Szúrópróba vezet a tévék elsötétítéséhez

Vágólapra másolva!
Egy közel hétéves ügy miatt csütörtökön elsötétül a Tv2, mely tízmillió forintot is veszíthet a kieső bevételek miatt. A kereskedelmi tévék ismétlődő jogsértéseinek egy része ugyanakkor ORTT-intés vagy retorzió nélkül marad, hiszen hivatalból havonta csak egy-egy napon vizsgálják a nagyobb csatornák műsorát, tehát amennyiben nézői panasz vagy testületi tagtól észrevétel nem érkezik, akkor nem is lesz ügy egy-egy merészebb képsorozatból, nem megfelelő korhatár-karikából, meztelenkedésből. Az adott napokon is csak délután négy és este kilenc óra közt ellenőrzik a csatornákat, a többi sávot már nem figyeli automatikusan az ORTT.
Vágólapra másolva!

2003-ban a Tv2 bizonyította, hogy ugyanazt a hibát kétszer is el lehet követni, ismét leadta főműsoridőben, este kilenckor A katona című, számos erőszakos jelenetet tartalmazó filmet, amiért az ORTT két évvel korábban már 6,2 millió forintra megbüntette a csatornát. A döntést akkor a tévétársaság bírósági úton támadta, 2010-ben pedig - miután a bíróság helybenhagyta a határozatot - ismét bűnhődik a csatorna a film, a nem megfelelő sugárzási időpont, az erőszak öncélú ábrázolása miatt (bővebben itt írtunk az ügyről).

Berényi Diána, az ORTT szóvivője elmondta az [origo]-nak, hogy mostanában inkább pénzbírságot szab ki a testület, de a jelenlegi határozat még 2003-ban született, így marad a sötét képernyő. A Tv2 és az ORTT közt öt évvel ezelőtt megtörtént a szerződésmódosítás, amely lehetővé tette, hogy pénzbírsággal büntessenek, azonban az RTL Klubbal csak 2009 nyarán született ilyesféle megállapodás, ezért is volt gyakoribb az elmúlt években a sötét képernyő az RTL-en, mint a Tv2-n.

A tévécsatornák könnyen meg is úszhatják a jogsértések egy részét, így a büntetést, hiszen ha nincs nézői panasz egy indokolatlan korhatár-karika, túlzott erőszak vagy pornográf jelenetek ábrázolása miatt, akkor igen jó eséllyel elkerüli a testület figyelmét egy-egy szabályszegés (a helytelen korhatár-besorolással rendelkező alkotásokat filmadatbázison alapuló szűréssel is átnézik). Az ORTT ugyanis havonta csak egyszer ellenőrzi a három nagy, országos tévét, méghozzá sorsolással: havonta egy-egy napon délután négy és este kilenc közt kerül sorra az RTL Klub, a Tv2 és az MTV. Kisorsolnak még egy negyedik napot is, ekkor felváltva az ATV, a Duna tévé, a Hír TV vagy az M2 kerül sorra, vizsgálat céljából. A szokásos procedúra mellett testületi tag előterjesztését is elfogadhatják, ekkor előbb a testület arról szavaz, vizsgálja-e egyáltalán az adott műsort.

Novemberben jobban fáj az elsötétítés

A 91 perces elsötétítés mindenképp rosszabb egy országos kereskedelmi csatorna számára, mint egy pármilliós büntetés. Mivel jelen esetben a műsorszolgáltatói jogot este kilenc és fél tizenegy közt függeszti fel az ORTT, ez három főműsoridős reklámblokk kiesését jelenti, hiszen félóránként szoktak egy-egy hatperces reklámot beilleszteni a műsorfolyamba (ami ajánlókkal 8-9 percre is hízik). Elméletileg kilenckor és fél tizenegykor is adhat reklámot a büntetett tévé, tehát fizikailag csak két blokk vész el, de a másfél órás sötétség után leadott reklám a nézők szinte teljes hiánya miatt értelmetlen lenne, bevételt alig hozna.

Mennyit veszít egy országos kereskedelmi tévé ennyi idő alatt? Egy átlagos, hatperces blokkban 12 félperces reklámot láthatnak a nézők, három blokk kiesésénél pedig 36 reklám marad ki, tehát jelentős bevételkiesésről van szó. Egy harminc másodperces, kiemelt, magas nézettségű műsorkörnyezetben leadott, pozícionált, "single spot" akár kétmillió forint is lehet - de a február hirdetési szempontból kifejezetten gyenge, nem is biztos, hogy telítettek a reklámblokkok. A válság miatt jelenleg a hirdetési árak is alacsonyabbak, engedmények is vannak, ráadásul a kiesett szpotokat át lehet tenni egy másik reklámblokkba. Egy általunk megkérdezett, rutinos tévés szakember (aki névvel nem kívánt nyilatkozni) úgy véli, hogy az év ezen részében, jelen gazdasági helyzetben legalább tízmillió forintos bevételkiesést jelenthet az adás nélküli másfél óra, de sokkal nagyobb lenne a kár, ha karácsony előtt sötétülne el a képernyő.

