Botswanában nyomoz a női Sherlock Holmes

Vágólapra másolva!
Egy kissé lassú, bárgyúsága, infantilis szereplői ellenére szerethető, angol, amerikai, dél-afrikai és botswanai koprodukcióban készült sorozat mutatkozik be február 9-én este az HBO-n. A Női Szimat Nyomozóiroda elkészítésébe promóciós célból, a turizmus fellendítése végett beszállt a botswanai kormány is, ami meg is látszik a felvételeken.
Vágólapra másolva!

A Női Szimat Nyomozóiroda (The No. 1 Ladies' Detective Agency) 2008-as sorozat a BBC és az HBO közös munkája, alapját a jelenlegi Zimbabwe területén született skót író, Alexander McCall Smith azonos című munkája adja - ez egy komplett széria, melynek első darabja 1998-ban jelent meg, majd évente újabb folytatást kapott. A hétrészes sorozatot a 2008-ban, 54 éves korában elhunyt Anthony Minghella, Az angol beteg, a Hideghegy, A tehetséges Mr. Ripley és a Bűnös viszonyok rendezője jegyezte, nézettsége a 6,8 milliós premier után a hatodik epizódra a felére esett Nagy-Britanniában, a fináléra azonban javult valamelyest.

Az HBO sorozata erősen elüt e magyar nézők által megszokottaktól, mert elméletileg krimi ugyan, de valójában semmi köze a hagyományos, jobbára Los Angelesben rögzített szériákhoz. Mivel valóban Botswanában forgatták, gyönyörű, látványos hátteret kap a néző, afrikai zenékkel, ennek azonban nem csak hangulati funkciója van: Variety szerint ötmillió dollárral szállt be a botswanai kormány a produkcióba, azt remélve tőle, hogy fellendülhet a turizmus. A sorozat eredetileg angolul készült, ez Botswanában államnyelv is egyben, ennek ellenére magyar fülnek mulatságos a kiejtés, de nem csak ez a humorforrás.

A történet központjában a Jill Scott, amerikai soulénekes, költő és színésznő által megformált karakter áll. A sztori jó húsz évvel a jelenkor előtt kezdődik, a kis Ramotswe gyerekkorában: apjával egy furgonnal eltűnik egy dob mögött, és mikor visszatér, ugyanazon úton, a valamivel lerobbantabb, ütött-kopott kocsival, akkor már a felnőtt nőt látja a néző. Öröksége kétszáz marha, az állatokat eladja, és megpróbálja megvalósítani gyerekkori álmát, nyomozó, magándetektív szeretne lenni. Megfigyelőkészsége, képességei nem rosszak, egy gyűrű hiányából vagy egy kiengedett övből ügyes következtetéseket von le, akár Sherlock Holmes, de hiába nyitja meg irodáját, első női magánnyomozóként az országban, sokig csak ül munka nélkül, és még a prostituáltak is kinevetik. A sztori lassú, ráérős, de nem untató: egészen a 30. percig kell várni az első kuncsaftra (egy Helyszínelők-epizódban addigra már legalább egy furfangos gyilkost és egy agyafúrt emberrablót is felkutattak), de utána már kissé felpörögnek az események.

A szereplők nem kíméletlen, agyafúrt detektívek, kőkemény, irgalmat nem ismerő ügynökök, sokkal inkább gyermekien naiv nők és férfiak, egészen furcsa keresztnevekkel (Happy, Kreml). Bárgyúsága, infantilizmusa és lassúsága ellenére szerethető sorozat, persze nem a hagyományos akciószériák nézői alkothatják a célcsoportot. A karakterek közt akadt kissé túljátszott, merev és idegesítő, mint az Anika Noni Rose által hozott titkárnő, Grace Makutsi, de a kétes nemi identitású szomszéd, a kissé feminin fodrász is inkább érdekes, emlékezetes, semmint életszerű figura. A brit színházi színész, Lucian Msamati vagy maga a főszereplő azonban viszi a sorozatot, hamis hangok és gesztusok nélkül, roppant természetesen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A New York Times szerint Botswanában korábban nem forgattak ilyen költségvetésű filmet vagy sorozatot, ez pedig látszik az európai szemnek egzotikus utcákon, tájakon, ruhákon, de még autentikusnak tűnő törzsi táncokat is kap a tévéző. A történet pedig csak eleinte foglalkozik az asszonyt megcsaló férfiakkal, piti szélhámosokkal, önmagukat régen eltűnt apának kiadó csirkefogókkal, később sokkal komolyabbá válik. A humor gyakran jelen van, finoman, kedvesen: egyszer például két hibás, több betűt is elvesztett írógépet hoznak a posta helyén megnyílt irodába, mondván, a kettővel együtt már meg is lehet írni egy hibátlan levelet.

A Női Szimat Nyomozóiroda a pilot alapján egy kellemes, szép és egzotikus tájakon játszódó darab, mely főképp a ráérősebb, családi sorozatokat kedvelő vagy a Travel Channelen hosszabban is időző nézőknél lehet befutó. Premier: február 9., 19.10, HBO.