Most már ragaszkodik az MTV a futballvébéhez

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub 900 milliós ajánlata sem lehet elég, mivel az MTV az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) tárgyal a vébéjogok megtartásáról. A MTV az első kudarca után nem tett közzé újabb ajánlattételi felhívást. A hazai közszolgálati csatorna kedvezményesen kapta meg a jogokat az EBU-tól, ezeket később értékesíteni akarta, most azonban mégis sugározná a futballvilágbajnokság mérkőzéseit - az EBU viszont visszaveheti a jogokat, ha az MTV nem törleszi adósságait.
Vágólapra másolva!

"A felek, úgy az MTV, mint az EBU (European Broadcasting Union - a szerk.) számára kölcsönösen elfogadható megállapodáson dolgoznak" - válaszolta az MTV sajtóosztálya az [origo] kérdésére, mikor a közelgő labdarúgóvébé közvetítési jogai iránt érdeklődtünk (előzményekről itt olvashat). Az MTV és az EBU között folyamatban vannak a tárgyalások, és nem tűztek ki határidőt az egyeztetések lezárására.

A Magyar Televízió ügyvezető alelnöke, Medveczky Balázs február elején arról beszélt, hogy az EBU vezetői megértést mutattak az MTV finanszírozási problémái iránt, a közszolgálati tévé pedig már a tartozása egy része fejében átutalt 75 ezer eurót a szervezetnek. Fehér Zsuzsa kuratóriumi tag korábban arról beszélt lapunknak, hogy az MTV részéről 2010 elején még a 2008-as, EBU-nak járó díjak sem voltak befizetve: 900 millió forint körüli tartozást emlegetett, ami tagdíjból, sportjogokért járó pénzből, tudósítói díjból tevődött össze. Az MTV kuratóriumi elnökségének szocialista delegáltja később az MTI-vel közölte, hogy a beszámoló szerint a köztévé egyúttal vállalta, hogy a továbbiakban havi részletfizetéssel egyenlíti ki a tagdíjhátralékát.

Médiaipari források szerint az RTL Klub a kuratóriumi döntés után egy újabb ajánlatot is tett, immár 900 millió forintról (korábban arról volt szó, hogy a Sport TV és a Sport Klub is beszáll a közvetítésbe), de ezt az információt az RTL Klub nem kívánta kommentálni. Az MTV részéről pedig annyit mondtak, hogy a Magyar Televíziónak nincs felhatalmazása arra, hogy nyilvánosságra hozza az ajánlattevő társaságok nevét, valamint ajánlatuk tartalmát, hozzátéve, hogy "a titoktartást az ajánlattevők kérték jogos üzleti érdekeikre való tekintettel, amelyet az MTV elismer és tiszteletben tart."

Az MTV a tulajdonost képviselő Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának Elnöksége jóváhagyása nélkül nem értékesítheti a 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokság magyarországi közvetítési jogait. A MTV az elmúlt napokban nem tett közzé újabb ajánlattételi felhívást, az EBU kérdésünkre nem válaszolt.

A vébét június 11. és július 11. között rendezik Dél-Afrikában.