyakorlatilag minden saját gyártású műsorért ő felel - a hírműsorokat és a Barátok közt-öt kivéve.
Vágólapra másolva!

Rövidesen elkezdődik a jelentkezés az X-Faktor-ra. Meddig tartanak a válogatók, mikor indul a műsor?

- A műsorra elég hosszú ideig lehet majd jelentkezni, már csak azért is, mert sok embernél ez egy élő folyamat: azt gondolja magáról, hogy tehetséges, hallja, hallja a felhívást, és egy-két hét vagy akár egy hónap is eltelhet, mire rászánja magát, hogy jelentkezzen. A műsor ősszel indul, közelebbit egyelőre nem mondhatok.

Az X-Faktor több dologban is különbözik a hagyományos zenei tehetségkutatóktól. Mondanál erről valamit?

- Van néhány szabály, amitől az X-Faktor az összes többi tehetségkutatótól különbözik. Először is, három kategóriában indulhatnak a jelentkezők: külön lesz egy kategória a 16 és 24 év közöttieknek, mondjuk úgy, fiataloknak, egy a 24 év felettieknek (ide tartozna például a Csillag születik nyertese, Tabáni István), egy pedig a duóknak, trióknak, csoportoknak, tehát a két vagy annál több emberrel felálló produkcióknak. Más lesz az értékelés is: a leendő három zsűritagot tulajdonképpen csak megszokásból nevezzük zsűrinek, valójában ennél többről van szó, hiszen ők itt mentorok lesznek, egy-egy csoport élén állnak majd. Ha úgy tetszik, az ő neveltjeikből áll össze az adott csoport: egyikük tehát csak a 16 és 24 év közöttiekkel foglalkozik, másikuk a 24 év felettiekkel, a harmadik pedig az együttesekkel. A műsorfolyam első fele nagyjából a castingokról és a felkészülés folyamatáról szól, arról, hogy egy-egy zsűritag a saját csoportját miként neveli, készíti fel, majd szűkíti le három főre. Az élő szakaszban - vagyis a műsornak azon részében, amely a leginkább hasonlít a többi tehetségkutatóra - tehát csak háromszor három jelölt versenyez egymással, közülük kerül ki egyetlen győztes. A három zsűritag így nemcsak zsűrizi a produkciókat, de kicsit egymás ellen is harcol, vagyis a versenynek nemcsak a jelöltek, de a zsűri is a részese.

Akkor itt nyilván nem lehet különféle celebeket beültetni, zenei szakemberek kellenek a zsűribe.

- Pontosan, a zsűrinek nagyon erősen szakmainak kell lennie. A Csillag születik-ből egyedül Oroszlán Szonja öröklődhetne át a zsűribe - hisz musicalszínészi végzettsége van -, de ez nem fog megtörténni. Három nagyon ismert, jó minőséget képviselő előadót, illetve zenei producert kell találnunk - természetesen számtalan elképzelésünk van, több művésszel is tárgyalásokat folytatunk, de a zsűri kilétét csak később fogjuk nyilvánosságra hozni.

És a műsorvezetők megvannak már?

- A műsorvezetők személyével kapcsolatban elég határozottak az elképzeléseink, hisz Ördög Nóra és Stohl András nagyon jól bevált az ilyen típusú műsorok vezetésében - pláne most a Csillag születik-ben, ahol a megújulási képességüket is bőven bizonyították. Én azt gondolom, hogy az X-Faktor-nál is ők lesznek a műsorvezetők, bár váratlan dolgok ezen a téren is történhetnek.

Nem fogják őket unni a nézők? Pont a Csillag születik után...

- Bízom benne, hogy nem, hisz egyrészt a műsor is más hangvételű lesz, másrészt a tehetségkutatók sosem a műsorvezetőkről szólnak igazán - még ha azok fontos elemei is a produkciónak.

Forrás: ITV

A brit X-Factor zsűrije

Tényleg alig zárult le a Csillag születik. Van még elég énekes tehetség az országban?

- Ez egy örök kérdés, amit mindenki feltesz, ha tehetségkutató műsort indít. Kicsit mindig szorong az ember az elején, így most is azt mondom, hogy nem tudom. Ugyanakkor - több hasonló műsorral a hátam mögött - az a tapasztalatom, hogy a szorongás után kellemesen csalódom, és rácsodálkozom az országra, az emberekre, hogy még mindig mennyi tehetség van itt.

A szintén ősszel induló Megasztár 5-től nem tartotok?

- Én azt gondolom, hogy a Megasztár tartson tőlünk. Az egy bejáratott műsor, mindenki tudja róla, hogy micsoda, túl sok meglepetést már nem tartogathat az ötödik szériája. Reálisan nézve a dolgokat, szerintem egy magát tehetségesnek tartó ember ide is meg oda is fog jelentkezni - de hogy ki kit talál meg, az már egy másik kérdés. Nyilván nem lesz rá lehetőség, hogy valaki mind a két műsorban továbbjusson: óhatatlanul az lesz, hogy ha valamelyik csatorna megtalálja a neki kellő tehetséget, akkor megpróbálja magához kötni - már amennyire ez jogi úton lehetséges.