A 10 millió forint persze nem különösebben nagy pénz egy országos kereskedelmi tévénél: 2008-ban például 26,5 milliárd forintos rekordbevételt ért el a Tv2, ami éves összehasonlításban 1,3 százalékos növekedést jelentett. Azóta közbeszólt a válság, a bevétel csökkent (a tavalyi adatokat még nem közölték a tévék), de nem annyival, hogy 10 millió forint bevétel kiesése működési problémát okozna.

Presztízsszempontból mindenképp káros

Kárcsökkentő tényező, hogy abban az adott másfél órában nem kell műsort adni, így annak költsége megtakarításként jelentkezik. A filmek is több millióba kerülnek, egy egyórás, saját gyártású műsor, reality ára 3-6 millió lehet, a szakmában "special event"-nek hívott show, mint a Szombat esti láz, a Megasztár egy-egy adása 40-50 milliót is kóstál, attól függően, milyen a technika, mekkora stáb dolgozik rajta, hány és mennyire drága celebet kell fizetni, van-e sok külső felvétel.

Az elsötétítés azonban mindenképp káros, presztízsszempontból is, ráadásul a nézők is csak lassan szivárognak vissza. Az RTL Klubnál volt délutáni szankció, mikor a Mónika show sávjában nem mehetett műsor, de akkor még visszakapcsoltak a nézők estére, a Híradó-ra, a Barátok közt-re, ráadásul sokan csak estefelé ültek a készülék elé, így az esti számokra egyáltalán nem volt hatással a korábbi büntetés. Ellenben az esti kilences elsötétítés, amit a Tv2 kapott, elviszi az estét is, hiszen fél tizenegy után már jóval kevesebben tévéznek, és ilyenkor amúgy is nő a tematikus tévéket választók aránya.

Több szempont alapján sorolják be a filmeket

"91 perc adásfelfüggesztést követően, 22.31 után nem lehet olyan szintre hozni a sáv nézettségét, mintha előtte tartalmat adtunk volna" - válaszolta az [origo]-nak Koltay Tamás, a Tv2 PR-menedzsere. Kérdésünkre, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy egy 2001-ben büntetett filmet 2003-ban újra leadott a csatorna, ugyanúgy, ugyanazon korhatárral, vágatlanul, azt válaszolta, hogy a 2002 októberében változott Médiatörvény miatt lehetett, ekkor alakult ki az a szigorú rendszer, mely előírja a négy kategóriába sorolási kötelezettséget. "A film először akkor került adásba, amikor még a régi szabályok érvényesültek. Azok a kategóriák egyébként nem megfeleltethetők az újaknak: a régi szerinti legfelsőbb kategória az új rendszerben III. és IV. is lehet, azaz 16, vagy 18 éven aluliaknak nem ajánlott. 2003-ban a III. kategóriába soroltuk a filmet" - tette hozzá. Koltay szerint a perben készült egy igazságügyi gyermekpszichológus szakértői vélemény, mely szerint a Tv2 helyesen járt el a korhatárral, de másodfokon így is elvesztette a pert a csatorna.

"Nem hiszem, hogy ugyanazokat a hibákat követnénk el. Igaz ugyan, hogy korhatár besorolásból több büntetést is kapunk egy évben, de ezek nem azonos helyzetek. Egy-egy besorolásnál a nemzetközi besorolást, a Nemzeti Filmiroda besorolását és a Tv2-ben a filmek megtekintésével foglalkozó kolléga megfigyeléseit vesszük figyelembe. Sajnos a törvény megengedi, hogy minden egyes film, sorozat, műsorszám egyedi megfontolás alá essen a csatornánál és az ORTT-nél egyaránt. Egyébként a Tv2-ben nagyon erős az önellenőrzés, igen komoly feltételrendszer alapján sorolunk fikciós műalkotásokat korhatárokba" - magyarázta Koltay.

Az internetes tévéműsorokban már szerepel a Jóban Rosszban utáni szünet, így az RTL Klubon aznap este látható Cuki a sütid című romantikus vígjáték igen nagy eséllyel nyeri is az estét.