Öltönyös csimpánz is fontoskodott az Áll az alkuban

Vágólapra másolva!
Az Áll az alku április 19-től újraindul a TV2-n, a műsorvezető, Kovács Áron ígérete szerint minden eddiginél nagyobb érzelmi hullámokkal. A műsort közel nyolcvan országban vetítik vagy vetítették szerte a világon, és sok helyütt akadt érdekes vagy vicces jelenet - nézzük is, mifélék!
Vágólapra másolva!

A műsor eredetije még Miljoenenjacht néven debütált a holland tévében 2000-ben, de aztán a Big Brother-t is kiötlő Endemol Deal or No Deal-ként exportálta a világ számos országába. A bőröndök száma és a főnyeremény összege országról országra változik, sőt néhol tárgynyeremények is tarkítják a kínálatot: Ausztráliában például drága autót vihet haza a szerencsés versenyző. Közös viszont a koncepció, miszerint a játékban kevéssé számít a műveltség, a megnyerhető összeg pedig a nagyon alacsonytól a nagyon magasig mozog.

Áll az alku, elnök úr?

Az Egyesült Államok hazánknál egy évvel később, 2005-ben vette át a formátumot. A helyi verzió egyik legemlékezetesebb epizódjában az akkori elnök, George W. Bush is megjelent egy videoüzenetben: egy olyan játékosnak kívánt szerencsét, aki Irakban katonáskodott, és az adás előtti interjúban Busht nevezte meg hőseként. Az elnök megköszönte a hazáért tett szolgálatait, és a műsorvezetővel is viccelődött kicsit arról, hogy tulajdonképpen ő is egy Áll az alku házigazdája, csak az ő műsorában háromtrillió dollár a tét.

A tengerentúli változatban többször előfordult az is, hogy egy-egy játékos példaképe vagy kedvence besétált a stúdióba, és személyesen buzdította rajongóját. Így került be a műsorba többek között a Hanson nevű fiúegyüttes, amely egy Jackie Monroe nevű nőnek kívánt szerencsét egy dallal, az akciófilmekért rajongó Laurel Martint pedig a Halálos fegyver és folytatásai sztárja, Danny Glover támogatta a játék során.

Az amerikai nézők sokszor találkozhatnak tematikus különkiadásokkal is: ezek között nyilván van egy csomó ünnepi (karácsonyi, hálaadásnapi) epizód, de speciálisabb témák is előfordulnak. Annak idején a Hősök premierjét is az Áll az alku vezette fel, és volt már zöld hét is, amikor a bőröndnyitogató lányok újrahasznosított anyagból készült ruhákban parádéztak, a sztárvendég pedig a legzöldebb híresség, a Muppet Show Brekije volt. A mellrák megelőzése érdekében Sharon Osbourne és Alec Baldwin szólalt fel a műsorban, egy állatkerti dolgozó kedvéért pedig az igazgató úr helyett egy öltönyös csimpánz alkudozott a stúdióban.

Kaparós sorsjegyen is lehet alkudni

Az Áll az alku esetében természetesen nem csak az amerikai verzióhoz köthetők emlékezetes jelenetek. Többek között Ausztráliában is megfordult pár sztárvendég: a Dancing with the Deals-ből például egész sorozat ment le, ahol a helyi Szombat esti láz, vagyis a Dancing with the Stars szereplői nyitogatták a táskákat.

A kanadai változat (Le Banquier) mintájára a québeci lottótársaság kaparós sorsjegyet bocsátott ki, ahol a játékos a huszonhat lehetőség közül azt az egy összeget nyeri meg, amelyikről nem kaparta le a fedőfóliát.

Forrás: gm.tv

Argentínában (ahol Trato Hecho a játék neve) az egyik versenyző mindössze 5 centavóra, vagyis alig három forintra kötött alkut, miután már csak az 1 és 10 centavós táskák maradtak játékban - a fődíj akkor 250 ezer peso volt (egy peso persze 100 centavót ér).

A vetélkedő a Fülöp-szigeteken is megy, Kapamilya címmel: itt rendeztek már stúdión kívüli adást is, ahol a megszokottnál jóval nagyobb díszlet előtt és persze megnövekedett közönséggel játszottak. Az első ilyen epizódot Cebuban vették fel, és történetesen a tartomány másik nagyvárosának polgármestere is bekerült a játékba.

Esetenként a szabályok is érdekesen módosulnak: Finnország az első női igazgatóval büszkélkedhet, Horvátországban pedig a megyék után nevezték el a táskákat. Hongkongban az is előfordult, hogy a műsorvezető, Alfred Cheung játszott egyet, a házigazda szerepét addig átvette tőle valaki - végül 50 ezer hongkongi dollárt, vagyis körülbelül 1,3 millió forintot nyert.