Az X-Faktor esetében egy nemzetközi licencről van szó. Mennyire lehet ezt egyedivé tenni, magyarítani?

- A magyarítás egy adottság, azon egyszerű oknál fogva, hogy magyarul fog folyni az egész, magyar nyelven, magyar tehetségekkel. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor az ember megvásárol egy Monopolyt vagy egy sakk-készletet: egyiket sem mi találtuk ki - ha úgy tetszik, licencjátékok -, mégis jól el tudunk velük szórakozni a saját nyelvünkön. Az X-Faktor licenc volta egy szabályrendszert jelent, ugyanúgy, mint bármely társasjátéké. Ezt azonban mi fogjuk csinálni, magyar tehetségekkel töltjük meg, ilyen értelemben egyedi lesz.

Leona Lewis például a brit X-Factor-ból indulva futott be világkarriert. Elképzelhetőnek tartod, hogy az itthoni műsor győzteséből is nemzetközileg ismert sztár váljon?

- Határozottan elképzelhető, de hogy meg fog-e történni, az kérdéses. Hogy azonban ez ne csak egy ködös fantázia legyen, azt az eredeti műsor kitalálója, Simon Cowell is segítheti, aki talán nálunk is tiszteletét teszi majd a műsor folyamán. Ő jelenleg azon dolgozik, hogy legyen a közeljövőben egy szuperdöntő, ahova az X-Factor-t (legálisan) készítő nemzetek mind elküldhetik a saját győztesüket. Ezen természetesen a magyar nyertes is szerepelne, és onnantól már csak a tehetségétől függ, hogy meddig jut el.

Forrás: www.leonalewismusic.co.uk

Leona Lewis is az X-Factor-ból indult

Beszéljünk egy kicsit a korábbi munkáidról! Hogy kezdtél az RTL Klubnál?

- Relatíve régen, lassan már nyolc éve dolgozom az RTL Klubnál. A legelső "munkadarabom" a sokszor elátkozott, de az én szememben máig jó műsornak számító Mónika-show volt, azt én hoztam létre néhány kollégával. Akkor még Árpa Attila volt a kreatív vezető az RTL Klubnál, én az ő csapatában voltam az egyik alkotó - miután neki távoznia kellett a csatornától, engem bíztak meg a kreatív osztály vezetésével, amit így nagyjából hét éve látok el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden szórakoztató műsor hozzám és - rajtam keresztül - a kollégáimhoz tartozik.

Hogy kell elképzelni egy napodat?

- Az a jó, hogy nehéz elmesélni egy napomat, ettől izgalmas a munka. Töltöttem már több hónapot külföldön (Celeb vagyok, ments ki innen!) vagy rövidebb időt külföldön (Survivor), időnként a stúdióban temetkezem el (Csillag születik), vagy épp egy vidéki házban időzök (Benkő feleséget keres). Mire megunnám, már jön is egy újabb dolog. Ha egyet mégis ki kell emelni, akkor a közelmúlt munkáiból a Celeb vagyok, ments ki innen!-t mondanám, melyre büszke vagyok. Egyszerűen azért, mert az ahhoz kapcsolódó munkafolyamatnak minden eleme váratlan és izgalmas volt, kezdve a dzsungelbeli helyszínkereséssel, ahol a civilizációtól távol kellett létrehozni egy képernyőképes tábort - úgy, hogy közel és távol még áram sem volt.

És mi az, amit ma már nem csinálnál meg, vagy nem vállalsz fel szívesen?

- Saját gyártású műsorokkal sosem mehet biztosra az ember. Nincs az a filmalkotó, színházi rendező vagy tévés szakember, aki meg tudná mondani, hogy egy ötlet ezer százalékig működni fog, így az ember óhatatlanul belefut egyszer-egyszer valami fiaskóba. Ez nálunk szerencsére ritkán fordul elő, a legutóbbi ilyen a Fogd a pénzt és fuss! címűdélutáni kvízműsor volt - amit nyilván sajnálok is, hogy nem jött össze úgy, ahogy elképzeltük.

Győzikével terveztek még további műsorokat? Mintha Benkő felváltotta volna őt a csatornánál.

- Tervezünk, hisz Győzike egy speciális figura nálunk. Az ő ellentmondásosságáról mindenki tud mindent, ezzel együtt mégis úgy érezzük, hogy ő valahol egy kedves barát, akit nem eresztünk el, ha nem muszáj.

Pár hónap, és jön az Edit férjet keres. Van még műsorterv a közeljövőre?

- Szerencsére terv mindig akad bőven, de ennél többet most még nem árulhatok el.